Diyabeti gözden kaçırma! Diyabet körlüğe neden olabilir

Kalbi ve böbrekleri tüketen diyabet, gözleri de etkiliyor. Retinaya zarar verip körlüğe neden olabiliyor. Uzmanlar uyarıyor: Şekerinizi ihmal etmeyin.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :05 Şubat 2019
Diyabeti gözden kaçırma! Diyabet körlüğe neden olabilir

İÇİNDEKİLER



MODERN
çağın neden olduğu hastalıklardan diyabet, hayatı tehdit ediyor. Sık idrara çıkma, susama, aniden bastıran açlık ve uyku hali, bu hastalığın en sık görülen belirtilerini oluşturuyor. Dünyada görülme sıklığı giderek artan diyabet, tüm yaşamsal organlara zarar veriyor. Günümüzde 415 milyon diyabet hastası bulunuyor. Bu hastalık, 20-74 yaş arasındaki yetişkinlerde görme kayıplarını da beraberinde getiriyor. Memorial Ankara Hastanesi Göz Bölümü'nden Op. Dr. Neslihan Astam, diyabet hastalığının riskleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor.


DÜZENLİ KONTROL ŞART
Tüm yaşamsal organlara zarar veren diyabet, gözleri de bozuyor. Diyabetik retinopati hastalığına neden olarak retina tabakasındaki damarlara zarar veriyor. Bu bozulma öyle ileri boyutlara uzanıyor ki her 90 dakikada bir hasta, görme yetisini kaybediyor. Diyabetik retinopati, retina yüzeyinde yeni damarlara da neden olduğundan tedavi edilmediğinde körlüğe kadar ilerliyor. Her üç diyabet hastasından birinde diyabetik retinopati görülme riski bulunuyor. Bu nedenle şeker hastalığı bulunanların düzenli göz muayenesi yaptırması öneriliyor. Retinopati başladığında, hastalığın 3-4 aylık periyotlarla kontrol altında tutulması gerekiyor. Özellikle TİP-2 diyabet tanısından itibaren 10 yıllık süreden sonra retinopati görülme sıklığı artıyor. Diyabetik retinopati, giderek kötüleşen görme, ani görme kaybı, bulanık ve düzensiz görme şikayetler ile belirti veriyor. Bu sorunları yaşayanların mutlaka bir uzmana başvurması gerekiyor. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, bu hastalığın görülme riskini artırıyor. Tedavi yöntemlerin yanında hastaların kan basıncı ve kan şekeri değerlerini kontrol altına almaları gerekiyor.



​MUCİZE BESİNLER
Kan şekerinin vücutta dengelenmesinde bazı besinler mucize etki gösteriyor. Uzmanlar, şifa deposu o besinleri şöyle sıralıyor:

Domates: içerdiği faydalı vitaminler ile domates kan basıncını dengeler. Şeker hastalığının vücuda zarar vermesini engeller.
Kabak çekirdeği: Günde bir avuç yendiğinde kan şekerindeki dalgalanmaları azaltır. Kalbi korur.
Keten tohumu: Diyabetin kalbe zarar vermesini engel ler. Bağırsakları korur. İnsülin duyarlılığını artırır.
Tahıllar: Arpa ve yulaf gibi tam tahıllı gıdalar, kan şekerini dengeler.
Tarçın: Kan şekerini düşüren tarçın, TİP-2 diyabet hastalarının kalp krizi riskini azaltır. Uzmanlar günde 1-6 gram tarçını su, çay, süt veya yemeklere ekleyerek tüketilmesini önerir.
Pancar: Zengin vitamin ve mineral içeriği ile pancar, kan şekerinin yükselmesini önler. Diyabetlilerin ilacıdır.
Omega-3: Balık, içerdiği zengin Omega-3 ile kan şekerini dengeler.
Zeytinyağı: İnsülin direncini azaltarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Badem: Metabolizmayı hızlandıran badem, insülin direncinin korunmasına katkı sağlar. Günde 5-15 adet yenilmesini önerilir.