Hadi ipucu sorusu: Rize'deki Fırtına Deresi'nin batı yamaçları üzerinde bulunan kalenin adı nedir? 8 Şubat

Hadi ipucu sorusu yayınlandı. Hadi'nin yaptığı açıklamada, Rize'de bulunan tarihi bir kalenin ismi soruldu. Canlı bilgi yarışması Hadi bugün 12.30'da takipçileriyle buluşacak. Peki, Rize'deki Fırtına Deresi'nin batı yamaçları üzerinde bulunan kalenin adı nedir? İşte 8 Şubat 2019 Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :08 Şubat 2019 , 10:21 Güncelleme Tarihi :08 Şubat 2019 , 10:21
Hadi ipucu sorusu: Rize’deki Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde bulunan kalenin adı nedir? 8 Şubat

İÇİNDEKİLER

Hadi ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Canlı bilgi yarışması Hadi tarafından yapılan açıklamada, "Ülkemiz sayısız medeniyetlerin bıraktığı sıra dışı eserlerle doludur. Bunlardan bir tanesi vardır ki, Karadeniz'in muhteşem doğasında denizden 750 metre yüksekte tüm ihtişamıyla yükselir. Bugünkü ipucumuz tam da bu eserle ilgili.🏰 Rize'deki Fırtına Deresi'nin batı yamaçları üzerinde bulunan ve muhteşem konumuyla ünlü tarihi kalenin adı nedir?" denildi. İşte 8 Şubat Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU (8 ŞUBAT 2019)

Soru: Rize'deki Fırtına Deresi'nin batı yamaçları üzerinde bulunan kalenin adı nedir?

Cevap: ZİLKALE

ZİLKALE HAKKINDA

Zilkale, Çamlıhemşin ilçesinin 12 km güneyinde, Fırtına Vadisi'ndeki bir geçide hakim, yüksekçe bir tepe üzerinde (dere yatağından 100 m, denizden 750 metre yükseklikte) konumlanmış, 8 burç ve bir gözetleme kulesinden oluşan, savunma hendeği durumundaki Zil deresine merdivenle inilen bir kale olup, kesin yapım tarihi bilinmemektedir.

Bölgenin en dikkate değer eserlerinden birisidir. İlçe merkezinin 15 km. güneyinde, Fırtına Deresi'nin batı yamaçları üzerine kuruludur. Kalenin üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütlesi denizden 750 m dere yatağından yaklaşık 100 m. yüksekliktedir. Kale; dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelir. Dış kalenin kapısına kuzeybatı yönündeki patika bir yolla ulaşılır. Bir teras yardımıyla orta surlar seviyesine çıkılır. Buradan ikinci bir kapı yardımıyla kale içerisine girilir.

Orta kale içerisinde üç önemli yapı bulunur. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir. Kulenin dört katlı olduğu duvarlardaki hatıl izleri ve kiriş deliklerinden anlaşılmaktadır. Duvarlar üzerinde doğu (vadi, manzara) yönünde kemerli pencereler, diğer taraflarda mazgal delikleri bulunmaktadır. Kulenin üstünün dendanlı bir teras şeklinde olduğu belirlenmiştir. Zil Kale, Kale-i Bala, Ciha Kale ve Kız Kaleleri gibi hem yörenin, hem de İspir'e ulaşan önemli bir ortaçağ kervan yolu üzerinde güveliği sağlıyordu. Osmanlıların bölgeyi fethinden sonra kalenin kullanılmaya devam ettiği biliniyor. Kalede bulunan iki el topu bugün Trabzon Müzesi'nde sergileniyor. Yakın tarihte restorasyon geçiren yapı, vadiye hakim, güzel manzaralı bir konuma sahip ve ilçedeki kaçırılmaması gereken ziyaret noktalarındandır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan restorasyon çalışmaları 2011 yılında tamamlanmıştır.