Sağlıklı beynin şifresi genetiğimizde değil tükettiğimiz besinlerde gizliydi. ABD'li Nörolog ve Beslenme Uzmanı Dr. David Perlmutter, tahıl ağırlıklı beslenmenin nörolojik hastalıkları beraberinde getirdiğini söyledi. Ekmekten uzak durulmasını öneren Dr. Perlmutter, şeker ve karbonhidratın beyni yaşlandırdığını dile getirdi.
Alzheimer'dan korunmada egzersizin önemine değinen ünlü nörolog, şu bilgileri verdi: Egzersiz yapmak, bütün vücuda özellikle de beyine pek çok fayda sağlar. Egzersiz yapıldığında vücuttaki tüm genetik yapı harekete geçiyor. Aerobik egzersizler sadece ömrü uzatmakla kalmıyor, beynin büyüme organı olan BDNF'yi kodlayan genleri de harekete geçiriyor. Aerobik egzersizleri yaşlılarda hafıza gerilemesini önlüyor ve beynin hafıza merkezinde yeni beyin hücrelerinin oluşumunu artırıyor. Modern teknoloji bize daha durağan bir yaşam sürme fırsatı veriyor. Neredeyse bütün işlerimizi enerji sarf etmeden hatta yataktan bile çıkmadan halledebiliyoruz. Gen haritamız sağlıklı bir şekilde çalışmak için egzersize ihtiyaç duyar. Maalesef günümüzde çok az insan egzersize zaman ayırıyor.
GÜNDE 20 DAKİKA YETER...
Oysa egzersiz, kronik hastalıkları önlüyor ve yüksek ölüm oranını düşürüyor. Egzersizin, beyin sağlığına faydaları kan akışını artırarak beyne hücrelerin onarılması ve yenilenmesi için gereken besinlerin taşınmasını sağlar. Beyin sağlığını ileriye dönük korumak için hareketliliğin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyan bilimsel araştırmalar var. Yapılan düzenli egzersiz, yeni beyin hücrelerinin oluşumuna katkı sağlayarak Alzheimer'ın neden olduğu unutkanlığı engeller. Rush Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre günlük fiziksel aktivitenin, Alzheimer riski üzerinde olumlu etkisi vardır. Yine yemek pişirmek, kağıt oynamak ve bulaşık yıkamak beynimizi ciddi anlamda korur. Bilimsel araştırmalara göre egzersiz yapanların yapmayanlara göre Alzheimer'a yakalanma riski 230 kat daha azdır. Koşma, yüzme, bisiklete binme, tırmanma ve tempolu yürüyüş gibi aerobik hareketleri haftada 5 gün, günde 20'şer dakika yapmak bile hafızayı güçlendirir.
YUMURTAYLA BARIŞIN
Modern çağda en çok suçlanan besinlerden yumurta, beyin sağlığı için olmazsa olmazı oluşturuyor. Bilim insanları uzun yıllar boyunca hayvansal yağların kandaki kolesterol oranını yükselterek kalp ve damar hastalıklarına neden olduğunu savundu. Tükettiğimiz besinlerdeki kolesterolün kanımıza karıştığı inanışı yanlıştır. Araştırmalara göre yumurta tüketenlerle tüketmeyenlerin kanlarındaki kolesterol oranı aynıdır. Kolesterol, vücut ve beyin sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle kolesterol oranı yüksek olan yumurtanın yenmesi de beynin güçlenmesinde önemli bir etkendir. Hatta her gün düzenli yumurta tüketenlerin diyabete ve kalp hastalıklarına daha az yakalandığı gözlenmiştir.
LİMON MUCİZESİ
Sağlıklı bir hayat isteyenler, şifayı doğal besinlerde buluyor. Vücut, doğada bulunan besinlerin içerisindeki vitamin ve mineralleri tanımaya programlıdır. Ancak işlenmiş gıdalar ve genetiği oynanmış besinleri, vücut tanımaz. Bu da pankreas başta olmak üzere beyin ve kalp gibi pek çok yaşamsal organa zarar veriyor. Meyvelerin içerisindeki şeker, beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Ancak avokado, dolmalık biber, salatalık, domates, kabak, patlıcan ve limon içerisindeki az oranda şeker ile hem sağlığımızı hem de beynimizi koruyor.
MEVSİM SEBZELERİYLE BEYNİNİZ BAYRAM ETSİN
MALZEMELER
HAZIRLANIŞI:
Fırının sıcaklığını 200 dereceye ayarlayın. Büyük sebzeleri parçalar halinde kesip içine alüminyum folyo serdiğiniz sebzeye yerleştirin. Sebzelerin üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra tamamen yağla kaplanması için elinizle karıştırın. Üzerine tuz, karabiber ve diğer otları serpiştirin. Fırına verdiğiniz sebzeleri 10'ar dakikada bir çevirerek 35-40 dakika süreyle pişirin. Et yemeklerinizin yanında servis edin.
MODERN ÇAĞIN ZEHRİ: TAHIL - DR. DAVID PERLMUTTER
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL
YARIN: EKMEK CİNSEL HAYATI BİTİRİR