Ezberleri bozan Nörolog ve Beslenme Uzmanı Dr. David Perlmutter, söylemleriyle araştırmaları alt üst etti. Güçlü bir beyin için güçlü bağırsaklara sahip olmak gerektiğini anlattı. İlaçlarla 'iyileşmeyen', yalnızca ilerlemesi durdurulabilen Alzheimer'dan korunmak için sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı. Şu bilgileri paylaştı: Beslenme, hastalık riskinde ve hastalığın ilerlemesinde önemli rol üstlenir. Konu Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklar olunca doktorlar, "Kesin tedavisi yok, yalnızca hastalığı yavaşlatabiliriz" der. Bilimsel binlerce araştırmaya ve çalışmaya rağmen bulaşıcı hastalıkları iyileştirmeyi başaran tıp, ne yazık ki nörolojik hastalıklar konusunda ilerleme kaydedemiyor. İnsan ömrünün uzamasını da dikkate alırsak, artık belli bir yaşın üzerindeki insanlar hayatlarını ilaçlara bağımlı olarak geçiyor. Bu hastalıkların temeli ise anne karnında atılıyor. Bunu, ergenlik ve gençlik dönemindeki beslenme alışkanlıkları takip ediyor. Alzheimer hastalığını ele alırsak, durum hiç de parlak değil. Bu hastalık oldukça masraflı. Hatta yıllık maliyeti, neredeyse 200 milyar doları buluyor. Hastalık yüzünden hayatları uzun süre bozulan ailelerde ruhsal sıkıntılar bile başlıyor.
EGZERSİZ YAPMAK GEREK
ABD'li bilim adamları, Alzheimer'ı kesin olarak iyileştirecek ilaçları araştırıyor. Sonuç ise değişmiyor. Araştırmaların hepsi, başarısızlıkla sonlanıyor. Hiçbir ilaç, nörolojik hastalıkları tamamen tedavi etmiyor! Önleyici tedbirler uygulanmadığı takdirde, araştırmacılar Alzheimer hastalığının adeta bir veba gibi tüm dünyada yayılacağını söylüyor! Bu hastalığı iyileştirmek mümkün değil belki ama sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak önlemek mümkün. Diyabet ve demans riski arasındaki bağlantıyı, bilim adamları gözler önüne serdi. Kan şekerindeki çok az bir yükselme bile tedavisi olmayan bir demansın oluşma riskini ciddi oranda artırıyor. Bu da bize beyin sağlığı için beslenmenin önemini bir kez daha kanıtlıyor. Çok fazla karbonhidrat yemek kan şekerinin kontrolünü bozar. Bu da demans riskini artırır. 2013'te yapılan araştırmaya göre ise yalnızca zeytinyağı ve kuruyemiş yemek bile beyin sağlığını korumaya yardımcıdır. İlaç tedavilerinin hastalıklar için bir 'kahraman' olduğu algısından çıkmak gerekir. Özellikle beyin sağlığı için ilaçlar dışında artık farklı bir yöntem denemek gerekiyor. Bunun yolu da insanın bilişsel gücünü artıran sağlıklı yağları içeren beslenme tarzından geçiyor.
ALIŞVERİŞİ PAZARDAN YAPIN
Ev yapımı doğal ürünler, hem vücudu hem de bağırsakları korur. Günde 12 gram probiyotik tüketimi bağırsak florasının korunması için çok önemlidir. Yine sağlıklı bir sindirim sistemi için hayvansal yağların ve sızma zeytinyağının tüketilmesi gerekir. Omega 3 içeren balık, hem bağırsakları hem de beyni korur. Nörolojik hastalıkları önler. Yine taze beslenmek de vücudu hastalıklardan korumada etkilidir. Bunun için haftanın en taze ve organik sebzelerini alabilmek için pazardan alışveriş yağın. Yiyecekleri mevsiminde yemeye çalışın ve yeni yiyecekler denemeye hazır olun.
FAYDALI PIRASA
Yeşil yapraklı sebzeler, sağlığın korunmasında aktif rol oynuyor. İçerdiği vitamin ve mineraller ile bağışıklığı güçlendiren pırasa, ıspanak, semizotu, karalahana gibi besinler sindirimi güçlendiriyor. Özellikle ara öğünlerde tüketilen zeytinyağlı pırasa, sindirimi hızlandırıyor. Bağırsakların çalışmasını düzenliyor. Vücuda güç veriyor.
EV YOĞURDU YAPIYORUZ
MALZEMELER: 1 litre organik tam yağlı süt, 4 yemek kaşığı kadar organik tam yağlı yoğurt
HAZIRLANIŞI: Sütü, orta büyüklükte tencereye koyup, orta sıcaklıktaki ateşe alın. 85 dereceye geldiğinde altını kapatın. 43 dereceye kadar soğumasını bekleyin. Yoğurdu, ılık süte ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı, steril olduğundan emin olduğunuz kaplara yerleştirin. 43 derece sıcaklıkta 8-12 saat istediğiniz sertliğe gelinceye kadar bekleyin. Daha sonra buzdolabına koyun. Bu şekilde yoğurdu 2 hafta saklayabilirsiniz.
VÜCUDUN İKİNCİ BEYNİ BAĞIRSAK 4 / DR. DAVID PERLMUTTER
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL
YARIN: OTİZM VE BAĞIRSAK