Diyanet takvimi: Ramazan Bayramı ne zaman? 2019 Şeker bayramı hangi gün olacak?

Müslümanların dini bayramı olan, halk ağzında "Şeker Bayramı" olark nitelendirilen Ramazan Bayramı'na kısa bir süre kaldı. İslam alemi dayanışma, kardeşlik ve yardımlaşma ikliminin yaşandığı bir ramazan ayını geride bırakarak, Ramazan Bayramı'na ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Peki, bu sene Ramazan Bayramı ne zaman, hangi gün olacak?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :31 Mayıs 2019 , 16:32 Güncelleme Tarihi :31 Mayıs 2019 , 16:32
Diyanet takvimi: Ramazan Bayramı ne zaman? 2019 Şeker bayramı hangi gün olacak?

Ramazan ayının sonlarına gelindi. İslam alemi Ramazan Bayramı için hazırlıklarını sürdürüyor. Bayramlar; milli birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirdiğimiz, umutlarımızın hayat bulduğu, tüm insanlığın geleceğe sevgiyle baktığı, annelerimizi babalarımızı, akrabalarımızı ziyaret ettiğimiz eşi benzeri bulunmayan günlerdendir. Peki, 2019 Şeker Bayramı olarak nitelendirilen Ramazan Bayramı ne zaman, hangi gün olacak? İşte 2019 Ramazan Bayramı takvimi...

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN OLACAK?

Müslümanlar, 3 Haziran'da son orucunu tutacak ve on bir ayın sultanı olan Ramazan-ı Şerif'e veda edecek. Ertesi gün (4 Haziran) halk arasında şeker bayramı olarak da adlandırılan Ramazan Bayramı'nın başlangıcı olacak. Bayram üç gün sürecek ve 6 Haziran Perşembe günü son bulacak.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

En çok merak edilen konulardan biri de bayram tatili oldu. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanlar Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla 3 Haziran 2019 Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılacaklar.

Ramazan Bayramı başlangıcının hafta içine denk gelmesi ile birlikte hafta sonu ile birleştirilerek bayram tatili 9 gün yapılmış olacak.

RAMAZAN BAYRAMI'NDA NELER YAPILMALIDIR?

Dini bayramlarda yapılması tavsiye edilen, yapılması sevap kazandıran bazı hal ve davranışlar vardır. Bunlar;

* Akraba ziyaretleri

* Çocukları sevindirmek

* Çocukları sevmek

* Bolca sohbet etmek

* Küsleri barıştırmak/barışmak

* Allah'a şükretmek

* Fakirlere yardım etmek

* Huzurevlerini ziyaret etmek

* Mezarlıkları ziyaret etmek

BAYRAM GÜNLERİ NASIL GEÇİRİLMELİDİR?

Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hazret-i Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hazret-i Ebu Bekir, Resulullahın evinde böyle şey yapılmasının uygun olmayacağını bildirerek, onların susmalarını söyledi. Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir'e, Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir buyurdu [Buhari].

Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan yani mümin, herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Kimseye darılmamalı, dargınlık olduysa, üç günden fazla sürmemeli, bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalıdır.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Din kardeşiyle üç günden çok küs durmak caiz değildir. Üç gün sonra, onunla karşılaşırsa, ona selam verip hatırını sormalıdır. O kimse selamını alırsa, birlikte sevaba ortak olurlar. Selamını almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmuş olur [Ebu Davud].

Ameller pazartesi ve perşembe günü Hak teâlâya arz olunur. Hak teâlâ da, şirk koşmayan herkesi affeder. Ancak bu mağfiretten birbirine kin tutan istifade edemez. Cenab-ı Hak, "Onlar barışıncaya kadar amellerini bana getirmeyin" buyurur [İ.Malik].

Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah'ın kulları kardeş olun! Bir Müslümanın diğer kardeşine darılarak üç günden çok uzaklaşması helal değildir [Buhari].