Şevval ayı ne zaman başlar, ne zaman biter? 2019 Şevval ayı 6 gün orucu ne zaman tutulur?

Şevval ayı, mübarek Ramazan ayının ardından bayramın 1. günü başladı. Bilindiği üzere Şevval ayında 6 gün oruç tutulmaktadır. İslam peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V.), hem ibadet hayatının sonlanmaması hem de bir ay boyunca oruç tutan bedenlerin normal hayata sağlıklı bir şekilde uyum sağlamaları için Şevval ayı orucu tutmalarını tavsiye ediyor. Peki, Şevval ayı ne zaman biter? 2019 Şevval ayı 6 gün orucu ne zaman tutulur?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :24 Haziran 2019 , 15:23 Güncelleme Tarihi :24 Haziran 2019 , 15:23
Şevval ayı ne zaman başlar, ne zaman biter? 2019 Şevval ayı 6 gün orucu ne zaman tutulur?

İÇİNDEKİLER

Şevval ayı orucu ne zaman tutulur? Şevval ayı ne zaman bitecek? İslam alemi, onbir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in ardından başlayan Şevval ayında 6 gün orucu tutarlar. Şevval ayı Ramazan'ın ardından bayramın ilk günü başlar. Peki, Şevval ayı ne zaman başlar, ne zaman biter? 2019 Şevval ayı 6 gün orucu ne zaman tutulur? İşte detaylar...

2019 ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTER?

Şevval ayı, 2019 yılında 03 Temmuz gecesi itibariyle sona ermektedir. 4 Temmuz günü, 1 Zilkade 1440 olarak başlayacaktır.

Şevval, sözlükte "yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak" anlamlarındaki şevl kökünden türemiş kamerî yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayının adıdır. Bu ayın İslâm'dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde dâbir, Arab-ı âribe döneminde vâğıl (vağl) diye adlandırıldığı nakledilmektedir.

Şevval adı Arab-ı müsta'ribe devrinde kullanılmaya başlanmış ve İslâmiyet'ten sonra da kullanımı devam etmiştir. Şevval kelimesinin onuncu aya ad olması değişik şekillerde açıklanmıştır.Araplar kamerî ayların eski adlarını değiştirirken bu ay yaz mevsiminde havanın sıcak olduğu bir döneme rastladığı için bu adın verildiği rivayet edilmektedir. Develerin çiftleşme mevsiminde kuyruklarını kaldırmalarından dolayı bu şekilde isimlendirildiği ya da havanın çok sıcak olması sebebiyle develerin sütünün azalması yüzünden bu adla anıldığı şeklinde açıklamalar da mevcuttur.

ŞEVVAL AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Ramazandan sonra gelen 30 günlük Şevval ayı içinde, istediğiniz zamanlarda toplam 6 gün olan Şevval ayı orucunu tutabilirsiniz.

Şevval ayının ilk günü Ramazan Bayramı'nın ilk günüdür. Ramazan Bayramı'nda oruç tutulması haramdır. Bayramın diğer günlerinde ve şevval ayında kaza veya nafile oruç tutulabilir.

ŞEVVAL ORUCUNUN HÜKMÜ NEDİR?

Ramazan'dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 421, 422).

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan'da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan'da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.