Kurban Bayramı ayın kaçında başlıyor. Kurban, Hz. Adem'den bu güne her topluma emredilmiş bir ibadettir. Kurban, maddi ve manevi anlamda yüce bir sorumluluktur. Kurban, Allah yolunda iyilik ve infakta bulunma, O'nun nimetlerini paylaşma bilincini diri tutmaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2019 Kurban Bayramı takvimi paylaşıldı. Peki, Kurban Bayramı ayın kaçında başlıyor? 2019 Kurban Bayramı tatili ne zaman, hangi gün?
KURBAN BAYRAMI AYIN KAÇINDA BAŞLIYOR?
Kurban Bayramı, bu yıl Ağustos ayında idrak edilecek. Kurban Bayramı'nın 1. günü 11 Ağustos Pazar gününe denk geliyor ve bayram 4 gün sürecek. Bayram takvimi şu şekilde;
Kurban Bayramı Arefe günü: 10 Ağustos Cumartesi
Kurban Bayramı 1. günü - 11 Ağustos Pazar günü
Kurban Bayramı 2. günü - 12 Ağustos Pazartesi günü
Kurban Bayramı 3. günü - 13 Ağustos Salı günü
Kurban Bayramı 4. günü - 14 Çarşamba günü
TÜRKİYE'NİN YARDIM ELİYLE "KURBAN"DA SOFRALAR BEREKETLENECEK
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ile Türk Kızılay, hayırseverlerin bağışladığı on binlerce kurbanı milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaştıracak.
Türkiye'deki insani yardım kuruluşları bu Kurban Bayramı'nda da Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok noktasındaki mazlum coğrafyalara ulaşabilmek için hazırlıklarını sürdürüyor.
TDV Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat, AA muhabirine bu yılki vekaletle kurban kesim organizasyonu hazırlıklarına ilişkin yaptığı açıklamada, Vakfın 1993'den bu yana vekaletle kurban kesimini dini esaslara uygun ve güven veren bir yapılanmayla gerçekleştirdiğini belirtti.
Her yıl olduğu gibi bu sene de "Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş" sloganıyla 7 kıtada ihtiyaç sahibi mazlum ve mağdurlara ulaşacaklarını söyleyen Polat, "6 bin 500 kişilik bir ekiple vekalet yoluyla kurban organizasyonumuzu gerçekleştireceğiz." dedi.
Polat, geçen yıl 17 milyon ihtiyaç sahibine kurban eti ulaştırıldığını hatırlatarak, "2019 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelini yurt içinde 890, yurt dışında 725 lira olarak belirledik. Türkiye'nin iyilik elini bu yıl yurt içinde 72 ilde 278 kesim noktasında, yurt dışında ise 149 ülkenin 443 bölgesinde kurban keserek 20 milyon ihtiyaç sahibine ulaştırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
VAKFIN İNTERNET SİTELERİNDEN ONLİNE BAĞIŞ YAPILABİLİYOR
TDV tarafından yapılan "1 Kurban 1 Kur'an" bağış projesi kapsamında vekaletle kurban bağışında bulunacak vatandaşların, 25 lira ek ücret dahilinde ihtiyaç sahiplerine Kur'an-ı Kerim de hediye edebileceğini belirten Polat, şunları kaydetti:
"Vatandaşlarımız 'www.tdv.org' ve 'bagis.tdv.org' adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra bu yıl ilk kez hayata geçirdiğimiz 'Android' ve 'Apple store' mağazalarından indirilebilen mobil bağış uygulamamızdan kurban vekaletlerini verebilecekleri gibi il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, din görevlileri, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da Türkiye Diyanet Vakfı kurban programına katılım sağlayabilirler."
KIZILAY MODELİ, 51 ÜLKEDE HİZMET EDECEK
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ise vekaletle kurban kesim organizasyonu kapsamında 51 ülkede milyonlarca ihtiyaç sahibine kurbanın bereketini ulaştıracaklarını belirtti.
Bu yılki vekalet yoluyla kurban kesim bedelini yurt içinde 850, yurt dışında ise 725 lira olarak belirlediklerini kaydeden Kınık, "'Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatıyorsan Hilal Olsun Türkiye' sloganıyla Türkiye dahil 51 ülkede 180 bin vekalet sahibi adına kurban kesip gerek kurban eti ve konserve dağıtımı, gerekse aşevlerinde verilecek yemeklerle yaklaşık 4,5 milyon kişiye kurban bereketini yaşatacağız." diye konuştu.
Kurban organizasyonunun Kızılay Modeli ile dini esaslara uygun yapılacağını vurgulayan Kınık, şöyle devam etti:
"Yurt içinde kesilen kurban etlerinden elde edilecek kıyma ve kuşbaşı kavurmaları 800 gramlık, 5 ve 10 kilogramlık kutularda konserve haline getirilecek. Kavurma konserveleri Kızılay şubeleri aracılığıyla yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Yurt dışında kesimi yapılan kurbanlıkların etleri ise anlık olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Her yıl daha fazla ülkede kurban kesimi ve dağıtımı yapılması için çalışıyoruz. Bu yıl ilk defa Afrika'daki Fildişi Sahilleri, Mozambik, Namibya, Zimbabve, Komor Adaları, Asya'da Endonezya, Filipinler, Kamboçya ve Rusya, Orta Doğu'da Libya, Amerika'da ise Surinam'da kurban kesimi gerçekleştireceğiz."
KIZILAY'DAN BAĞIŞÇILARA ÖDEMEDE KOLAYLIK
Kınık, vatandaşların Kızılay'ın banka hesap numaralarıyla bağış yapabileceğini belirterek, mobil bağış uygulaması, internet bankacılığı, '168' ücretsiz çağrı merkezi, PTT ve Kızılay şubelerinden vekalet verilebileceğini ifade etti.
Kredi kartıyla ödeme yapacak bağışçılara 4 taksit imkanı sunulduğunu aktaran Kınık, şu bilgileri verdi:
"Vekaletlerini Kızılay'a vermek isteyen yurt dışındaki vatandaşlarımız ise Kızılay'ın internet sayfası üzerinden bağış menüsünü kullanarak online ödeme yapabilecek. Ayrıca 0090 216 168 11 22 numaralı telefondan Kızılay'ın danışma ve bağış hattını arayarak uluslararası kredi kartıyla vekalet bedelini ödeyebilecek. Vatandaşlarımız, Almanya'daki Ziraat Bankası şubelerinin Kızılay hesap numarası aracılığıyla da kurban vekalet bedelini ödeyebilecek."
TÜRK YARDIM KURULUŞLARI DÜNYAYA BAYRAM SEVİNCİ YAŞATACAK
Türk sivil toplum kuruluşları, Kurban Bayramı'nda 6 kıtada yaklaşık 100 ülkede ihtiyaç sahiplerine bayram sevinci yaşatacak.
İnsani yardımlarla dünyaya örnek olan Türkiye, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla açlık, sefalet ya da doğal afetle boğuşan ve ülkelerindeki savaş sebebiyle göç etmek zorunda kalan milyonlarca insana Kurban Bayramı'nda yardım ulaştıracak.
Kendilerine uzatılacak yardım elini bekleyen ihtiyaç sahipleri, kurban ve paylaşmanın önemine vurgu yapan temalarla hassasiyet içinde yürütülen çalışmalar sayesinde, bayram sevinci yaşayacak.
Dünyanın her köşesinde ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldüren Türk sivil toplum kuruluşları, bu Kurban Bayramı'nda 6 kıtada Türkiye'nin de içinde bulunduğu yaklaşık 100 ülkede faaliyet yürütecek. Ülkelerin farklı bölgelerinde İslami usullere göre kurban kesecek yardım gönüllüleri, mülteci kamplarına da giderek çalışma yapacak.
HİSSELER 475 İLA 2 BİN 200 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR
Yardım çalışmaları kapsamında, İHH İnsani Yardım Vakfı, Kolombiya'dan Venezuela'ya, Rusya'dan Kazakistan'a, Filistin'den Lübnan'a, Hindistan'dan Vietnam'a, Mozambik'ten Ruanda'ya kadar 6 kıtada 90 ülkede "İyilikte Payınız Olsun" sloganıyla kurban hisselerini ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. İHH, kurban bedelini 850 lira olarak belirledi.
Diversity Farklılık Derneği, "Bu Kurbanda da Onların Yanındayız" mottosuyla 46 ülkede kurban etini ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Derneğin kurban bağış bedeli 560 lira.
Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, "Kurban Fedakarlık, Hakk'a Yakınlıktır" başlığı altında 40 ülkede ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürecek. Vakfın yurt dışı kurban bedeli 750 lira.
İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu, "Kardeşinle Kurbanını Paylaş" şiarıyla 33 ülkede çalışma yapacak. Küçükbaş kurban bedelini 600, büyükbaş hisse bedeli ise 500 lira belirleyen federasyon, bayramda 2,5 milyon ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyor.
Sadakataşı Derneği gönüllüleri "Kurbanın Sırrı Paylaşmakta Saklı" diyerek, Burkina Faso'dan Irak'a, Suriye'den Abhazya'ya kadar 30 ülkede, yüzlerce bölgede faaliyet yürütecek. Derneğin hisse bedeli 500 liradan başlıyor.
Deniz Feneri Derneği, "Kurbanların Yoksulların Bayramı Olsun" başlığı altında 30 ülkede kurban kesecek. Derneğin yurt dışı kurban bedeli 720, yurt içi kurban bedeli ise bin 200 lira.
Hayrat İnsani Yardım Derneği temsilcileri, "Kurbanla Yakınlaş" sloganıyla 30 ülkede olacak. Derneğin yurt dışı kurban bedeli 720 lira.
Yardımeli Uluslararası İnsani Yardım Derneği, 30 ülkede kurban çalışması ile fidan dikim etkinliği yapacak. "Kurbanlar Kardeşliğe, Fidanlar İnsanlığa" sloganıyla yapılacak çalışmada, hisse sahipleri gönüllülük esasına göre 25 lira farkla daha önce belirlenen bölgelere fidan diktirebilecek. Dernek, Asya ve Afrika'da kurban hisse bedelini 650, Türkiye, Suriye, Orta Doğu ve Balkanlar'da 950, Filistin'de (Gazze)ise bin 500 lira olarak açıkladı.
Cansuyu Derneği, 20 ülkede yoksullara bayram yaşatacak. Derneğin Afrika'da kurban hisse bedeli 650, Asya'da 720, Türkiye, Yemen ve Filistin kamplarında bin 200, Gazze'de ise 2 bin 200 lira.
Afrika Kalkındırma ve İşbirliği Derneği gönüllüleri, kurbanda 16 ülkenin onlarca bölgesinde olacak. Derneğin kurban hisse bedeli 625 lira.
Beşir Derneği, 15 ülkede "Kurban Yakınlaşmaktır" temasıyla vekaletlerini aldıkları kurbanları kesip etlerini yoksullara dağıtacak. Derneğin yurt içi ve yurt dışı kurban hisse bedeli 850 lira.
Yeryüzü Doktorları Derneği, 9 ülkede "Kurban Olsun, Sağlık Olsun" diyecek. Derneğin kurban hisse bedeli 680 lira.
Kardeş Eli İnsani Yardım Derneği, Türkiye'nin yanı sıra Filistin (Gazze), Yemen, Çad, Uganda ve Bangladeş'te "Kurban Şükürdür, Bereketi Paylaştıkça Büyür" diyerek hareket edecek. Derneğin kurban hisse bedeli 475 lira, küçükbaş kurban bedeli ise 575 liradan başlıyor.
Tüm Afrika'nın Dostları Derneği (TADD) Sudan ve Etiyopya'da, Uluslararası İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği (İBS) sadece Etiyopya'da yardım faaliyeti yürütecek. TADD'ın kurban hisse bedeli 600, İBS'nin kurban bedeli 700 lira olarak açıklandı.
Yurt içi ve dışında kurban organizasyonuna katılarak kurban bağışı yapmak isteyen kişiler, sivil toplum kuruluşlarının internet siteleri üzerinden veya telefonla arayarak bilgi alabiliyor.
Ülke ve bölgelere göre farklılık gösteren kurban hisse bedelleri, online bağışın yanı sıra havale ve EFT yönetimiyle de ödenebiliyor. Bazı kuruluşlar bağışçılara kredi kartına taksit imkanı da sunuyor.