İstanbul Fatih'te Cüneyt (48), Oya (54), Yaşar (56) ve Kamuran Yetişkin (60) kardeşlerin evinin kapısında 'Dikkat siyanür var' yazılı notu gören komşuları durumu polise bildirmiş ardından olay yerine polis ve sağlık ekibi sevk edilmişti. Kilitli olan kapı çilingir yardımıyla açıldığında 4 kardeş de ölü bulunmuştu.
Yapılan incelemelerde Fantalarına karıştırılan siyanürü içerek öldükleri belirlenen kardeşlerden Oya Yetişkin'in en son öldüğü tespit edilmişti. Öte yandan sosyal medyada kardeşlerin borç yüzünden intihar ettikleri yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Kardeşlerin ölümleri üzerinde süren araştırmalarda bir gelişme daha yaşandı.
SİYANÜRE NASIL ULAŞTILAR?
Emniyet ve adli birimler 4 kardeşin siyanüre nasıl ulaştıklarını araştırmaya başladı. Edinilen bilgiye göre Oya Yetişkin tarafından kardeşlerine içirildiği düşünülen siyanürün şahsa satışı resmi olarak yasak…
Ancak bir şirkete satışı yapılabilen siyanürün az gramajlarda satışı yapılamıyor. Yüklü miktarda alınabildiği öğrenilen siyanürün 50 kilosu 2 bin lira civarında… Emniyet ve adli birimler şimdi 4 kardeşin bu siyanüre nasıl ulaştığını araştırıyor.
YASA NE DİYOR?
Siyanüre ulaşmak, "Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmelik" ile 16.06.2004 tarih ve 25494 sayıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğin 7. maddesi, üretime/ithalata konu yönetmelik eki kimyasal maddelerin yurt içinde gerekli denetimlerinin yapılabilmesi adına dağıtım kanallarının her birinin ve son kullanıcısının tespit edilmesini ve suistimalinin önlenmesi amaçlıyor.
SİYANÜR NEDİR?
Siyanür, siyano grubu (-C≡N),bir karbon ve ona üç bağlı azot içeren kimyasal bileşiklere verilen addır. Organik ve inorganik çeşitleri bulunmakta yahut endüstriyel prosesler ile üretilmekte ve kullanılmaktadır. Organik bileşikleri nitril grubu altında isimlendirilir ve çoğu zehirli olmaktan uzaktır. Citalopram, fadrozol ve ledrozol gibi ilaçlar bu gruba örnek olarak gösterilebilir.
Öte yandan bazı bitkiler ve hayvanlarca da üretilmektedir. Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir.
Endüstride ise genellikle taşıma ve saklama güvenliği sebebiyle tuzları sodyum siyanür ve trityum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayi gibi çok çeşitli sanayi kollarında kullanılmakla beraber gaz formu hiydrosiyanik asit de 'HCN' akrilik fiber, plastik üretimi ve sentetik kauçuk uygulamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Hidrosiyanik asit 28 santigrat derecede kaynama noktasına ulaşır ve acı badem kokusuna sahiptir.