Lut Kavmi olayı nedir, nerede oldu? Lut Kavmi’nin helak olması

Gündemde en çok konuşulan konular arasında yer alan Lut Kavmi olayı merak ediliyor ve internet üzerinden sıkça araştırılıyor. Tarihte tüyler ürperten bir yaşam şekli ve yine aynı şekilde kavmin son bulması dikkatleri daha da üzerine çekti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Lut Kavmi ile ilgili yaptığı açıklamalar ve Lut Kavmi’nin helak olması konularından sonra daha da merak yaratan Lut Kavmi olayına ilişkin tüm bilgileri haberimizde derledik.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :29 Nisan 2020 , 13:40 Güncelleme Tarihi :29 Nisan 2020 , 13:40
Lut Kavmi olayı nedir, nerede oldu? Lut Kavmi’nin helak olması

İÇİNDEKİLER

Allah'a ve peygamberlere karşı gelen ve bu nedenle helak edilen kavimler arasında Lut Kavmi de yer alıyor. Milattan önce 1900'lü yıllara kadar varlığnı sürdürmüş olan Lut Kavmi'nin neden ve nasıl helak edildiği merak edildi. Lut kavminin nasıl kötü bir şekilde yaşam sürdükleri ve bu yüzden Allah tarafından helak edilmesi herkese örnek olmalıdır. Bu yaşam şeklinden uzaklaşmak ve Allah inancını barındırarak yaşamak önemlidir.

LUT KAVMİ KİMDİR?

Kur'ân-ı Kerîm'de 27 yerde ismen zikredilen Lut'un İbrahim'in tebliğini kabul ettiği, onunla birlikte bereketli ülkeye ulaştırıldığı, peygamberlerden olduğu bildirilir.
Hz. Lut, kavmine Allah'a karşı gelmekten sakınmalarını, kendisine itaat etmelerini, kadınlar yerine erkeklerle beraber olmalarının büyük ahlâksızlık ve günah olduğunu bildirmiş, bundan vazgeçmelerini istemiştir. Kavmi ise işlerine karışmaya devam ettiği takdirde sürgün edileceğini söylediği gibi, "Eğer doğru söylüyorsan bizi tehdit ettiğin azabı getir" diye kendisine meydan okumuştur. Bunun üzerine Hz. Lut onların yaptıklarının vebalinden kendini kurtarması için Allah'a dua etmiştir.

LUT KAVMİ NEDEN HELAK OLDU?

Lut kavmini helak eden kötülüklerin başında putlara tapmak ve livâta yapmak (erkeğin erkeğe yaklaşması) gelir. Lut kavminin azgınları, bir kimseyi öldürmek istedikleri zaman, ona livâta yapılmasını emreder, bu şekilde eziyet ettikten sonra öldürürlerdi.
Lut kavmi, kötü işlerinde o kadar aşırı gitmişlerdi ki, iffetli yaşayıp kendilerine nasihatte bulunanları istemezlerdi. Hz. Lut'u kovmakla tehdit etmelerinin sebebi de kendilerine doğru yolu göstermesi idi. Yol kesmek, söz taşımak ve cimrilik de Lut kavminin helak olma nedenlerindendi.
Hz. Lut'un duasını kabul eden Allah ahlâksız kavmi helâk etmek üzere Cebrail, Mikail ve İsrafil oldukları nakledilen üç meleği görevlendirdi. Daha sonra melekler Allah'ın elçileri olduklarını, kavminin kendisine ve ailesine zarar veremeyeceğini, geceleyin şehri terk etmesini, sabaha yakın azabın geleceğini, karısı dâhil kavminin helâk edileceğini bildirdiler.
Lut ve ailesi şehirden çıktı, sabaha karşı da şehrin altı üstüne getirildi, üzerlerine balçıktan pişirilmiş, kat kat taşlar yağdırıldı ve Lut'un kavmi karısıyla birlikte helâk edildi.

Hûd Suresi - 81-83 . Ayet Tefsiri

-Elçiler "Ey Lût! Biz rabbinin elçileriyiz. Onlar sana asla dokunamayacaklar. Sen gecenin bir vaktinde ailenle birlikte yola çık. Eşin hariç, sizden hiç kimse geride kalmasın. Çünkü onların başına gelecek olan, şüphesiz onun başına da gelecektir. Onlar için belirlenen zaman, sabah vaktidir. Sabah da yakın, değil mi?" dediler.

-Emrimiz gelince oranın altını üstüne getirdik ve üzerlerine sağanak halinde, rabbin katında işaretlenmiş taşlar yağdırdık. Böyle cezalar zalimlerin başından hiç eksik olmaz.

Elçiler Hz. Lût'un iyice bunaldığını görünce kimliklerini açığa vurarak ona kavmini helâk etmek için geldiklerini bildirdiler. Bu arada bir mûcize olarak yüce Allah elçilere sarkıntılık etmek isteyenlerin gözlerini kör etti (Kamer 54/37); artık Lût'u da yanındakileri de göremez oldular. Lût'un aile fertleri dışında ona inanan kimse bulunmadığı için (Zâriyât 51/36) melekler Hz. Lût'un, karısı dışındaki aile fertlerini alıp gecenin bir vaktinde şehri terketmesini istediler. Karısı iman etmediğinden o da kâfirlerle birlikte yok olacaktı. Lût ilâhî emir uyarınca geceleyin ailesini alıp şehirden çıktı; tan yerinin ağarması azabın gelmekte olduğunu haber veriyordu. Nitekim güneş doğarken onları korkunç bir gürültü yakalamış, ardından şiddetli bir depremle şehir alt üst olmuş, üzerlerine taş yağmış, yok olup gitmişlerdir (Hicr 15/73-74). Lût kavminin başına gelen bu felâketin biçimi ve zamanı farklı âyetlerde bazı nüanslarla verilmiştir. Meselâ olay burada, sabahleyin tan yeri ağarırken ülkenin altının üstüne çevrilerek üzerlerine taş yağdırılması şeklinde anlatılmıştır; Hicr sûresinde ise (73-74) ortalık aydınlanırken onları korkunç bir sesin yakaladığı, ardından da ülkenin altının üstüne çevrilerek üzerlerine taş yağdırıldığı bildirilmiştir. Bu âyetleri dikkate alan bazı müfessirler olayın tan yeri ağarırken başlayıp güneş doğarken sona erdiğini söylemişlerdir (bk. Reşîd Rızâ, XII, 136). Böylece Lût kavmi inançsızlık ve ahlâksızlığının cezasını çekerek tarih sahnesinden silinip gitmiştir. 83. âyetin son cümlesi Lût kavminin yaşadığı inançsızlık ve ahlâksızlığı yaşayan kimselerin başına bu tür felâketlerin gelebileceğine işaret etmektedir.