D vitamini faydaları nelerdir? D vitamininin 12 önemli faydası

İnsan sağlığı için vitamin ve minerallerin önemi oldukça büyüktür. Günlük alınması gereken vitamin miktarı hem ruh hem de beden sağlığı için gereklidir. Corona virüs salgınıyla mücadele eden ülkemizde beslenme ve bağışıklığı güçlendirme konuları daha ön plana çıkıyor. Bu noktada D vitamini ihtiyacının da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Özellikle güneşte bulunan D vitaminini besinlerden de karşılayabilirsiniz. Peki D vitamini sağlık üzerinde nasıl etkiler yaratır. İşte yeterli ve düzenli D vitamininin 12 önemli faydası…

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Mayıs 2020 , 15:18 Güncelleme Tarihi :13 Mayıs 2020 , 15:18
D vitamini faydaları nelerdir? D vitamininin 12 önemli faydası

Özellikle süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt gibi besinlerden alınan D vitaminin eksikliği durumunda sağlık sorunları meydana gelebilir. Kemik sağlığı üzerinde de önemli etkisi olan D vitamini her yaştan kişi için yeterli miktarda alınmalıdır. Corona virüs salgınından dolayı vitaminler bu süreçte daha ön plana çıkıyor. Besinlerden yeteri kadar alınmayan vitaminler gıda takviyesi olarak da tercih ediliyor. İşte D vitamininin merak edilen faydaları…

ABD'nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesinde bir grup araştırmacı tarafından yapılan çalışmada, Covid-19 kaynaklı yüksek ölümlerin görüldüğü İtalya, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerdeki ölüm vakalarında D vitamini seviyelerinin diğer ülkelerdeki vakalarla kıyaslandığında daha düşük olduğu tespit edilmesiyle birlikte D vitamininin nasıl karşılanacağı vatandaşlar tarafından daha çok araştırılmaya başlandı.

D VİTAMİNİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Hastalıklara karşı korur
Bağışıklık sistemini güçlü tutarak, hastalığa neden olan virüs ve bakterilerle savaşabilir. Lupus, fibromiyalji, tiroid, inflamatuvar bağırsak hastalığı, metabolik sendrom, romatoid artrit, Crohn hastalığı, böbrek hastalıkları, multipl skleroz gibi kronik hastalıkların yanı sıra; grip, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalık riskini azaltmaya yardımcıdır.

Depresyonu azaltır
Ruh halini düzenlemede, kronik yorgunluk, anksiyete ve depresyonu önlemede önemli rol oynayabilmektedir.

Kilo vermeye yardımcıdır
Araştırmalar ekstra kalsiyum ve D vitamininin iştahı bastırıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Kemik sağlığını korur
Kemiğin yapı taşı olan kalsiyumun düzenlenmesinde etkilidir; bağırsaklardan kalsiyumu emmek ve böbrekler yoluyla atılan kalsiyumu geri almak için gereklidir. Kas ve kemik hastalıklarını önleyebilmekte ve tedavi edebilmektedir.

Solunum enfeksiyonlarını azaltır
D vitamini seviyeleri düşük olan çocuklar ve yetişkinler astım, alerjik hastalıklar, soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonları için daha yüksek risk altındadırlar.

Diyabet riskini azaltır
İnsülin seviyelerini düzenleyerek diyabet yönetimine yardımcı olur. Araştırmalarda D vitamininin seviyeleri, kan şekeri ve azalan insülin direnci ile ilişkili bulunmuştur.

Sağlıklı hamilelik için gereklidir
D vitamini eksik olan hamilelerde preeklampsi gelişme riski ve sezaryen ihtiyacı daha fazladır. Bu nedenle hamilelere folik asit ile birlikte doktorlar tarafından önerilmektedir.

Kanseri önlemede etkilidir
Hücreler arasındaki iletişimi düzenlemeye yardımcıdır. Araştırmalar kalsitriolün, kanser hücresi ölümünü artırarak, hücre çoğalmasını ve kanserin ilerlemesini azaltabileceğini göstermektedir. Özellikle kolon, prostat, pankreas ve meme kanserlerinin önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynayabilmektedir.

Kalp hastalığı riskini azaltır
Kan basıncı kontrolünde ve arter hasarını önlemede etkilidir. D vitamininin eksikliği hipertansiyon, hiperlipidemi, miyokard enfarktüsü, kalp yetmezliği ve felç ile ilişkilidir.

Bilişsel bozuklukları önler
Beynin gelişiminde ve fonksiyonlarının düzenlenmesinde, sağlıklı bir sinir sisteminde önemli rol oynar. Yaşam boyunca yeterli düzeyde D vitamininin muhafaza edilmesi, yaşa bağlı nörolojik rahatsızlıkların önlenmesine yardımcıdır. Parkinson, Alzheimer, demans ve bilişsel gerileme olan yaşlılarda D vitamini eksikliği yaygındır.

İltihabı azaltır
Araştırmalar, artan D vitamini seviyeleriyle birlikte, iltihabın işareti olan C-reaktif protein seviyelerinde azalma olduğunu göstermiştir.

Cilt sağlığını korur
Bu vitamin derinin fonksiyonunu etkilemekte; sedef ve egzama gibi deri hastalıklarının tedavisinde yardımcı olmaktadır.