DERVİŞ, MAVİ ÇİNİ...
Osman Hamdi Bey'in en bilinen eseri, Kaplumbağa Terbiyecisi'dir. Resimdeki mekan, Bursa'daki Yeşil Cami'nin ikinci katıdır. Terbiyeci olarak tasvir edilen derviş ise Osman Hamdi Bey'dir. Resimde kırmızı uzun bir giysi giyen dervişin elinde bir ney vardır. Dervişin ayaklarının yanında, yerdeki yaprakları yemekte olan kaplumbağa bulunur. Uzmanlar bu tabloyu geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır. Çünkü kaplumbağa yavaş hareket eden, öğrenmesi çok güç olan bir hayvandır.
Dikkatli bakıldığında Kaplumbağa Terbiyecisi'nde pek çok ilinç detay bulunur. Resimde dervişin yorgun hali dikkat çeker. Ayrıca sağ ve sol yandaki lacivert zeminde yer alan Davut Yıldızı vardır.
Osman Hamdi Bey 25 tonluk İskender Lahti'ni Lübnan'dan İstanbul'a getirdi.
İLK KAZIYIBAĞDAT'TA YAPTI
İlk Türk arkeoloğu kabul edilen Osman Hamdi Bey, Bağdat'ta ilk arkeolojik çalışmasına imza attı. 1887-1888'de Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) yaptı. Bu kazılar sırasında İskender Lahdi'ni buldu ve İstanbul'a getirilmesini sağladı. Osman Hamdi Bey İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 29 yıl müdürlüğünü yaptı ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına ekletmiştir.