Şeb-i Arus ne demek? Mevlana türbesi nerede? Mevlana Haftası 2021 ne zaman, hangi gün?

13. yüzyılda yaşamış olan Muhammed Celaleddin-i Rumi, veya bilinen adıyla Mevlana Türk mutasavvıfı ve düşünürdür. Ölüm gününü "Hakk'a vuslat" yani "Yaratana Kavuşma" (Düğün Günü-Gecesi) olarak gören Mevlana 748. Vuslat Yıldönümü kapsamında etkinliklerle anılacak. Peki Mevlana Haftası 2021 ne zaman, hangi gün? Şeb-i Arus ne demek? Mevlana türbesi nerede? Mevlana sözleri neler? Mevlana kimdir?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :03 Aralık 2021 , 08:46 Güncelleme Tarihi :03 Aralık 2021 , 08:47
Şeb-i Arus ne demek? Mevlana türbesi nerede? Mevlana Haftası 2021 ne zaman, hangi gün?

İÇİNDEKİLER

Mevlana Haftası her yıl bir hafta boyunca kutlanmaktadır. Aralık ayının yaklaşmasıyla birlikte de Mevlana Haftası ile ilgili araştırmalar hızlandı. Mevlana Celaleddin Rumi, öldüğü geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için düğün gecesi olarak adlandırır. Şeb-i Arus da düğün gecesi demektir. İşte Mevlana Haftası 2021 ne zaman, hangi gün? Şeb-i Arus ne demek? Mevlana türbesi nerede? sorularının detaylı cevapları...

MEVLANA HAFTASI 2021 NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Mevlana Haftası her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında kutlanmaktadır. Mevlana'yı daha iyi anlayabilmek için "Mevlana Haftası" kapsamında etkinlikler düzenleniyor. 1 hafta boyunca Mistik Müzik Festivali, konferanslar, semazen gösterileri organize edilerek Mevlana'nın değerleri yaşatılıyor.

MEVLANA TÜRBESİ NEREDE?

17 Aralık 1273'te Konya'da hayata gözlerini yuman Mevlana'nın türbesi günümüzde Konya'dadır. Türbeye her yıl hem yerli hem yabancı turistler ilgi göstermektedir.

MEVLANA KİMDİR?

Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesinin Belh şehrinde doğmuştur.

Mevlâna'nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında "Bilginlerin Sultanı" unvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahâeddin Veled'tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun'dur. Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled, bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası nedeniyle Belh' den ayrılmak zorunda kalmıştır. Sultânü'I-Ulemâ 1212 veya 1213 yıllarında aile fertleri ve yakın dostları ile birlikte Belh' den ayrıldı. Mevlana dervişler Sultânü'I-Ulemâ'nın ilk durağı Nişâbur olmuştur. Nişâbur şehrinde tanınmış mutasavvıf Ferîdüddin Attar ile de karşılaştılar. Mevlâna burada küçük yaşına rağmen Ferîdüddin Attar'ın ilgisini çekmiş ve takdirlerini kazanmıştır. Sultânü'I Ulemâ Nişabur'dan Bağdat'a ve daha sonra Kûfe yolu ile Kâbe'ye hareket etti. Hac farizasını yerine getirdikten sonra, dönüşte Şam'a uğradı. Şam'dan sonra Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolu ile Lârende'ye (Karaman) geldiler. Karaman'da Subaşı Emir Mûsâ'nın yaptırdıkları medreseye yerleştiler.

1222 yılında Karaman'a gelen Sultânü'l-Ulemâ ve ailesi burada 7 yıl kaldılar. Mevlâna 1225 yılında Şerafettin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adlı iki oğlu oldu. Yıllar sonra Gevher Hatun'u kaybeden Mevlâna bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yaptı. Mevlâna'nın bu evlilikten de Muzaffereddin ve Emir Âlim Çelebi adlı iki oğlu ile Melike Hatun adlı bir kızı dünyaya geldi. Bu yıllarda Anadolu'nun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti'nin egemenliği altında idi. Konya'da bu devletin baş şehri idi. Konya sanat eserleri ile donatılmış, ilim adamları ve sanatkârlarla dolup taşmıştı. Kısaca Selçuklu Devleti en parlak devrini yaşıyordu ve Devletin hükümdarı Alâeddin Keykubad idi.

Alâeddin Keykubad Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled'i Karaman'dan Konya'ya davet etti ve Konya'ya yerleşmesini istedi. Bahaeddin Veled Sultanın davetini kabul etti ve Konya'ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldiler. Sultan Alâeddin kendilerini Mevlana Celalettin Rumi muhteşem bir törenle karşıladı ve Altunapa (İplikçi) Medresesi'ni ikametlerine tahsis ettiler. Sultânü'l-Ulemâ 12 Ocak 1231 yılında Konya'da vefat etti. Mezar yeri olarak, Selçuklu Sarayının Gül Bahçesi seçildi. Halen müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhındaki bugünkü yerine defnolundu.