KAYGI UYANDIRAN MESAJLAŞMALAR
En çok kaygı uyandıran konulardan biri, platformda çocuklarla yetişkinlerin etkileşimde bulunma potansiyeli. Oyunda kullanıcıların birbiriyle veya oyun oynayan diğer herkesle sohbet edebilecekleri bir 'anında mesaj' özelliği var.
Condo'lardaki sohbetlerde yazılanlar ise, çocuk oyunları bir yana, yetişkinlere yönelik bir haber sitesinde bile kullanılamayacak nitelikte.
Roblox, BBC'ye çocukların kimlerle mesajlaşabileceği ve hangi oyunlara erişebileceğini kısıtlayan "Ebeveyn Kontrolü" araçları geliştirdiklerini bildirdi.
Ancak bunun için anne-babaların bu tür mekanizmaları bilecek kadar teknolojiden anlamaları gerekiyor.
Roblox'un BBC'ye özellikle vurgulamaya çalıştığı konu ise platform üzerinde condo'ları bulmanın zor olması. Ancak BBC diğer oyunlarda da uygunsuz cinsel içerikli ifadeler buldu.
"UTANGAÇLIK DUYGUSU ORTADAN KALKIYOR"
İnternet üzerindeki davranışları inceleyen psikolog Dr. Liraz Margalit, Facebook'un sahibi olan Meta şirketi tarafından geliştirilen metaverse'de de insanların diğer internet platformlarında olduğu gibi farklı davrandıklarını söylüyor.
Dr. Margalit, "Kimliğiniz belli olmadığı için, utangaçlık duygusu ortadan kalkıyor" diyor.
Meta şirketi geçen hafta sanal gerçeklik oyunu "Horizon Venues"e yeni bir sınırlama özelliği ekledi.
Oyun, kullanıcıların farklı sanal mekanlarda bir araya gelerek, avatar'ları ile maç seyredebildikleri, konser izledikleri veya spora gittikleri bir platform sunuyor.
Ancak bir kadının platformda sanal cinsel saldırıya uğradığını öne sürmesi üzerine değişiklik yapıldı.
Roblox BBC'ye "Cinsel içerik ve davranışlara karşı sıfır tolerans politikası izliyoruz, kuralları ihlal edenlere karşı derhal işlem başlatıyoruz" dedi.
Şirket, BBC'nin platformda bulduklarını göstermesi üzerine de çocukları korumak için neler yaptıklarını anlatan bir blog yayınladı.
Microsoft, Meta ve Roblox gibi şirketler, sanal evrenler oluşturmak için birbiriyle yarışıyor. Ancak daha şimdiden bu sanal dünyaları denetlemekte zorlanıyor.