2022 cemre hangi tarihlerde havaya, suya, toprağa düşecek? Birinci cemre ne zaman düşüyor? Cemre düşmesi nedir?

Tüm illerden vatandaşlar Birinci cemre ne zaman düşüyor? 2022 cemre hangi tarihlerde havaya, suya, toprağa düşecek? Cemre düşmesi nedir? sorularının yanıtlarını arama motorları üzerinden sıklıkla sorguluyor. Sıcaklık derecesinin yükselmesi ve güneşin yüzünü göstermeye başlamasıyla birlikte havaların iyice ısınacağı ve cemrenin düşeceği tarih bilgisi merak edilmeye başlandı. İşte tüm bilgiler...

Giriş Tarihi :21 Şubat 2022 , 06:47 Güncelleme Tarihi :21 Şubat 2022 , 06:47
2022 cemre hangi tarihlerde havaya, suya, toprağa düşecek? Birinci cemre ne zaman düşüyor? Cemre düşmesi nedir?

İÇİNDEKİLER

Yazın gelmesini heyecanla bekleyen vatandaşlar birinci cemre ne zaman düşüyor sorusunun yanıtını sıklıkla araştırır oldu. 2022 yılı Şubat ayının sonuna yaklaşırken sıcaklıkların yükseleceğini, yazın geleceğini müjdeleyen cemre düşmesinin ne olduğuna ilişkin bilgiler de merak edilmeye başlandı. Sırasıyla havaya, suya ve toprağa düşen cemre için 2022 yılı tarihleri nedir? Bu doğa olayı nasıl yaşanır, neleri etkiler? İşte tüm detaylar…

CEMRE NE ZAMAN DÜŞER 2022?

Cemrenin ilki havaya düşecek. İlk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşecek. İkinci cemre 26-27 Şubat'ta suya düşecek. Üçüncü ve son cemre ise 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşecek.

YAZ MEVSİMİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Meteorolojik ve astronomik olarak farklılık gösteren yaz mevsiminin ilk günü, 1 Haziran olarak biliniyor. Meteorolojik verilere göre 1 Haziran 2022 tarihi yaz mevsiminin ilk günü olacak.

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Arapça kökenli bir kelime olan "cemre"'nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, cemrenin "kor, yanmış kömür parçası, kıvılcım, yükselen ateş, köz" gibi anlamları olduğunu söyledi.

Cemrenin "sıcaklık" ya da "sıcaklığın yükselişi" anlamlarında kullanıldığını anlatan Emeksiz, "Ebüzziya Tevfik, Lügat-ı Ebüzziya adlı eserinde bu konuda ilginç bilgiler verir. Arapça ve Farsça eserlerde, çeşitli kavimlerin cemrenin yerin altından yükseldiğine dair bir inanışa sahip olduğu belirtilirken Türk kültüründe ise genellikle cemrenin düştüğü inanışı yaygındır. Ancak Ebüzziya'nın '...cemrenin zeminden heyecan etme' ifadesi, bize cemrenin yükseldiğiyle ilgili inancın bulunduğunu göstermektedir." dedi.

Türk-Altay halk kültüründe ve mitolojisinde "İmre, İmere veya Emre" adında bir "cemre cini" olduğuna inanıldığını belirten Emeksiz, şöyle konuştu:

"İmre ilkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra üzerine düşerek buzları eritir. Ardından da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Arap kültürüne bağlı adlandırmada kelime cemre olarak karşımıza çıkar. Kelimenin kökenine ilişkin bilgiler tartışma konusudur. Arapça'da cemre kelimesi 'ateş koru' anlamında kullanılır. Her durumda ısının yükselişi ve baharın müjdesi esastır.

Şubatta havada, suda, toprakta meydana gelen hararetlerden her biri için de cemre tabiri kullanılmaktadır. 'Hararet' olarak kullanılmasının yanı sıra kışın sonunda şubat ayında ortaya çıkan buhara da cemre denilmektedir. Cemre, 19 Şubat ile 6 Mart tarihleri arasında birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan ısıtıcı kuvvet, ilkbaharda veya tabiatta ısının yükselmesi, yeryüzünün harareti ve ısısı şeklinde değerlendirilmektedir."