Hastalığına çare bulunamayan Fas asıllı 2 aylık Yunus bebek, tedavi için Sağlık Bakanlığına ait uçak ambulansla Hollanda'dan Türkiye'ye getirildi.
Anne Zeynep Rahou, Fas ve Hollanda'da hastalığına çare bulunamayan 2 aylık bebeğinin tedavisi için sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'den yardım istemişti.
A Haber canlı yayınına katılarak Başkan Erdoğan'a teşekkür eden anne Zeynep Rahou, "Her şey mükemmel bir şekilde işledi. Benimle ve bebeğimle çok iyi ilgilendiler." dedi.
YUNUS BEBEĞİN DURUMU NASIL?
Yunus bebeğin babası Yusuf Rahou ise, "Oğlumuz şu an stabil duruma getirildi doktor kontrolünde. Dün gördük oğlumuzu, çok mutlu olduk. Oğlumun durumunun hemen değiştiğini daha sakin olduğunu gördük. İnanamadık, rüyalarımız gerçek olmuştu. O yüzden Başkan Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Erdoğan aracılığıyla bütün Türklere, Hollanda'daki Türklere bile teşekkür etmek istiyorum. Bize yardım ettiler, Hollanda'da bize sadece hızlı ya da yavaş ölüm diye iki şık sundular. Başkan Erdoğan ve halkı oğlumuza yardım etti. O yüzden gerçekten müteşekkiriz. Kariyeri boyunca sadece insanlara yardım etti. Afrikalı, Faslı hiç farketmez Allah'ın kulu dedi. Biz de bu yüzden yardım istedik. Dünyanın her yerine yardım ediyordu. Nobel gibi bir hedefi yoktu yaptıklarını Allah rızası için yapıyordu." dedi.
Hollanda'da oğlunun ölüme terk edilmek istendiğini belirten Baba Yusuf Rahou, "Türk doktorların özellikle ekipmanlı ve bilgili olduklarını gördük. Bu hastalıkla mücadele ediyorlar. Türk doktorlara danışmak istedik. Hollanda'da bize 'Türk doktorlar ne yaptığını bilmiyorlar. Onlara danışmamalıyız' dediler. Biz de kendi kendimize çözeceğiz diyerek Başkan Erdoğan'a seslenmeyi denedik. Peygamberin rızası ve onun sözüyle hareket eden birisi. Benim gözümde en iyi lider o. Oğlumuza bir yaşama şansı verecek. Türk doktorlar çalışıyor ve oğluma bir şans veriyor. Köpek gibi davranmıyorlar kısaca. Türk doktorlar iyi çalışıyor ve gerçeklere dayalı araştırma yapıyorlar ve bilgi paylaşımını kaynaklarla yapıyorlar." ifadelerini kullandı.
A Haber muhabiri Fatih Özyar Yunus bebeğin Türkiye'ye nakledilmesinin Hollanda'da gündem olduğunu aktardı. İyileşmesi ve Hollanda'ya dönmesi durumunda ülkede sağlık sisteminin tartışılmaya başlanacağını belirten Özyar, "Hollanda'dan Türkiye'ye getirilen hastalar içerisinde İlhan Duman, Dilara Şahin var." dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter'dan yaptığı paylaşımında, Faslı Yunus bebeğin hastalığı olduğunu belirterek "Ne doğduğu Hollanda'da ne Fas'ta çare bulunabildi. Annesine, 'İsterseniz çocuğunuzun hayatını sonlandırabiliriz.' denmiş. O ise umudunu, yardımları karşılığında beklentisi yok dediği Cumhurbaşkanı'mıza bağladı. Uçağımız bu sabah kalkıyor." ifadesini kullanmıştı.
Bakan Koca, paylaşımında Yunus bebeğin annesinin yardım istediği videoyu paylaşmıştı.
Dün akşam üzeri Türkiye'den Hollanda'ya giden Sağlık Bakanlığına ait uçak ambulans saat 01.00'de Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.
Uçağı karşılayan sağlık görevlileri, Yunus bebeği ambulansla tedavi göreceği Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi yoğun bakım servisine sevk etti.
Yunus bebekle birlikte annesi Zeynep ve babası Yusuf Rahou da uçak ambulansla geldi.
BAKAN KOCA'DAN TÜRKİYE'YE GETİRİLEN BEBEĞİN DURUMUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Sağlık Bakanı Koca, Yunus bebeğin durumuyla ilgili Twitter'dan yaptığı açıklamada, Hollanda doğumlu 2 aylık Yunus'un, uçak ambulansla Türkiye'ye getirildiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
"Ailesi Faslı olan Yunus'ta doğuştan gelen primer silyer diskinezi hastalığı var. Makineye bağlanarak nefes alıyor. Aksi takdirde kısa sürede kaybedilebilir. Yunus'un annesi tüm seçenekleri zorlamış. 'Hepsinde elimizdeki sonuç çocuğumuzun ölümüydü.' diyor. 'Fas'taki doktorlar Türkiye'dekiler kadar tecrübeli ve kaliteli değil.' dendiğinde, Cumhurbaşkanımızdan medya aracılığıyla yardım istedi. Yunus bebek şimdi annesiyle Türkiye'de."
"YOL BOYUNCA HASTA STABİLDİ"
Yunus bebeğin durumuyla ilgili gazetecilere bilgi veren Sağlık Bakanlığı uçak ambulansında görevli doktor Okan Erol, bebeğin "primer silyer diskinezi" denilen nadir görülen bir hastalığı olduğunu belirtti.
Hastanın entübe ve solunum cihazına bağlı olduğu bilgisini veren Erol, "Hastayı hastanede teslim aldık. Uçakla da buraya naklettik. Yol boyunca hasta stabildi, aldığımız şartlarda aynı şekilde kara ambulansına teslim ettik, hastaneye tedavi için gitti. Üç kişilik ekiple gittik; bir doktor, 2 sağlık personeli. Oradan bebek, anne ve babasıyla birlikte ülkemize geldik. Birtakım tetkikleri, bir tanısı var. O tanı üzerinde hastanede gerekli tedavisi devam edecektir." dedi.