GÜLBAHARHATUN CAMİİ
Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun'un hatırası için Zağnos Köprüsü'nün yakınında bir külliye içerisinde yapılmış. Külliyeden cami ile türbe günümüze gelebilmiş; imaret, medrese, hamam ve mektep yıkılmış. Kaynaklar bu eserin, 1514 yılında yaptırıldığını gösteriyor.
AYASOFYA
1238-1263 yılları arasında Kral I. Manuel zamanında yapıldığı tahmin ediliyor. 1461 yılında, Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethinden sonra camiye çevrilmiş. I. Dünya Savaşı yıllarında sırasıyla depo, hastane daha sonraları yine cami olarak kullanılmış.
ZENGİN MUTFAĞA SAHİP
Trabzon, zengin bir mutfağa da sahip. Tadılması gereken lezzetlerden bazıları şöyle: Mısır Çorbası, Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Hamsili Pilav, Hamsili Kaygana, Haluşka, Pazılı Hamsi Tava, Gongoş Sarması, Huliya, Sütlü Mısır Ekmeği, Hamsi Çitlemesi, Mamzana, Malhota, Ezme Lahana, Fasulye Turşusu, Kuymak, Akçaabat Köftesi, Laz Böreği, Hodan Böreği, Pide, Trabzon- Tereyağı...