Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tarihi şehir merkezinde 20 farklı kentsel yenileme, dönüşüm ve restorasyon çalışmasından oluşan Türkiye'nin en büyük ihya projesinin detaylarını açıkladı.
Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda ilk olarak Türk Ortaçağ Tarihçisi ve Yazar Erkan Göksu tarafından Darül Mülk Konya'nın tarihçesi anlatıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çatalhöyük'le başlayan şehirleşme serüvenini 10 bin yıldır aralıksız sürdüren; Hititler'den Roma'ya, Roma'dan Selçuklu'ya, Selçuklu'dan Osmanlı'ya ve Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan bir birikimle yükselen, adeta açık hava müzesini andıran bir şehirde yaşadıklarını belirterek konuşmasına başladı.
"KONYA'MIZ HER ALANDA ÇOK BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE ETTİ"
"Bu kadim şehre ve ecdadımızdan bizlere miras kalan eşsiz zenginliklere en iyi şekilde sahip çıkmak, bizim için her şeyden önce bir vefa borcudur." diye sözlerine devam eden Başkan Altay, "Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren bu vefa borcunu ödemek ve hemşehrilerimizi en iyi hizmetlerle buluşturmak için gece gündüz demeden, yorulmak nedir bilmeden çalıştık, hizmet ürettik. Yaptığımız tüm çalışmaları 'Konya Modeli Belediyecilik' adını verdiğimiz, Konya'mızın tarihiyle, yarınlarına dair planlarıyla ve hayalleriyle şekillenen; insan odaklı yaklaşımı ve istikrarlı kalkınmayı esas alan hizmet anlayışımızla sürdürdük. 'Konya Modeli Belediyecilik' anlayışımız sayesinde, güzel şehrimiz Konya her alanda çok büyük kazanımlar elde etti. Özellikle imar faaliyetleri ve restorasyon çalışmaları konusunda, Konya'mızın 'Dâr-ül Mülk' unvanına yakışacak, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin kadim izlerini yansıtan pek çok projeyi birer birer hayata geçirdik." diye konuştu.
"BUGÜN KONYA'MIZ İÇİN TARİHİ BİR GÜN"
Konya'da doğmanın ve Konya'nın gönlü güzel insanlarıyla birlikte yaşamanın, herkes için paha biçilemez bir değer olduğunu ifade eden Başkan Altay, "İnşallah birlik ve beraberlik içerisinde Konya'mızı çok daha güzel yarınlara taşıyacak ve nice güzel başarılara birlikte imza atacağız. Bugün Konya'mız için tarihi bir gün. Tarihi Şehir Merkezi Kentsel Dönüşüm Projelerimizle; Dar-ül Mük'ü yeniden gün yüzüne çıkaracak, Selçuklu başşehrini yeniden ihya edecek ve medeniyet mirasımıza eşsiz bir değer katacağız. Türkiye'nin en önemli mimarlarıyla çalıştığımız Darül Mülk Projesi kapsamında; tarihi şehir merkezimizde 20 farklı kentsel yenileme, dönüşüm ve restorasyon çalışması yürütüyoruz. Bütün bu projelerin öncesinde, bizim için her şey bir hayal ile başladı. Fakat bu öyle birdenbire akla gelen ya da zihinlerde şimşek gibi beliren bir hayal değildi. Şehrimizin tarih içerisindeki yüzlerce yıllık serüveninin, aidiyetinin, dirliğinin ve Konya'mızı Konya yapan tüm değerlerin içinden yükselen bir hayaldi. Bugün Konya'mız için kurduğumuz bu hayallerin önemli bir kısmını gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kalan kısımları için de çalışmalarımız aralıksız devam ediyor." dedi.
"2027 SONUNA KADAR HAYATA GEÇECEK"
Başkan Altay daha sonra tarihi şehir merkezinde; Türbe Önü Kentsel Yenileme Projesi, Alaaddin Caddesi Cephe İyileştirme Çalışması, Darül Mülk Sergi Alanı, Tarihi Taş Bina Restorasyon Çalışması, Depo No/4 (Tarihi Tekel Binası) Restorasyon Çalışması, Şehir Konservatuvarı (Torans Binası) Restorasyon Çalışması, Alaaddin Tepesi 2. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Projesi, Meydan Evleri Restorasyon Çalışması, Mevlana ve Şems Evi İmar Çalışması, Mevlana Caddesi Yenileme Çalışması, Sarraflar Yer Altı Çarşısı Yenileme Çalışması, Şehir Kütüphanesi İmar Çalışması, Eski Sanayi Mektebi Restorasyon Çalışması, Piri Mehmet Paşa Camii Civarı Kentsel Dönüşüm Projesi, Peynir Pazarı Kentsel Dönüşüm Projesi, Gevraki Han Yenileme Projesi, Larende Caddesi ve Tarihi Surlar Kentsel Yenileme Çalışması, Sırçalı Medrese Civarı- Sahipata Kentsel Dönüşüm Projesi, Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi, Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi gibi 20 farklı çalışmadan oluşan Türkiye'nin en büyük ihya projesinin detaylarını anlattı. Tüm projeler hayata geçirildiği zaman 7 milyar 321 milyon 800 bin TL harcanmış olacağını aktaran Başkan Altay, 2027 sonuna kadar hayata geçirecekleri projelerle Konya'yı yeniden ihya edeceklerini dile getirdi.
BAŞKAN ALTAY, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR ETTİ
Konya için hayata geçirdikleri bütün bu projelerin bundan sonraki istikametlerinin ve yapacakları tüm hizmetlerinin göstergesi olacağını kaydeden Başkan Altay, şöyle devam etti: "Bugüne kadar olduğu gibi inşallah bundan sonra da Konya'mızın güzelliğine güzellik katmaya ve hayallerimizi birer birer gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Yapacağımız bütün çalışmalarla aynı zamanda 'Türkiye Yüzyılı'na, Konya olarak büyük katkı sunacağımıza inanıyorum. Yüreğimizde bu hizmet aşkı ve milletimizin bizlere olan güveni var olduğu sürece, Allah'ın izniyle başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Şehrimize olan sevgisini her fırsatta ifade eden ve yaptığımız çalışmalarda her daim en büyük destekçimiz olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve yol göstericiliği altında inşallah daha nice güzel başarılara imza atacağız."
Türkiye'nin en önemli mimarlarıyla çalıştıklarını aktaran Başkan Altay, tarihi şehir merkezinde hayata geçirecekleri 20 farklı kentsel yenileme, dönüşüm ve restorasyon çalışmasının toplam maliyetinin 7 milyar 321 milyon 800 bin TL'yi bulacağını söyledi.