Türkiye Temmuz ayının son günlerini Balkanlardan gelen hava dalgasının etkisiyle, serin ve yağışlı geçirdi. El Nino sıcaklıklarının etki geçmesine karşın Ağustos itibariyle eyyam-ı bahur sıcakları adeta nefes kesecek. Çok sayıda ilde sıcaklıkların gölgede 40 derecenin üstüne hissedilmesi bekleniyor.
METEOROLOJİ'DEN UYARI GELDİ!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden tarafından yapılan açıklamada hafta boyunca aratacak sıcaklıklara karşı dikkatli olunması uyarısı yapılarak, "Halen mevsİm normalleri civarında seyreden sıcaklıkların, bu hafta ortasından itibaren, yurdun iç ve kuzey kesimlerinde de artarak, gelecek hafta başına kAdar Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da mevsim normallerinin 2 ila 4 derece, diğer bölgelerimizde ise 4 ila 8 derece üzerine çıkması bekleniyor. Akdeniz Bölgesi'nin kıyı kesiminde yüksek nemle birlikte hissedilen sıcaklıkların daha fazla olacağı tahmin ediliyor." ifadeleri kullanıldı.
Uyarıda sıcaklıkların başlama zamanı 1 Ağustos saat 12.00 olarak belirtilirken, bitiş zamanı da 6 Ağustos saat 18.00 olarak duyuruldu.
Açıklamada, "Sıcak hava dalgası nedeniyle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir" uyarısında bulunuldu.
BÖLGESEL YAĞIŞLAR GÖRÜLECEK!
Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun kuzeydoğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Ardahan ve Kars çevreleri, Rize ve Artvin'in iç ve yüksek kesimlerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan verilere göre, hava sıcaklığında bugün önemli bir değişiklik olmayacağı, Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da mevsim normallerinin üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.
Rüzgarın ise genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyıları ile güneydoğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.
Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:
Ankara: Az bulutlu ve açık 32
İstanbul: Az bulutlu ve açık 29
İzmir: Az bulutlu ve açık 36
Adana: Az bulutlu ve açık 34
Antalya: Az bulutlu ve açık 36
Samsun: Parçalı ve az bulutlu 28
Trabzon: Parçalı, yer yer çok bulutlu 27
Erzurum: Parçalı ve az bulutlu 31
Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 38
31 TEMMUZ 2023
1 AĞUSTOS 2023
2 AĞUSTOS 2023
3 AĞUSTOS PERŞEMBE
4 AĞUSTOS 2023
EYYAM-I BAHUR NEDİR?
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk geliyor.
Yerini "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimlere de bırakan eyyam-ı bahurun, Türkiye'nin güney ve batı bölgelerinde etkisini göstermesi bekleniyor.
Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür.
Kuzey yarımkürede, Temmuz ve Eylül aylarında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih Ocak ve Mart ayları arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir.
EYYAM-I BAHUR SICAKLARI ADINI NEREDEN ALIYOR?
Eski bir inanışa göre, bu sıcak günlerin Büyük Köpek Takımyıldızı'nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantısı vardı. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de yaygın olan bu inanış nedeniyle bu günler Latince dies caniculares olarak anılmaktaydı.
Çağdaş Avrupa dillerinde bu terimden türeyen adlar hâlen kullanılmaktadır. (İngilizce: Dogdays, Almanca: Hundstage gibi...) Türkçe'de kullanılan eyyam-ı bahur terimi kullanılırlığını büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır.
Eyyam-ı bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir.
2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.