Konyalı Efe, çocuk yaşta icat yapmaya başladı. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafından düzenlenen "Parçacık Fiziği Yarışması"nda finale kaldı. Başarısıyla dikkat topladı. Stanford Üniversitesi'nden tam burs kazandı. Google, "Gel, bizimle çalış" diye teklif yaptı. Oracle ve META da cazip fırsatlar sıraladı! Efe ise şaştı-kaldı: Bu kadar ilgi, benim için de sürpriz...
Konya'da bir özel liseden geçen sene mezun olan ve bu yıl Stanford Üniversitesi'ne tam burslu kabul edilen Efe Zaladin'in (18) bilime olan ilgisi çocuk yaşlarda yaptığı icatlarla başladı.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafından her yıl düzenlenen ve dünyanın her tarafından binlerce liseli gencin katıldığı 'Parçacık Fiziği Projesi Geliştirme Yarışması'nda finale kalarak müthiş bir başarı elde eden Efe için dev şirketler sıraya girdi. İlk sıradaki şirket de Google. Nedeni de şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Sundar Pichai. Efe gibi Stanford Üniversitesi'ne tam burslu giren ve daha sonra Google'a ürün müdürü olarak giren Sundar Pichai, Stanford'daki başarılı öğrencileri şirketine transfer etmesiyle ünlü.
Efe'ye sadece Google'dan teklif gelmedi. Larry Ellison'ın sahibi olduğu Oracle ve Mark Zuckerberg'in kurduğu META da Efe Zaladin'i istedi. Farklı bir öğrenci olan Efe, "Hayatım boyunca hiç kursa gitmedim, hep tek başıma çalışan bir öğrenciydim.
Lisedeyken sınıftaki yerim genelde haylaz öğrencilerin oturduğu düşünülen arka sıralardı. Çoğunlukla akranlarımdan farklı ilgi alanlarım olduğu için insanlarla anlaşmakta zorluk çekebiliyorum.
Kendi dünyasında yaşayan biriyim. Hep arka sırada oturduğum için hocalarım beni derse ilgisiz zannederdi. Ama aslında ben derslerde zaten iyi bir düzeydeydim. Nitekim liseyi 4 üzerinden 3.98 not ortalamasıyla bitirdim.
Arka sırada oturmamın nedeni, 'Dersi zaten biliyorum, bari ders sırasında kitap okuyayım, başka derslerle ilgileneyim ve kendimi daha ileri düzeye taşıyayım' düşüncesinden kaynaklanıyordu. Şimdi Stanford konusunda çok heyecanlıyım" dedi