HAVA DURUMU | İstanbul'u bekleyen büyük tehlike! İSKİ duyurdu: İlk su kesintisi haberi geldi! Kavurucu sıcaklar geri dönüyor

Önce Eyyam-ı Bahur  ardından gelen Basra sıcakları nedeniyle son yıllarda dünya genelinde en sıcak yaz mevsimi yaşandı. Sıcaklıklar hala etkisini sürdürürken Meteoroloji, yurdun bazı bölgeleri için havaların serinleyeceğini belirterek, yağış uyarısında bulundu. Ancak Marmara Bölgesi'nde bu durum tam tersi yönde işliyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan aşırı sıcaklar nedeniyle İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 30'un altına düştü. Uzmanlar, İstanbul için su kesintilerinin kapıda olduğunu belirtirken dev metropolün iki aydan az suyunun kaldığına dikkat çekti. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) su tüketimi tasarruf tedbirleri kapsamında 28 Ağustos’ta bahçe ve peyzaj sulama aboneliklerini geçici olarak durdurma kararı aldı. İSKİ'den kararla ilgili yazılı açıklama yapıldı.Öte yandan Meteroloji'den de kavurucu sıcakların devam edeceği yönünde kaygılandıran açıklamalar geldi. 30 Ağustos hava durumunu yayımlayan Meteoroloji, hava sıcaklığının Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde ise normalin 3-9 derece üzerinde seyredeceğini duyurdu. Bu durum barajların durumunu nasıl etkileyecek? İstanbul'un suyu tehlikede mi? İşte detaylar...

Ağustos ayının sonuna gelinmesine rağmen kavurucu sıcaklar etkisini sürdürüyor.

SICAKLIKLAR ARTACAK
30 Ağustos hava durumunu yayımlanan Meteoroloji, yurt genelinde hava scaklıklarında önemli bir değişiklik olmayağı belirtilirken, sıcaklıkların Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerimizde normallerinin 3-9 derece üzerinde seyredeceği tahmin ettiğini belirtti.

Kavurucu sıcakların ardından İstanbul' için tehlike çanları çalmaya başladı. Kente su sağlayan ana barajlardaki su seviyesi son 3 yılın en düşük seviyesine indi. Meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, İstanbulluları bekleyen krize dikkat çekerek, "Barajlardaki su seviyesi artık tehlike sınırını geçti. Su kesintileri kapıda. İki aydan az suyumuz kaldı" ifadelerini kullandı.

Önce Eyyam-ı Bahur ardından gelen Basra sıcakları nedeniyle son yıllarda dünya genelinde en sıcak yaz mevsimi yaşandı. Hatta Türkiye'de Eskişehir'de geçtiğimiz günlerde sıcaklıklar nedeniyle termometreler rekor kırdı. Öte yandan yurdun bazı bölgelerinde ise yağış uyarıları verilmeye devam ediliyor. Marmara Bölgesi'nde ise durum tam tersi yönde işiliyor. Azalan yağışlar sebebiyle İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı da 3 yıldan sonra yüzde 30'un altına düştü.

KORKULAN OLDU! İLK YASAK GELDİ
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) su tüketimi tasarruf tedbirleri kapsamında 28 Ağustos'ta bahçe ve peyzaj sulama aboneliklerini geçici olarak durdurma kararı aldı. İSKİ'den kararla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Dünyadaki yaygın uygulama ve ülkemizde yürürlükte olan mevzuat gereği Su ve Kanalizasyon İdarelerinin ana görevi; öncelikle insani tüketim amaçlı içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması olup su kaynaklarının yeterli olması halinde diğer çevresel su talepleri karşılanacaktır. Bu durum İSKİ Abone Hizmetleri Tarife ve Uygulama Yönetmeliğinin 24. Maddesinde; "İdarenin insani tüketim amaçlı içme ve kullanma suyunu temin etmesi esas olup kuraklık, tabi afet, savaş vb. olağan dışı hallerde insani su tüketiminin teminini sürdürebilmek gayesi ile şehre verilecek günlük su miktarında tasarrufa gidebilir, bu kapsamda insani su hakkı dışındaki abonelere su satışında geçici kısıtlamalar yapabilirö, şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Marmara Bölgesinde uzun süreden beri olağanüstü bir kuraklığın yaşanmakta olduğu, ardı ardına sıcaklık rekorlarının kırıldığı ve bu durumun su kaynaklarımız üzerinde yarattığı olumsuz durum herkesin malumudur. Yaz aylarıyla beraber ortalama günlük su tüketimi de geçmiş yıllar ortalamasının çok üzerine çıkarak 3.500.000 m3 seviyesine ulaşmış; barajlarımızdaki güncel doluluk oranı ise bugün itibariyle % 29,76 oranına gerilemiştir" denildi.

Açıklamanın devamında, "Yaşanan olağanüstü kuraklığa karşın hayati önem taşıyan su kaynaklarının korunması, suyun verimli kullanılması ve su israfının önlenmesi amacıyla İdaremiz, kentsel su yönetiminin gerektirdiği tüm önlemleri almakta ve vatandaşlarımıza kesintisiz içme suyu temin edilmesi için var gücüyle çalışmaktadır. Bu zor dönemin sorunsuz geçirilmesi için abonelerimize de sıklıkla ve çeşitli yollarla su tasarrufu çağrılarında bulunmaktayız.

Suyun daha verimli ve tasarruflu kullanılmasına yönelik duyurularımıza rağmen, günlük su tüketiminde arzulanan azalma sağlanamayınca, su arzının güvenliğini temini için bir takım tedbirler alma zorunluluğu hasıl olmuştur. İSKİ yaklaşık 7 milyon aboneye hizmet vermektedir.

7 milyon abone içerisinde ise 15.462 konut/işyerine ait bahçe ve peyzaj sulama aboneliği bulunmaktadır. Bu abonelerin aylık Su tüketimleri ortalama 100.000 m3 civarında iken son dönemlerde 800.000 m3 seviyesine ulaşmıştır. Bahçe ve peyzaj sulama abonelerinin kullandığı su miktarı ile yaklaşık 95 bin meskenin 1 aylık su ihtiyacı karşılanabilmektedir. Bu verileri değerlendiren İSKİ, 16 milyon İstanbullu hemşerimizi susuz bırakmamak, abonelerimizin öncelikle içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması adına bahçe ve peyzaj sulama abonelerinin su kullanımlarının geçici olarak durdurulmasına ilişkin karar almak durumunda kalmıştır. Barajlardaki su rezervlerimizin istenilen seviyelere ulaşması halinde alınan karar gözden geçirilerek bahçe sulama aboneliklerinin su kullanımına yeniden izin verilecektir. ifadeleri kullanıldı.

DURUMUN VEHAMETİ GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ
Kuraklık nedeniyle yaşanan değişim uydu görüntüleri ile de durumun vehametini gözler önüne serdi.

9 YILIN DİBİNİ GÖRDÜ
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, 23 Ağustos'ta yüzde 31,57 olan barajlardaki doluluk bugün itibarıyla yüzde 29,78'e kadar geriledi. Bu veri, son 9 yılın aynı dönemine göre en düşük oran olarak kayıtlara geçti.

Su miktarı Istrancalar'da yüzde 19,23, Terkos'ta yüzde 15,97, Sazlıdere'de yüzde 14,38, Alibey'de yüzde 12,64, Büyükçekmece'de yüzde 9,16, Ömerli'de yüzde 62,62, Darlık'ta yüzde 44,37, Elmalı'da yüzde 19,67, Pabuçdere'de yüzde 3,84 ve Kazandere'de yüzde 9,35 olarak ölçüldü.

Azami 868 milyon 683 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip kente su sağlayan baraj ve göletlerdeki su miktarı ise 258 milyon 68 bin metreküp seviyesinde kaldı.

Barajlar dışında kente su sağlayan Yeşilçay ve Melen'den 2023'te 525 milyon metreküp su alındı.

SON 9 YILIN DOLULUK ORANLARI
İSKİ istatistiklerine göre, 29 Ağustos tarihli baraj doluluk oranları 2015'te yüzde 69,56, 2016'da yüzde 53,33, 2017'de yüzde 63,07, 2018'de yüzde 62,84, 2019'da yüzde 59,74, 2020'de yüzde 47,94, 2021'de yüzde 58,57, 2022'de yüzde 58,9 iken bugünkü oran yüzde 29,78 ölçüldü.

İstanbul'a su sağlayan barajlarda doluluk en son 2 Kasım 2020 yılında yüzde 30'un altına düşmüştü. O dönemde barajlarda ölçülen su miktarı 29,79 olarak kayıtlara geçmişti.

ALİBEY BARAJI EN DŞÜK SEVİYEYİ GÖRDÜ
Alibey Barajı'nda geçen yıl aynı dönemde yüzde 38,96 olan doluluk oranı bugün yüzde 12,64'e düştü. Bu oran, barajdaki son 9 yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

Kuruma noktasına gelen Büyükçekmece Barajı'nın su çekilen arazisinde hayvanların otladığı görüldü.

Barajda geçen yıl yüzde 65,74 olarak ölçülen su doluluk oranı bugün yüzde 9,16'ya düştü. Söz konusu oran 29 Ağustos baz alındığında son 9 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Darlık Barajı'nda ise geçen yıl 29 Ağustos'ta yüzde 60,24 olarak ölçülen doluluk oranı, bugün itibarıyla yüzde 44,37 oldu.

Elmalı Barajı'nda önceki sene 29 Ağustos'ta yüzde 57,24 olan doluluk oranı, son 6 yılın en düşük seviyesine inerek yüzde 19,67'ye düştü.

Istrancalar'da ise geçen yıl yüzde 48,11 olan doluluk oranı, bugün yüzde 19,23 olarak kaydedildi.

Kazandere Barajı'nda ise 29 Ağustos 2022'de yüzde 59,14 olarak ölçülen doluluk oranı, bugün 9,35'e kadar düştü.

Ömerli Barajı'nda bugün itibarıyla yüzde 62,62 olan su doluluk oranı geçen yılın aynı dönemde yüzde 63,05'tü.

PABUÇDERE KURUMA NOKTASINA GELDİ
İstanbul'a su sağlayan barajlar arasında su doluluk seviyesi en düşük olan baraj Pabuçdere oldu.
Barajda su doluluk oranı geçen yıl 29 Ağustos'ta yüzde 48,06 iken bugün yüzde 3,84 olarak kayıtlara geçti.

Sazlıdere Barajı'nda ise geçen yıl 29 Ağustos'ta yüzde 53,02 olan doluluk bugün itibariyle yüzde 14,38 oldu.

Terkos Barajı'nda su doluluk oranı yüzde 15,97 olurken geçen yıl aynı dönemdeki oran yüzde 57,54'tü.

UZMAN İSİMDEN KAYGILANDIRAN AÇIKLAMA
İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, İstanbul'a su sağlayan barajlarda su açığının kuraklığın en büyük göstergesi olduğunu söyledi.

Marmara Bölgesi'nin eylülden beri su alamadığını belirten Özdemir, "Bu durum barajlardaki doluluk oranı düşürdü. Yeşilçay ve Melen'den şu ana kadar 525 milyon metreküp su çekildi. Taşıma suyla değirmen döndürüyoruz." diye konuştu.

TEDBİR ALINMASI ŞART
Özdemir, İstanbul'un barajlarının artık alarm verdiğini vurgulayarak, "Barajlardaki su seviyesi artık tehlike sınırını geçti. Su kesintileri kapıda. İki aydan az suyumuz kaldı. İstanbul'un nüfusu çok yüksek. Bu nüfusu bu barajlar kaldırmaz. El Nino ve iklim değişikliği, yağışların azalmasının en büyük göstergesi. Artık tedbirlerin alınması lazım. Artık yağmur suyunun biriktirilmesi şart." değerlendirmesinde bulundu.

O BÖLGELERDE SAĞANAK YAĞIŞ
Öte yandan yapılan son değerlendirmelere göre, Doğu Akdeniz'in doğusu ve Toroslar kesimi, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Kayseri'nin doğusunun yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Rüzgarın is genellikle güney ve batılı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

BÖLGELERMİZDE HAVA DURUMU
MARMARA
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

EDİRNE °C, 36°C
Az bulutlu ve açık

İSTANBUL °C, 32°C
Az bulutlu ve açık

KIRKLARELİ °C, 35°C
Az bulutlu ve açık

SAKARYA °C, 37°C
Az bulutlu ve açık

EGE
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

A.KARAHİSAR °C, 32°C
Az bulutlu ve açık

DENİZLİ °C, 38°C
Az bulutlu ve açık

İZMİR °C, 32°C
Az bulutlu ve açık

MANİSA °C, 36°C
Az bulutlu ve açık

AKDENİZ
Az bulutlu, doğusunun yer yer parçalı bulutlu, Doğu Akdeniz'in Toroslar Mevkiisi ile Adana ve Osmaniye çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ADANA °C, 34°C
Parçalı bulutlu, bu sabah kıyı kesimleri ile öğleden sonra ve akşam saatlerinde kuzey çevreleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

ANTALYA °C, 30°C
Az bulutlu ve açık

GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.