Takvim yaprakları 1798 yılını işaret ediyordu ve Osmanlı tahtında yenilikçi bir padişah olan III. Selim vardı. Büyük hayallerle Mısır'ı ele geçirmek isteyen Napolyon'a hayatındaki ilk yenilgisini bir Osmanlı paşası tattıracaktı. Kolay zaferler almaya alışan Napolyon, Cezzar Ahmet Paşa'yı da kısa sürede teslim almayı düşünüyordu ancak hiçbir şey beklediği gibi olmadı. Teslim ol çağrısına uymayan paşa Napolyon'u sinirden ağlatacak bir zafer kazandı. Yenilgiye uğrayan Napolyon önce Suriye'den sonra da Mısır'dan çekilmek zorunda kaldı.
ÖNCE MISIR'I ELE GEÇİRDİ
Mısır'da ayakta kalmak için Suriye'nin ele geçirilmesi gerektiğine inanan Napolyon Şubat 1799'da 18.000 kişilik bir orduyla Suriye'ye doğru yola çıktı. Ancak bu sefer Napolyon için büyük bir hezimete dönüşecekti.
Mart ayının başlarına kadar Filistin topraklarındaki El-Ariş, Gazze ve Ramle'yi ele geçiren Napolyon ardından Yafa'yı ele geçirerek 19 Mart 1799'da Akka Kalesi önüne geldi. Ancak Akka Kalesi Napolyon'un tahmin ettiğinden çok daha çetin bir direniş gösteriyordu.
64. GÜNÜN SONUNDA GERİ ÇEKİLDİ
Napolyon, Akka Kalesi önünde geçirdiği tam 64 günün ardından 5 Mayıs 1799'da kaleyi ele geçiremeyerek büyük bir mağlubiyet yaşadı.
Fransızların bu hezimeti Cezzar Ahmed Paşa'nın liderliğindeki Osmanlı ordusunun kahramanca direnişi sayesinde sağlandı.
Akka Kalesi'nin alınamaması Napolyon'un Suriye seferinin genelinde beklediği kolay ilerlemeyi sağlayamayacağını anlamına geliyordu. Bu tarihi olay Cezzar Ahmed Paşa'nın komutanlık dehasını ve Osmanlı Devleti'nin tüm gücüyle hala ayakta olduğunu gösteriyordu.
Akka'yı kolayca geçip Osmanlı'yı mağlup edeceğini düşünen Napolyon hayatındaki ilk tokadı da Osmanlı'dan yemişti.