Her yıl olduğu gibi bu yıl da Safranbolu'da safran üretimi için önemli bir dönem başladı. Safran soğanları toprakla buluştu ve safranın eşsiz lezzetini ve rengini oluşturan bu değerli bitkinin yetiştirilmesi için çalışmalara başlandı. Safran lezzeti ve rengiyle tanınırken aynı zamanda sağlık açısından da pek çok fayda sunan bir bitki olarak biliniyor. Bu kıymetli bitkinin fiyatını duyanlar ise şaşıp kalıyor.
KİLO FİYATI DUYANLARI ŞAŞIRTTI
Safranın işçiliğinin zor olduğunu aktaran bir üretici "İşçi bulmak zor, yevmiye pahalı ama elimizden geldiği kadar döndürmeye çalışıyoruz. Bu sene soğan fiyatları 3 boy olarak küçük, orta iri boy, iri boyu 550 liraya kadar satılıyor.
Soğanın kilosu 550 lira ama safran 200-250 liraya kadar çıkıyor gramı" diye konuştu.
"1 kilo safran 250 bin lira yapıyor" diyen üretici, şunları kaydetti: "Geçen sene 150 bin liraydı, bu sene 250'den aşağı yok. Benzin fiyatları, mazot fiyatları, girdiler. Alıcı var, ama Safranbolu safranı olacak. İran safranı bunun yanında para etmiyor."
Safran sadece lezzeti ve rengiyle değil sağlık açısından da pek çok faydaya sahip bir bitki olarak öne çıkıyor.
Potasyum, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan safran, birçok sağlık sorununa karşı koruma sağlayan özellikleriyle dikkat çekiyor.
Potasyumun sağlığa olan olumlu etkileri göz önünde bulundurulduğunda safranın kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcı olduğu biliniyor.
Kan basıncının sağlıklı seviyelerde tutulması, kalp ve dolaşım sağlığı için son derece önemlidir.
Safranın antioksidan özellikleri solunum yolları rahatsızlıklarıyla mücadelede etkili olduğunu gösteriyor.