İstanbul'un en önemli denizcilik, sanayi ve eğitim yatırımlarının adresi olan Tuzla büyük bir atılım içinde. Yapılan yatırımlar ve belediye tarafından verilen hizmetlerle adeta ilçenin çehresi değişmiş durumda. Turkuvaz Medya yazarları, 'Şehir Buluşmaları' kapsamında İstanbul'da Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'nın konuğu oldu. Gazeteciler Mahmut Övür, Ekrem Kızıltaş, İsa Tatlıcan, Faruk Erdem, Nihan Günay, Cihan Narlı, Mevlüt Tezel ve Yüksel Aytuğ, Başkan Şadi Yazıcı ile birlikte belediyenin hayata geçirdiği hizmetleri yerinde inceledi. Tuzlalıların hayatını kolaylaştırmak için çalışan ve yaptığı hizmetlerle ilçeye yeni bir profil kazandıran Yazıcı, 15 yıllık belediye başkanlığı döneminde yaptıklarını tek tek anlattı.
YENİ PROJELER YOLDA
Yazıcı ve ekibinin hayata geçirdiği yatırımların listesi hayli uzun. Tuzla Marina, Gönül Elçileri Çarşısı, Evden Eve İyilik Projesi, Engelsiz Yaşam Merkezi, Gençlik Merkezi, Şehit Ömer Halisdemir Gençlik Kampı, Türkiye'nin ilk Gemi Gençlik Merkezi, Bilgi Evleri, Yaşlılar Merkezi ve Hobi Bahçesi, Kadın Girişimcilik Merkezi, Tuzla Acil Afet Yönetim Merkezi, Kronik Hasta Danışma Merkezi... Bu liste uzayıp gidiyor... Ancak 2009 yılında göreve gelen Başkan Yazıcı'nın durmaya hiç niyeti yok. Harıl harıl yeni projeler üzerinde çalışıyor.
5 BASAMAK YÜKSELDİ
"Biz eğitim kenti Tuzla ve deniz denilince akla Tuzla gelecek diye iki hedef koyduk ve bu hedefler doğrultusunda çalıştık" diyen Başkan Yazıcı, kent yaşamının kalitesini artırabilmek için yaptıkları çalışmalara değindi. 2018 yılında İnsani Değerlendirme Vakfı'nın klasik değerlendirmesinde 23'üncü sırada olduklarını hatırlatan Yazıcı, şu bilgileri verdi: "Bu sene itibarıyla ise 18'inci sıraya kadar yükseldik. Şehrin yükünü alan bir ilçe olarak da o listede sadece biz varız. 2009 yılından bu yana 359 proje yaptık. 2019 seçimlerinde vaatlerimizin yüzde 99'unu yaptık. Vaat etmediğimiz halde yaptığımız birçok proje oldu" değerlendirmesini yaptı. Başkan Yazıcı, "Engelsiz yaşam merkezini kurduk. Gençlik merkezlerimizde gençlerimizle sürekli bir araya geliyoruz. Her yıl bin 200 tane öğrencimize üniversiteye hazırlık kursu veriyoruz. Belediyeler İstanbul'da toplamda 6 bin öğrenciye üniversiteye hazırlık kursu veriyor, bunun bin 200 tanesini biz yapıyoruz. Bu kurslarda ciddi bir kazanma oranı var. Kazanan öğrencilerimizi sürekli takip ediyoruz. Hatta bir lisans programına yerleşip bitirip Tuzla Belediyesi'nde işe başlayan gencimiz bile var. 2014 yılından itibaren üniversite öğrencilerimize burs veriyoruz. Toplamda 15 bin 407 öğrencimize yıl boyunca 2 bin TL burs verdik. Bu sene 6 bin TL'ye çıkarttık. Biliyorsunuz ki Anayasa Mahkemesi burs vermeyi yasaklamıştı. Biz aileye yardım şeklinde 6 ayda bir burs veriyoruz. Öğrenci örgün öğretimse belgesini getiriyor, aile ikametgâh belgesini getiriyor. Bursunu veriyoruz. Bu sene de 3 bin 500-4 bin öğrenciyi bulacak."
ÖDÜL ALAN GENÇLİK MERKEZİ
Şehit Ömer Halisdemir Gençlik Kampı'nın 5 yıldızlı olduğunu aktaran Yazıcı, şöyle devam etti: "Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte bu kampta çalışıyoruz. On binlerce gencimizi ağırladık. Türkiye'nin ilk gençlik gemisini yaptık. Mehmet Akif Ersoy adlı şehir hatları vapurunu aldık ve gençlik merkezi yaptık. Orada her türlü gençlik faaliyetini yapıyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanı'ndan ödül de aldık. 50 bin öğrenciye kırtasiye desteği verdik. Pandemi döneminde başlattığımız askıda tablet uygulaması sürüyor. Artık ilçe dışına da destek veriyoruz. Dijital kütüphanemizi 2010'da açmıştık. 40 bin kitaba Tuzla Kart'la herkes ulaşabiliyor. Dijital okul yazarlığı yaygınlaştırmak için çalışma başlattık."
YAŞLILAR MERKEZİ
Başkan Yazıcı, "Biz 8 yıl önce anne çocuk eğitim merkezlerini açtık. 8 tane merkezimiz var. Sayısını da artırmaya çalışıyoruz. Geçen yıl itibariyle kadın girişimcilik merkezi kurduk. Yaşlılar merkezini açtık. Sabah yaşlılarımızı evinden alıyoruz, akşama kadar akranlarıyla birlikte burada vakit geçiriyorlar. Birlikte vakit geçirip bahçesinde toprakla uğraşıp bahçe yapıyorlar. Bunu Türkiye'de ilk defa biz yaptık. 2010 yılından itibaren her Perşembe günü belediyenin girişine masamızı kurup halk günü yapıyoruz. Vatandaşımızın başkana ulaşamadık demesini önüne geçiyoruz. Sabah gelip sıra alan vatandaşımızla burada görüşüyoruz. İstanbul'da verilen evde sağlık hizmetinin yüzde 17'sini biz Tuzla'da veriyoruz. Buna kronik hastalıklar merkezini açarak destek veriyoruz. Bu benim 2019 yılındaki vaadimdi" açıklamasında bulundu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI
İlçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatan Yazıcı, "Van depreminin ardından ilk riskli alan ilanı Tuzla'da başladı. Bugüne kadar 8 bin 665 bağımsız bölümde kentsel dönüşüm gerçekleştirdik. 2023 itibariyle 40 sitede kentsel dönüşümü tamamladık. 36 sitede ise görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni bina stokumuz yüzde 60'lara dayandı. İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte bir risk analizi yaptık. Bu analiz sonucuna göre fay hattına en yakın ilçe olarak Bakırköy ile Tuzla vardı. Biz de bu sonuçlara göre kentsel dönüşüme hız verdik. Depremden önce vatandaşlarımızı kentsel dönüşüm için zor ikna ediyorduk. Depremden sonra görüşmeler ve dönüşüm kabulleri hızlandı. Bunu tamamen kendi imkânlarımızla yapıyoruz" dedi.
TUZLA MARİNA'YA ZİYARETÇİ AKINI
Tuzla Marina'nın hayata geçirilmesi hakkında konuşan Başkan Yazıcı, "Tuzla'nın mahalleleri birbirinden uzaktı. Bir merkez noktamız yoktu. Tuzla Marina bizim ilk dönemimizden itibaren planladığımız, ikinci dönemimizin başında da açtığımız bir projemizdir. 520 bin metrekare içinde yer alan çupra balığına benzeyen, alışveriş merkezleri, tema parkı ve akvaryumu olan bir alan. Tuzla'nın kendine yettiği bir projedir. Tuzla Marina'dan dolayı ekonomiye katkı sağladığımız için ödül aldık. Şu anda burada 3 binden fazla çalışan var" şeklinde konuştu.