Taldı Nehri'nin sol kıyısına hakim bir tepe üzerinde bulunan Karajartas anıt mezarı, Karaganda Üniversitesi Sarı Arka Arkeoloji Heyeti tarafından gerçekleştirilen toplam 4 kazı sezonu boyunca incelendi. Bu önemli keşifle ilgili ilk değerlendirmelerde bulunan Dr. Aibar Kassenali, yapılan karbon 14 analizlerinin sonuçlarına göre, piramit yapısının Milattan Önce (M.Ö) 14 ile 12. yüzyıllar arasına tarihlendiğini belirtti.
Kazakistan'ın Karaganda şehrinde gerçekleşen heyecan verici bir keşif, Türk tarihini büyük ölçüde etkileyebilecek bir potansiyele sahip. İskit-Saka ve erken dönemine ait olduğuna inanılan bir piramit, bu bölgede ortaya çıkarıldı. Bu bulgu, tarihçiler ve arkeologlar arasında büyük heyecan yarattı.
"Piramit Begazı Dandibay dönemine ait"
Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi'nden Dr. Aibar Kassenali, bu tarihlendirmenin ne anlama geldiğini şu sözlerle anlattı:
"Bölgede tespit edilen birden fazla piramidal basamaklı anıt mezarların varlığı, Sarı Arka bozkırları içerisinde yer alan Taldı Nehir vadisinin, Bronz Çağı'nda Andronovo topluluklarınca Mısır'daki Nil Vadisi gibi büyük liderlerinin gömüldüğü krallar vadisi olarak kullanıldığını gösteriyor."
Dr. Aibar Kassenali, mezar odasındaki bulgular incelendiğinde, bozkır piramidinin Andronovo döneminde Kazak bozkırlarına hükmeden yerel bir hükümdar adına yaptırılmış olabileceğini söyledi:
"Özellikle mezar alanında tespit edilen keramik kabın çark kullanılmadan imal edilen ve baskı yöntemiyle bezendirilmiş motif üslubunun Andronovo döneminin son evresini oluşturan Begazı Dandibay dönemine ait olduğunu gösteriyor."
Dr. Aibar Kassenali, Karajartas piramidinde bulunan kesme taşlar ve anıt mezarın boyutuna bakıldığında Bronz Çağı'nda ve bozkır gibi oldukça kurak bir bölgede böylesine devasa bir yapının inşa edilmiş olmasının, Begazı Dandibay topluluklarının ulaşmış olduğu yüksek sanat anlayışı ve zengin ruhani inanışın göstergesi olduğunu vurguladı.
Tarihi kaynaklarda halkın üçgen bir mezar inşa ettikleri yer alıyor
Dr. Serhan Çınar, İskit-Saka ve onun erken dönemini oluşturan Begazı Dandibay topluluklarındaki piramidal mezar yapıları hakkında antik dönem tarihi kaynaklarında da bilgiler bulunduğunu söyledi:
"Kniduslu Ctesias ve Sicilyalı Diodoros'un İskit-Med savaşlarını anlattıkları tarihi pasajlarında, Saka'ların başında Zarina adında bir kraliçelerinin olduğu ve onun komşu halklarla giriştiği seferler sonucu, ülkesini medeni hale getirerek birkaç şehirler kurduğu; halkının ise onun ölümünün ardından topraklarındaki en büyük mezar olan üçgen bir mezar inşa ettiklerini aktarılıyor."