200 BİN ÇOCUK KAYAK ÖĞRENDİ
Her yıl kış spor okulu açtıklarını anlatan Başkan Sekmen, "Binlerce öğrenciye kayak eğitimi veriyoruz. Şimdiye kadar 200 bin öğrenciyi bulduk. Özellikle kadınlarımız ve kız çocuklarımızın kayak sporunu öğrenmesini çok istiyoruz. Onlara özel bir ihtimam gösteriyoruz" dedi.
GECE KAYAĞI AVRUPA'YI SOLLADI, TURİZMİ 12 AYA YAYDIK
Palandöken'de turizmin 12 aya yayılması için FİFA standardında 20 adet futbol sahası yaptıklarını anlatan Sekmen, "Burada her yıl 70 takım yüksek irtifada kamp yapıyor" dedi. Palandöken Kayak Merkezi'nde snowboard, kayaklı koşu, alp disiplini ve kar sporlarının tüm branşlarının yapılabildiğini anlatan Sekmen, "Şehir merkezinde atlama kulesi (Kayakla Atlama), olimpik buz hokeyi salonu, olimpik buz pateni pisti, olimpik curling salonu, olimpik yüzme havuzu bulunuyor. Kış turizminin her alanında varız" ifadelerini kullandı.
2.5 MİLYON ZİYARETÇİ HEDEFİ
Palandöken'ın havalimanına 15 dakika, şehre ise 5 dakika mesafede yer aldığını anlatan Sekmen, "Bu bizi diğer kayak merkezlerinden ayıran en önemli özelliğimiz" dedi. Dağda 3.500 yatak kapasitelerinin bulunduğunu anlatan Sekmen, geçen yıl 1 milyon 950 bin kişiyi ağırladıklarını, bu yıl 2.5 milyon ziyaretçi hedeflediklerini ifade etti. Turizm Bakanlığı'nın kararı gereği otellerin sürdürülebilir belgesi alması gerektiğini anlatan Sekmen, "Türkiye'de bu alanda belgeyi ilk alan kayak merkezi olduk" diye konuştu.
MİLYONLARCA DOLARLIK İTHALAT ÖNLENECEK, KAYAK TAKIMLARI İÇİN FABRİKA KURACAK
Türkiye'nin ilk kayak merkezlerinden biri olan Erzurum, şimdi de kayak sporu için gerekli aksesuarların üretimine başlayacak. 1960 yılına kadar kayak sporu için gerekli olan kızak, kayak, kayak kıyafeti gibi tüm aksesuarların da üretiminin yapıldığı fabrikaya sahip olan şehir, yeniden bu alanda üretim için kolları sıvadı.
Tamamı ithal olan bu ürünlerin yerli ve milli üretilmesi için harekete geçen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Sanayi Bakanlığı ile görüşmelere başladı. Büyükşehir Belediyesi, fabrikanın gelecek yıl temellerinin atılması için çalışıyor. Erzurum'da ilk kayağın 1915 yılında yapıldığını anlatan Başkan Mehmet Sekmen, "1915'te Birinci Dünya Savaşı'nda kayaklı müfreze burada ilk kayağını yapmış. 1935 yılında şehirde ilk kayak yarışı düzenlenmiş. 1944'te Erzurum'da bulunan silah fabrikasında bir atölye kurulmuş. Bu atölyede 'Türk Malı' imzalı kayak takımları, kızaklar ve kıyafetler üretilmiş.
O dönem Avrupa'da dahi iki üç üretim tesisi varmış. Türkiye bu alanda üretimi ilk Erzurum'da yapmış" dedi. Fabrikanın 1960'ta kapatıldığını ve sonrasında bu ürünlerin tamamen ithal edilmeye başlandığını anlatan Sekmen, "Biz şimdi yeniden bu fabrikayı kurmak istiyoruz. Bunun için Sanayi Bakanlığı ile görüşmelere başladık. Projemizi hazırladık. Bu fabrikanın yeniden kurulması için hazır olduğumuzu bildirdik. İnşallah önümüzdeki yıl bu fabrikanın temelini atarız. Yatırımcısını çekeriz. Kayak malzemelerimizi 60 yıl önce olduğu gibi yine yerli ve milli üretiriz" diye konuştu.
KAYAK TARİHİ MÜZEYLE ANLATILIYOR
Türkıye'nin kayak tarihini Palandöken'de kurdukları bir müzeyle canlandırdıklarını anlatan Başkan Sekmen, "Müze içinde Palandöken'in tarihçesini anlatıyoruz. 1960 yılına kadar ürettiğimiz kayak takımlarını ve kızakları burada sergiliyoruz. Şehrimizde ilk kayağı yapan kadınlarımızın fotolarından kayak bayramına kadar bir çok fotoğrafı burada ziyaretçilerimizin beğenisine sunduk. Bu yıl açacağımız müzenin çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz" dedi.