Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'ye örnek projesi Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nin ilk 6 ayında 700 tonun üzerinde rekor üretim yapıldı. Başkan Ekrem Yüce, 2023'te fide sayısını 65 binden 90 bine çıkardıklarını ifade ederek, "Mayıs ayından bu yana üretimimiz 500 tonu aştı. Hasat süreci devam ediyor. İnşallah üretimimiz daha da artacak" dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 25 dönüm alan üzerinde hayata geçirilen Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'nde 1200 ton domates ürettiklerini açıkladı.
Türkiye'nin tarımsal kalkınma hamlesine, üretim odaklı anlayışına her alanda katkı sunmaya devam edeceklerinin altını çizen Başkan Yüce, serayı faaliyete aldıkları ilk 6 ayda 700 tonun üzerinde üretim gerçekleştirdiklerini ifade ederek, 2023 yılı üretim rakamlarının da 500 tonun üzerine çıktığını kaydetti.
ORGANİK ÜRETİM
Türkiye'nin tarımsal kalkınma politikalarına Sakarya'dan çok güçlü bir destek sunduklarını, şehrin verimli topraklarını karış karış işlediklerini kaydeden Başkan Ekrem Yüce, "Büyükşehir Belediyesi olarak üretimi, verimliliği ve kaliteyi artırmak, insan sağlığına faydalı olan ürünler yetiştirmek için harekete geçtik ve Seracılık Mükemmeliyet Merkezimizi bu hedefler ışığında hayata geçirdik. Örtü altı tarımın en ileri örneklerinden birini olan merkez ile hem ülkemizin hem de şehrimizin ekonomisine katkı sağlıyoruz. Tamamen çevreci yatırımımızla organik üretim yapıyoruz" dedi.
90 BİN FİDE
Atıl durumda olan alanı tarıma kazandırdıklarını da aktaran Başkan Yüce, "Tesisimizi kurduk ve ardından 8 çeşit 65 bin kök domates fidesinin dikimini gerçekleştirdik. Topraksız tarım uygulaması ve jeotermal ısıtmalı üretim ile 25 dönümde 700 tonun üzerinde üretim gerçekleştirdik. Bu yıl fide sayımızı da 65 binden 90 bine çıkardık. Mayıs ayından bu yana 500 tonu geçen bir üretim rakamına ulaştık. Hasat süreci devam ediyor. İnşallah üretimimiz daha da artacak. İnşallah ülkemizin jeotermal sera üretim rakamlarına Sakarya'dan güçlü bir şekilde destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
İLK ADIM ATILDI
Sakarya, uzun yıllardır hasret kaldığı raylı sisteme Başkan Ekrem Yüce öncülüğünde hazırlanan ve yatırım programına alınan projeyle kavuşuyor. Yüce ve ekibinin hazırladığı 4 etaplı projenin 9 kilometrelik Kampüs-Çarşı Hattı için fizibilite çalışması başladı. Yüce, "Sakarya'mızın ulaşımında yepyeni bir sayfa açılıyor. Fizibilite sonrasında inşa süreci için ilk kazma vurulacak. Sakarya'mıza hayırlı olsun" dedi.
YATIRIM PROGRAMINA ALINDI
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, kentin uzun yıllardır hasretle beklediği raylı sistem projesi üzerinde büyük bir özenle, özveriyle çalıştı. Uzun yıllardır yatırım programına alınması için beklenen çalışma, Yüce'nin bakanlığa sunduğu son projeyle birlikte kabul gördü. Ankara'dan güzel haber geldi ve proje Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası, Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun oluruyla yatırım programına alındı. Başkan Ekrem Yüce, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı ve Yatırımlar Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün'ü makamında ağırladı ve hazırlanan ilk protokol iki taraf arasında imzalandı. Şehrin en işlek bölgeleri Gar Meydanı, Çark Caddesi, Medeniyet Bulvarı'nı kapsayan Kampüs-Çarşı hattı, şehrin kalbinde ulaşıma yepyeni bir alternatif olacak.
FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI BAŞLADI
Yolcular, üniversite güzergahında 9 farklı durakta raylı sisteme binip, inebilecek ve proje merkezdeki araç trafiğini de büyü ölçüde rahatlatacak. Başkan Yüce, yapımına başlanacak olan ilk hat için fizibilite çalışmasına başlandığını duyurdu. Yüce ve ekibi, daha sonra Atatürk Bulvarı-Sakarya Park (Erenler), Yeni Stadyum- Arifiye Terminali ve Yenikent-Adapazarı (metrobüs) hatlarını da Sakarya ulaşımına kazandırmayı hedefliyor. Sakarya ulaşımının raylı sistem projesiyle devrim yaşayarak muasır seviyelere ulaşacağını belirten Yüce, "2022 yılı itibariyle tamamlanan Sakarya Ulaşım Ana Planı güncellemesi sonucunda raylı ve metrobüs sistem hatları kısa, orta ve uzun vade olacak şekilde yapım yıllarına göre sınıflandırdık, bakanlık onaylandı. Şehrimizin ulaşım altyapısında gerçek bir devrim niteliğinde bir adım olan raylı sistem sayesinde şehrimizin ulaşımını muasır seviyelere taşıyacağız" ifadelerini kullandı.
ENERJİDE DEV ATILIM
Üretim maliyetini kısa vadede amorti edecek olan Karaman GES'in Türkiye'de örnek olacak bir üretim üssü olacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda Başkan Yüce, yakın zamanda yeni bir enerji yatırımının da temelini atmayı hedeflediklerinin müjdesini paylaştı.
Üretime verilen değer sayesinde Sakarya'nın her alanda örnek projelere imza attığını söyleyen Başkan Yüce, "Taşı, toprağı altın olan bir şehirde yaşıyoruz. Böylesine verimli topraklar üzerinde yaptığımız üretimler artık şehir sınırlarımızı aştı il dışından hatta yurt dışından ilgi görmeye başladı. Geleneksel üretim anlayışımızın yanı sıra çağın ötesinde üretimi de her alanda göz önünde bulunduruyoruz.
Bu anlayışla enerji alanında yaptığımız örnek projemiz olan Karaman GES Projesi sayesinde kendi enerjimizi de kendimiz üretmeye başladık Bizler Sakarya için attığımız adımları tüm yönleriyle düşünüyor ve gelecek nesillere miras bırakılacak şekilde hayata geçiriyoruz" dedi.
SAKARYA'DA SOKAK HAYVANLARI REHABİLİTASYON MERKEZİ HİZMETE BAŞLADI
Sokaktaki canların yuvası olacak merkezde tedaviler ile iç-dış parazit (pire, uyuz) ve kuduz aşılaması, kısırlaştırma, küpe ve çip uygulamasına başlandı.
Yeni projeyle her yıl 5 bin hayvan kısırlaştırılacak. Sakarya Büyükşehir Belediyesi attığı her adımda sokaktaki can dostlarını da düşünüyor. Şehrin genelinde toplamda 138 noktada besleme alanları da büyük övgü aldı.