KADİR GECESİ TÖVBE DUASI! Tövbe namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Tövbe istiğfar duası Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı!

Ramazan ayının mübarek son günlerinde rahmet ve mağfiret kapılarının aralandığı, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, Müslümanlar için büyük bir öneme sahiptir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) Hz. Ayşe'ye öğrettiği dua ile bu gecenin değeri daha da artmaktadır. Kadir Gecesi'nde ibadet etmek ve dualarla Allah'a yönelmek, müminler için büyük bir fırsattır.

Giriş Tarihi 05 Nisan 2024, 18:56 Güncelleme Tarihi 05 Nisan 2024, 23:29
KADİR GECESİ TÖVBE DUASI! Tövbe namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Tövbe istiğfar duası Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı!

İÇİNDEKİLER

İslam dininde, kişinin işlediği kötü ameller ve günahlar ne kadar ağır olursa olsun, ölüm anı gelmeden tövbe etmesi, Allah'ın affına ve rahmetine mazhar olmasına vesile olabilir. İlahi affetmeyi seven ve affedicilik sıfatını en güzel şekilde yaşatan Allah, tövbe eden kullarını büyük bir merhametle karşılar. Bu sebeple, tövbe etmek İslam'ın en sevdiği ibadetlerden biridir.

TÖVBE İSTİĞFAR DUASI

🔸 Kadir gecesinde günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmesi; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek samimiyetle Allah'tan bağışlanma dilenmesi de tavsiye edilen ibadetler arasındadır.

Okunacak tövbe istiğfar dualarından biri şu şekildedir:

"Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."

Türkçe anlamı:

"Bağışlamanı diliyorum Allah'ım! Bağışlamanı diliyorum Allah'ım! Bağışlamanı diliyorum Allah'ım! (Bir aciz kul olarak ben) Kerîm olan, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayan, dâimâ diri (el-Hayy) ve her şeyin kendisiyle ayakta durduğu ve varlığını sürdürdüğü (el-Kayyûm) Yüce Rabbimin mağfiretini (bağışlamasını) niyaz ederim. O'na yönelir ve Yüce Zât'ından bizlere tevbe, mağfiret ve hidâyet lutfetmesini talep ederim. Zira tevbeleri kabul eden ve kullarına son derece merhametli olan O'dur. Kendi nefsine zulmeden ve ölmeye de, hayatta kalmaya da, yeniden dirilmeye de kendi iktidârı olmayan aciz bir kul olarak Rabbime tevbe ederim."

SEYYİD'ÜL İSTİĞFAR DUASI

🔸 Kadir gecesinde yapılması tavsiye edilen şeylerden biri de bu geceyi bol bol tövbe ve istiğfarla geçirmek ve Allah'ın bağışlamasını dilemektir.

Seyyid'ül İstiğfar duasının okunuşu:

"Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ'dike mes'tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû'ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû'ü bizenbî fağfirlî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente."

Seyyid'ül İstiğfar duasının anlamı:

"Allah'ım! Sen benim Rabbimsin. Sen'den başka ibadete lâyık ilâh yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Sen'in kulunum. Ezelde Sana verdiğim sözümde ve vaadimde hâlâ gücüm yettiğince durmaktayım. İşlediğim kusurların şerrinden Sana sığınırım. Bana lütfettiğin nimetleri yüce huzurunda minnetle anar, günahımı itiraf ederim. Beni affet, şüphe yok ki günahları Sen'den başka affedecek yoktur."

SEYYİD'ÜL İSTİĞFAR DUASININ FAZİLETLERİ

🔸 Rasûl-i Ekrem Efendimiz (sav); "Her kim, bu Seyyidü'l-istiğfârın sevabına ve faziletine bütün kalbiyle inanarak gündüz okur da o gün akşam olmadan ölürse cennetlik olur. Yine her kim, sevabına ve faziletine gönülden inanarak gece okur da sabah olmadan ölürse cennetlik olur." buyurmuştur.

Buhârî, Deavât, 2, 16; Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101

PEYGAMBER EFENDİMİZİN TAVSİYE ETTİĞİ DUALAR

🔸 Kadir gecesi, kandiller gibi Müslümanlar için mübarek sayılan gecelerde, makbul dua ve zikirler daha çok okunmalıdır.

🔸 Peygamber Efendimizin (sav) okuduğu ve okunmasını tavsiye ettiği dualar şunlardır:

Allâhümme Rabbenâ âtinâ fid-dünyâ hasenetevve fil-âhırati haseneh. Ve kınâ azâben-nâr.

Anlamı: Ey Allah'ım! Ey Rabbimiz! Bize dünyada iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver ve bizi ateş azabından koru.

Buhârî, De'avât, 55

Allâhümme innî es'elükel-hüdâ vet-tükâ vel- 'afâfe vel-ğınâ.

Anlamı: Allah'ım! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum.

Müslim, Dua, 72; İbn Hıbbân, Ed'ıye, No: 900

Allâhümmeğfirlî verhamnî vehdinî ve 'âfinî verzüknî.

Anlamı: Allah'ım! Beni bağışla, bana hidayet nasip eyle, bana rızık ver, beni âfiyette daim eyle ve bana merhamet et.

Tövbe Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

Tövbe namazı kişinin işlediği günahlardan pişman olarak Allahtan af ve mağfiret dilemek için kıldığı bir namazdır. Tövbe etmenin gizli yapılması açık yapılmasından daha makbul olmasından dolayı tövbe namazının da gizli şekilde kılınması alimlerce önerilmektedir.
Tövbe namazı 2 rekat bir namazdır. Nafile bir namaz olduğu için 2 şer rekat kılarak istenildiği kadar kılınabilmektedir.



Tövbe Namazı Kılınışı

Niyet ettim Allah rızası için tövbe namazı kılmaya denilerek namaza niyet edilir.
Allahu Ekber denilerek namaza başlanır.
Sübhaneke okunur. Besmele çekilir arkasından zammı sure okunur.
Allahu Ekber diyerek rükuya varılır.
Rükuda 3 kez Subhane Rabbiyel Azim denilerek Semiallahu Limen Hamideh denilip ayağa kalkınca Rabbena Lekel Hamd denilir.
Allahu Ekber denilip secdeye varılır. Secdede 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilir. Allahu Ekber denilerek oturulur. Tekrar Allahu Ekber denilip secdeye varılır 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilerek secdeden kalkılır.
2.rekat;
Besmele çekilir.
Fatiha okunur ve zammı sure okunur.


Allahu Ekber denilip rükuya gidilir 3 kez Subhane Rabbiyel Azim denilerek Semiallahu Limen Hamideh denilip Rabbena Lekel Hamd denilerek ayağa kalkılır.
Allahu Ekber denilip secdeye varılır. Secdede 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilir. Allahu Ekber denilerek oturulur. Sonra tekrar Allahu Ekber denilip secdeye varılır 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilip Allahu Ekber diyerek son kez oturulur.
Son oturuşta ettahiyyatü, salli, barik ve Rabbena duaları okunarak selam verip namaz bitirilir.