Sağlımızla oynuyormuşuz! Karpuzu böyle yiyenler yandı! Uzmanlar bas bas bağırıyor...

Yaz mevsiminin vazgeçilmez tatlarından karpuz, yanlış tüketildiğinde sağlık problemlerine sebep olabilir. Uzmanlar, karpuzun oda sıcaklığında tüketilmesinin önemini vurgularken, fazla miktarda alınmasının risklerine de işaret ediyorlar. Bu bağlamda, karpuzun doğru şekilde saklanması ve tüketilmesi büyük önem taşır. Özellikle sıcak yaz günlerinde serin bir atıştırmalık olarak tercih edilen karpuz, oda sıcaklığında muhafaza edildiğinde doğal lezzetini ve besin değerini koruyor. Ancak, aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına neden olabileceği için miktarına dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar, karpuzun fazla tüketilmesinin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarıyorlar.

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi karpuz, serinletici ve lezzetli özelliğiyle sofralarda sıkça yer alıyor. Ancak uzmanlar, karpuzun yanlış tüketilmesinin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte karpuzun doğru tüketim şekli...

KARPUZU ÇOK SOĞUK BİR ŞEKİLDE TÜKETMEYİN

Karpuzun antioksidan etkisinden en iyi şekilde faydalanabilmek için oda sıcaklığında tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, buzdolabında bekletilen ve soğuk olarak tüketilen karpuzun bu etkisini kaybettiğini ifade ediyor. Karpuz, içerdiği nitrik oksit sayesinde kasları gevşetiyor ve kan damarlarını genişletiyor. Bu da kan basıncını düşürerek kan akışını sağlıyor.

KİLO ALDIRIYOR

Yüksek su ve lif oranıyla tok tutma özelliği sayesinde diyetlerde tercih edilen karpuzun, yüksek glisemik indeksi nedeniyle fazla tüketildiğinde kilo aldırabileceği konusunda da uyarılarda bulunuluyor. Kalorisi düşük olmasına rağmen, aşırı tüketim durumunda istenmeyen kilo artışlarına sebep olabileceği belirtiliyor.

ŞEKER HASTALARI DİKKAT!

Uzmanlar, şeker hastalarının karpuzu tek başına tüketmemesi gerektiğini, kan şekerini yükseltebileceğini vurguluyor. Karpuzun yanında ceviz, fındık gibi ek besinlerle tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca karpuzun potasyum kaynağı olması ve idrar söktürücü özelliği nedeniyle böbrek yetmezliği olan hastaların da dikkatli tüketmesi gerektiği ifade ediliyor.

SAĞLIKLI KARPUZ TÜKETİMİ İÇİN ÖNERİLER

Yaz aylarında serinlemek için sıkça tercih edilen karpuzun, sağlığınızı olumsuz etkilememesi için bu uyarıları dikkate alarak tüketmenizde fayda var.

GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.