SON DAKİKA I İstanbul Bahçelievler'de çöken 7 katlı binanın 3 katı kaçak çıktı! Vatandaşların paniği anbean kameraya yansıdı

Son dakika haberleri... Bahçelievler'de 7 katlı binada çökme meydana geldi. İstanbul Valiliği’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Ekiplerin olay yerinde yaptığı incelemede olayda ölen, yaralananın ya da enkaz altında kalanın bulunmadığı tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi. Çöken binanın 3 katının kaçak olduğu ortaya çıktı. Binanın çökme anı da güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, çökmenin ardından çevredekilerin kaçtığı görüldü. Öte yandan binanın çökmesine ilişkin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılığın soruşturma kapsamında bilirkişi incelemesi yaptıracağı da öğrenildi.

Giriş Tarihi 27 Haziran 2024, 05:43 Güncelleme 27 Haziran 2024, 17:28
SON DAKİKA I İstanbul Bahçelievler’de çöken 7 katlı binanın 3 katı kaçak çıktı! Vatandaşların paniği anbean kameraya yansıdı

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri... İstanbul Bahçelievler Zafer mahallesi Yadigar Sokak'ta 4 katlı bir binada sabah saatlerinde kısmen bir çöküntü meydana geldi.

ÇÖKME ANI KAMERADA
Çökme anı güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, çökmenin ardından çevredekilerin kaçtığı görüldü.

Olay yerinde itfaiye, AFAD ve sağlık ekipleri ekipleri sevk edildi. Polis tarafından çevrede geniş güvenlik önlemleri alınırken, AFAD ekipleri enkazda arama kurtarma çalışması başlattı. Hassas köpeklerle yapılan çalışmalar sonucunda enkaz altında kimsenin olmadığı anlaşıldı.

ÇEVREDEKİ BİNALAR BOŞALTILDI
A Haber Muhabiri Ahmet Nazif Vural, bölgeden son durumu aktardı.

Vural, "İçeride mahsur kalan kimsenin olmadığı bilgisi bizimle paylaşıldı. Çökmenin neden meydana geldiği şu an bilinmiyor. Çevredeki binalar güvenlik amaçlı boşaltıldı" dedi.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
İstanbul Valiliği konuya ilişkin, "27.06.2024 Perşembe günü saat 04.45 sıralarında Bahçelievler İlçesi Zafer Mahallesi Yadigar Sokakta bulunan ve 1980 yılında yapıldığı tespit edilen 4 katlı binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Olay yerine çok sayıda AFAD, itfaiye, 112 acil ve emniyet ekibi sevk edilmiştir. Ekiplerin olay yerinde yaptığı incelemede olayda ölen, yaralananın ya da enkaz altında kalanın bulunmadığı tespit edilmiştir.



Çöken binanın çevresindeki binalar tedbir amaçlı boşaltılmış olup, olay yerinde gerekli güvenlik önlemleri de alınmıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Binanın çökmesine ilişkin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılığın soruşturma kapsamında bilirkişi incelemesi yaptıracağı da öğrenildi.

Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır A Haber canlı yayınında olayla ilgili bilgiler verdi.

Bahadır, olay yerinde sıkıntılı olan 4 binanın daha boşaltıldığını ve çöken binaya 1994 yılında kaçak olarak 3 kat daha çıkıldığını söyledi.

99 ÖNCESİ YAPILAR İÇİN KRİTİK UYARI
6 Şubat depreminin ardından belediyeye 4 bin tane şikayet geldiğini ifade eden Bahadır, "4 bin apartmana mühendis ve teknikerler arkadaşlar gittiler ve karot hariç röntgen cihazıyla fiziki olarak baktılar. Bahçelievler'in yapısı çok çok iyidir diyemiyorum. Sahil bandından biraz uzak olduğumuz için orta seviyedeyiz. Kimsenin kalbine su serpiyorum. Ama buradan şunu söylüyorum. Lütfen 99 yönetmeliği öncesi tüm binaları yenileyelim. Kentsel dönüşümde dört parametre var. Bir tanesi devletin yapması gereken. Onu da yarısı bizden kampanyasıyla bir buçuk ödeme Türkiye'de ilk defa Bahçelievler'de başladı. Ödendi, yani başladı. Müteahhitimiz parayı aldı, sonra biz 6 tane plan lotu çıkardık. Çatı katlarını, çatı piyeslerini tama çevirdik. Kat artışı verdik. Burada 3. parametre komşumuz, 4. parametre müteahhit. Müteahhit arkadaşlar da ticaret yapıyorlar. Ama onlar da sürümden kazansınlar. Komşularımdan da birleşmelerini istiyorum. Bizim hedefimiz ada bazlı dönüşüm. Olmadı parsel bazlı, apartman bazlı dönüşüm. Ama komşularımız kendi aralarında birleşmiyor. Şu apartman dönüşmüş olsaydı bugün bu sıkıntı yaşanmazdı. Ben en çok maddi durumu iyi olan sevgili komşularımda sıkıntı yaşıyorum. Maddi durumu iyi olmayan komşularım daha uyumlu, anlaşıyorlar. Burada olay aslında teknik değil, olay sosyolojik. Aynı apartmanda akrabalar birleşmiyor. Burada insanı yaşatmak önemli. İstanbul'daki kentsel dönüşümü biz çözmeye gayret ediyoruz. Ama bu 60 yıllık sorun. Çarpık kentleşme burada 60 yıldır olmuş. Burada şunu da söyleyeyim. Burada hiçbir parti siyasi bir bakış getirmesin. Komşuları olarak söylüyorum. Siyasi bir bakışla bakmasınlar. Depremin siyaseti olmaz. Burada birliktelik önemli. Herkesin bir an önce kentsel dönüşüme girmesi lazım. Çünkü İstanbul depremi çok önemli. Türkiye'nin geleceğiyle ilgili çok önemli" ifadelerini kullandı.

BİNA SAKİNLERİ KONUŞTU
Bina sakinleri çökmeden önce çatırtı sesi duyduklarını dile getirdi.

Çöken binadan son anda çıkarak kurtulan Sebahattin Kuzu,olaydan kısa süre önce binayı tahliye ettiklerini söyledi. Gece 4 buçuk sıralarında binadan sesler geldiğini söyleyen Kuzu, "Biz dedik herhalde deprem oluyor. Dışarı çıkınca inanın yeni yapılan binadan ayrılmaya başladığını fark ettik. O arada komşularımızı uyardık, tahliye ettik binayı. Çok şükür bir yaralanma yok. Tahliye ettikten 15 dakika sonra bina çöktü zaten. Bina eski bina. Ben hep şüpheleniyordum zaten. Çok sık kalmıyordum. Başka kalacak yerim vardı. Binada sıkıntılar vardı. Çok şükür bir yaralanma yok" dedi.

3 DAKİKA İÇİNDE ÇÖKTÜ
Çöken binadan kurtulan vatandaşların yaşadığı panik de kameraya yansıdı.

Binanın çökmesinin ardından cep telefonu ile görüntü çeken apartman sakini, "Evim çöktü. Komple bina çöktü. Şu an bina çatırdıyordu çıktık dışarı çöktü bina. Benim oturduğum binanı haline bakın. Bina kendi kendine 3 dakikada çöktü. Gece kalktık boşalttık Allah'tan. Çok şükür can kaybı yok. Kimse yok içinde" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Bahçelievler Belediyesi ekipleri, binanın kontrollü yıkımına başladı. Sokak çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınırken, iş makineleri binanın çevresinde yıkım çalışmaları yaptı. Ekiplerin olay yerindeki yıkım çalışması devam ediyor.