Meğer kaşık kaşık tüketiliyormuş... Tek lokması bile beyin hücrelerini çürütüyor!

Beynimiz vücudumuzun en karmaşık ve önemli organlarından biri. Haliyle tüm vücut fonksiyonlarını yöneten ana merkezi korumak adına doğru beslenmek önemli. Öte yandan yanlış beslenme alışkanlıkları sadece beyin sağlığını değil aynı zamanda tüm mekanizmayı olumsuz etkileyerek uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sebeple sağlığımıza zarar verebilecek yiyecekleri bilmek ve bu tür yiyeceklerden uzak durmak oldukça önemlidir. İşte ömrü kısaltabilecek ve sağlığımızı riske atabilecek o besinler...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :28 Ekim 2024 , 09:59 Güncelleme Tarihi :28 Ekim 2024 , 10:03
Meğer kaşık kaşık tüketiliyormuş... Tek lokması bile beyin hücrelerini çürütüyor!

Beyin, tüm vücut fonksiyonlarını yöneten en karmaşık organ! Beynin sağlıklı kalabilmesi için doğru beslenmek oldukça önemli. Kötü ve dengesiz beslenme alışkanlıkları ise beyin fonksiyonlarını zayıflatırken aynı zamanda sağlığı riske atıyor. Farkında olmadan kaşık kaşık tüketilen bazı besinler var ki beyin hücrelerini olumsuz etkiliyor. Peki bu besinler hangileri? İşte konuya ilişkin detaylar...

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

İşlenmiş gıdalar

Bu kategorideki gıdaların uzun süreli tüketimleri beyin ve vücut sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir. Bu besinlerdeki oksidatif maddeler beyindeki nöronlara zarar vererek Alzheimer gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Özellikle patates cipsi, paketlenmiş kurabiyeler ve şekerlemeler gibi yiyecekler beyin hücrelerine zarar veren başlıca işlenmiş gıdalar arasındadır.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

Yüksek şeker oranına sahip besinler

Şeker anlık enerji sağlar ancak fazla tüketimi insülin direncine neden olarak enerji metabolizmasını bozar. Yüksek şeker içeren içecekler, gazlı meşrubatlar ve tatlılar beyin ve karaciğer gibi hayati organlar üzerinde toksik etki yapabilir.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

Beyaz un ve rafine karbonhidratlar

Beyaz unla yapılan yiyecekler hızlı kan şekeri artışına neden olur ve uzun vadede beyin hücreleri ile diğer organlara zarar verebilir. Beyaz ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler bu kategoriye girer ve rafine karbonhidratlardan uzak durmak sağlık için oldukça önemlidir.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

Süt içermeyen yapay kahve kremaları

Kahve kremalarının çoğunda bulunan hidrojenize yağlar ve yüksek fruktozlu mısır şurubu karaciğer fonksiyonlarını bozabilir. Aynı zamanda sindirim problemlerine neden olur. Bu durum beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkileyerek sağlık açısından risk teşkil eder.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

Yağı azaltılmış fıstık ezmesi

Doğal haliyle oldukça sağlıklı olan fıstık ezmesi yağı azaltıldığında ekstra şeker ve katkı maddeleri içerebilir. Bu da vücudun sağlıklı yağları almasını engeller ve kalp-damar sistemine zarar verebilir. Öte yandan bu besin beyin hücreleri üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturabilmekte.Uzmanlar bu noktada doğal ve katkısız fıstık ezmesini öneriyor.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

İşlenmiş et ürünleri

Bu tür ürünler yüksek oranda doymuş yağ ve sodyum içerir. Hipertansiyon ve kalp hastalığı riskini artırır ayrıca içerdiği nitritler vücutta iltihaplanmaya neden olarak uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

Jelatin içeren tatlılar

Bu tatlılar genellikle yapay tatlandırıcılar ve renklendiricilerle doludur. Uzun vadeli tüketimlerinde beyin ve sinir sistemi üzerinde toksik etkilere yol açabilir ve Alzheimer gibi hastalıkların riskini artırabilir. Bu besinlerin tüketiminde dikkatli olmak vücut sağlığını korumanın yanı sıra beyin fonksiyonlarının uzun vadeli sağlığını da korumada büyük rol oynar.