Beyin, tüm vücut fonksiyonlarını yöneten en karmaşık organ! Beynin sağlıklı kalabilmesi için doğru beslenmek oldukça önemli. Kötü ve dengesiz beslenme alışkanlıkları ise beyin fonksiyonlarını zayıflatırken aynı zamanda sağlığı riske atıyor. Farkında olmadan kaşık kaşık tüketilen bazı besinler var ki beyin hücrelerini olumsuz etkiliyor. Peki bu besinler hangileri? İşte konuya ilişkin detaylar...
İşlenmiş gıdalar
Bu kategorideki gıdaların uzun süreli tüketimleri beyin ve vücut sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir. Bu besinlerdeki oksidatif maddeler beyindeki nöronlara zarar vererek Alzheimer gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Özellikle patates cipsi, paketlenmiş kurabiyeler ve şekerlemeler gibi yiyecekler beyin hücrelerine zarar veren başlıca işlenmiş gıdalar arasındadır.
Yüksek şeker oranına sahip besinler
Şeker anlık enerji sağlar ancak fazla tüketimi insülin direncine neden olarak enerji metabolizmasını bozar. Yüksek şeker içeren içecekler, gazlı meşrubatlar ve tatlılar beyin ve karaciğer gibi hayati organlar üzerinde toksik etki yapabilir.
Beyaz un ve rafine karbonhidratlar
Beyaz unla yapılan yiyecekler hızlı kan şekeri artışına neden olur ve uzun vadede beyin hücreleri ile diğer organlara zarar verebilir. Beyaz ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler bu kategoriye girer ve rafine karbonhidratlardan uzak durmak sağlık için oldukça önemlidir.
Süt içermeyen yapay kahve kremaları
Kahve kremalarının çoğunda bulunan hidrojenize yağlar ve yüksek fruktozlu mısır şurubu karaciğer fonksiyonlarını bozabilir. Aynı zamanda sindirim problemlerine neden olur. Bu durum beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkileyerek sağlık açısından risk teşkil eder.
Yağı azaltılmış fıstık ezmesi
Doğal haliyle oldukça sağlıklı olan fıstık ezmesi yağı azaltıldığında ekstra şeker ve katkı maddeleri içerebilir. Bu da vücudun sağlıklı yağları almasını engeller ve kalp-damar sistemine zarar verebilir. Öte yandan bu besin beyin hücreleri üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturabilmekte.Uzmanlar bu noktada doğal ve katkısız fıstık ezmesini öneriyor.
İşlenmiş et ürünleri
Bu tür ürünler yüksek oranda doymuş yağ ve sodyum içerir. Hipertansiyon ve kalp hastalığı riskini artırır ayrıca içerdiği nitritler vücutta iltihaplanmaya neden olarak uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Jelatin içeren tatlılar
Bu tatlılar genellikle yapay tatlandırıcılar ve renklendiricilerle doludur. Uzun vadeli tüketimlerinde beyin ve sinir sistemi üzerinde toksik etkilere yol açabilir ve Alzheimer gibi hastalıkların riskini artırabilir. Bu besinlerin tüketiminde dikkatli olmak vücut sağlığını korumanın yanı sıra beyin fonksiyonlarının uzun vadeli sağlığını da korumada büyük rol oynar.