Türkiye'nin popüler sıcak içeceklerinden biri olan çay demlendikten sonra 1 saat içinde tüketilmeli. Daha fazla demlenince vücuda zarar veriyor. Doktorlar, bu süre içinde çayda nitrojen bileşikleri ve tanenler gibi zararlı maddelerin oluştuğunu vurguluyor. İşte habere ilişkin dikkat çeken detaylar...
1 saatten fazla demlenirse zehre dönüşüyor
Çayın 1 saatten fazla demlenmesi zararlı bileşenleri ortaya çıkarabiliyor. Zamanla bu zararlı bileşenlerin birikimi sindirim sisteminde dengesizliklere neden olabilir ve karaciğere ciddi zararlar verebilir. Oksitlenme sonucu meydana gelen film, mikropların ve zararlı bakterilerin hızlıca çoğalmasına zemin hazırlar bu da çeşitli sağlık sorunları riskini artırır. Bu nedenle çayı taze tüketmek sağlığınız için oldukça önemlidir.
Doğru çay demleme adımları
Çay demlemenin ilk adımı kaliteli çay yaprakları veya poşet çay seçmektir. Taze ve organik seçenekler lezzet ve sağlık açısından en iyisidir. Demleme için temiz, taze ve mineral açısından zengin su kullanmanız önemlidir. Eğer musluk suyu kullanacaksanız klor ve diğer kimyasallardan arındırılmış olmasına dikkat edin. Su, çay türüne göre uygun sıcaklıklarda kaynatılmalıdır:
Beyaz Çay: 70-80 °C
Yeşil Çay: 70-80 °C
Oolong Çayı: 90-100 °C
Kara Çay: 100 °C
Genel kural olarak her 200 ml su için 1 tatlı kaşığı (yaklaşık 2-3 gram) çay yaprağı idealdir. Poşet çay kullanıyorsanız bir poşet bir fincan için yeterlidir. Demleme süresi de oldukça önemlidir:
Beyaz Çay: 4-5 dakika
Yeşil Çay: 2-3 dakika
Oolong Çayı: 4-7 dakika
Kara Çay: 3-5 dakika
Çay yapraklarını sıcak suya ekleyin ve belirlenen süre boyunca bekleyin. Eğer poşet çay kullanıyorsanız poşeti suya yerleştirip belirtilen süre boyunca bekletin. Süre dolduğunda çay yapraklarını süzün veya poşeti çıkarın; bu adım çayın acılaşmasını önler ve en iyi tat profiline ulaşmasını sağlar.