İç Anadolu'nun yüksek dağlarında yetişen vez meyvesi, havaların soğumasıyla beraber tezgahlarda yerini almaya başladı. Vez, şeker hastalığından soğuk algınlığına kadar pek çok sağlık sorununa şifa oluyor. Peki nasıl tüketilmeli ve muhafaza edilmeli? İşte o meyve dair merak edilenler...
Kış aylarında tüketiliyor
Vez meyvesi dalında sarı ve turuncu renklere büründükten sonra kararması için bekletiliyor ve kış aylarında tüketilmeye başlıyor. Pazarcı Ahmet Sarkışla vez meyvesinin kararınca tüketilmesi gerektiğini belirterek özellikle Tokat'ta üvez olarak bilinen bu meyvenin faydalarını vurguladı.
Karanlık odalarda saklanıyor
Yetiştirildiği şehirlerde meyvenin üretimi bu yıl az olsa da Sivas'ta satışa çıkarılan vez meyvesi geleneksel olarak karanlık odalarda saklanarak olgunlaştırılıyor.
İyileştirici etkiye sahip
Soğuk algınlığı, tansiyon ve bağırsak sorunlarına iyi gelen vez meyvesi geleneksel tüketim alışkanlıklarıyla nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor. Pek çok sağlık sorunu üzerinde iyileştirici etkiye sahip olan meyve her yıl bu zamanlarda tezgahlarda yerini alıyor.