Diyetisyenler uyardı! Ölümcül bakterilere yol açabilecek yiyecekler! ASLA ısıtıp yemeyin

2024 yılında Nutrient Journal’da yayımlanan bir araştırmaya göre, bazı yiyeceklerin tekrar ısıtılması sağlığı ciddi şekilde tehdit edebiliyor. Özellikle ıspanak, çay ve pirinç gibi besinlerin yeniden ısıtıldığında içerdiği bileşiklerin toksik hale geldiği belirtiliyor. Diyetisyen Harini Bala, TikTok hesabından yaptığı açıklamada, bu besinlerin doğru şekilde saklanmadığında zararlı bakterilerin üremesine yol açabileceğini ve gıda zehirlenmesine neden olabileceğini vurguladı.

2024 yılında Journal of Clinical Microbiology'de yayımlanan bir vaka incelemesine göre, doğru saklanmayan ve yeniden ısıtılan yiyecekler ölüme kadar varabilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle pirinç, ıspanak ve çay gibi besinlerin, uygun koşullarda saklanmadığında zararlı bakteriler üretebileceği belirtildi.

DİYETİSYEN UYARDI: BU YİYECEKLERİ ASLA ISITMAYIN!

Günlük hayatta yemek artıklarını değerlendirmek sıkça tercih edilen pratik bir çözüm. Ancak uzmanlar, bazı yiyeceklerin bir kez ısıtıldıktan sonra tekrar ısıtılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Diyetisyen Harini Bala, TikTok üzerinden yaptığı paylaşımda, yeniden ısıtılması sağlık açısından riskli olan üç besini sıraladı.

1. Ispanak

Harini Bala'ya göre, ıspanak tekrar ısıtıldığında içerdiği oksalik asit kristalleşerek toksik bir hale gelebiliyor. Bu durum, yüksek dozda alındığında böbrek taşı riskini artırabiliyor. Ayrıca ıspanaktaki nitratlar, tekrar ısıtıldığında nitritlere dönüşüyor. Nitritler, bağırsaklarda kimyasallarla birleşerek tümör oluşumuna yol açabilecek bileşiklere dönüşebiliyor.

Bunun yanında, ıspanakta uygun şekilde ısıtılmamışsa listeria bakterisi bulunabileceği belirtiliyor. Bu bakteri, grip benzeri semptomlar, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı ve nöbet gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

2. Çay

Çayın tekrar ısıtılması, hem tadını daha acı hale getirebilir hem de içindeki bakterilerin aktifleşmesine yol açabilir. Tanninin artmasıyla çay daha keskin bir tada sahip olurken, bakteri riski de sağlığınızı tehdit edebilir.

3. Pirinç

Pirinç, yeniden ısıtıldığında en tehlikeli besinlerden biri olarak gösteriliyor. Pirinçte bulunan Bacillus cereus adlı bakteri, ısıya dayanıklı sporlar oluşturur ve bu sporlar tekrar ısıtıldığında bile hayatta kalabilir. Bu bakteri; kusma, ishal ve karın ağrısı gibi semptomlara yol açabilir.

Harini Bala, pirincin güvenli bir şekilde yeniden ısıtılması için şu kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:

Ölüme Yol Açan 'Kızarmış Pilav Sendromu'

Geçmişte, Belçikalı bir öğrencinin beş gün boyunca mutfakta beklettiği makarnayı ısıtıp yedikten sonra hayatını kaybettiği olay, yeniden gündeme geldi. Yapılan otopside, Bacillus cereus bakterisinin karaciğer nekrozuna neden olduğu ve bu durumun organ yetmezliğine yol açtığı belirtildi.

GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.