Bilinen evrende sorumluluk bilinci olan tek varlık insandır. Allah, öyle yaratmıştır. Kur'an, şöyle der: "Şüphesiz biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmek istemediler, ondan çekindiler. Onu insan yüklendi. Çünkü o çok zalimdir, çok cahildir." (Ahzab-72) Sözü edilen emanet, sorumluluktur. İnsanoğlu, Rabb'ine olduğu kadar onun yarattıklarına karşı da kendini sorumlu görmelidir. İnsanlara, hayvanlara, doğaya karşı işlenen suçlar işte bu sorumluluk bilincinin olmayışındandır. Bu varlıklara hak ettiği şekilde davranmak insanlığın da İslam'ın da ön şartıdır. Kalbini açıp, dünyanın güzelliklerini diğer insanlarla paylaşmak esastır. Bir mü'min kardeşlerine karşı kalbi katı, eli sıkı davranamaz. Aslına bakarsanız, insan hem mü'min, hem cimri olamaz! Aldırmayın çevrenizdeki görgüsüzlere... Villası, arabası, yatları ile övünmeyi insanlık bilenlere... Mü'min, harama-hileye göz koymadığı gibi elindeki ile kanaat etmesini bilir. Kimsenin tek kuruşuna el sürmez, üstelik helal kazancını cömertçe yedirir. Zekât, sadaka, hediye ve bağış verir. Bunları yaparken de dudaklarından gülümsemeyi eksik etmemelidir. Resul-i Ekrem Efendimiz, 14 asır önce direktifi şöyle verir: "Canımı elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, bir kul kendisi için istediği hayırları din kardeşi için de istemedikçe, hakiki iman etmiş sayılmaz." (Buhari, Müslim)
O KONAĞIN 70 KATI ÖDENDİ
Erken dönem din büyüklerinden Malik Bin Dinar, Basra'da dolaşıyordu. Yeni yapılmış bir konak gördü. Çevredekilere sordu: -Bu binayı kim yaptırıyor? Gülen gözlü, temiz yüzlü bir genci gösterdiler. "İşte o konağın banisi bu genç adam" dediler. Yanına gitti, selamladı. Genç ev sahibi ise meraklandı. "Buyurun efendim, bir arzunuz mu vardı" diye sordu. Malik hazretleri, daha fazla dayanamadı. -"Ey genç!" diye seslendi. Ve devam etti: -"Bu köşkü Allah için bağışlasan nasıl olur. Allah-ü Teala da sana Cennet'te bundan daha iyisini verir." Güzel yüzlü genç hiç düşünmeden cevap verdi. "Peki, efendim" dedi, "Yalnız bir şartım var..." Efendi hazretleri merakla gözlerinin içine baktı. Ne demek istiyordu acaba... Genç adam devam etti: -"Siz bana kefil olur musunuz?" Malik Bin Dinar, kabul etti. Oturdu yere, sırtını duvara verdi. Cebinden çıkardığı kağıda şu sözleri kaydetti: "Ya Rabbi! Bu gence senin için verdiği köşke karşılık Cennet'te bir köşk ihsan eyle. Malik bin Dinar bu kuluna kefildir." Mektubu verdi, gençten aldığı binayı da satıp parasını fakirlere dağıttı, gitti. Bir zaman sonra o genç adam vefat etti. Kimse onun öldüğünü bilmedi. Yalnız Malik bin Dinar, her gece secdeye vardığı mihrapta o gün bir mektup buldu. Şöyle yazıyordu: "Bu Malik bin Dinar'a berattır. Söylediğinden yetmiş kat fazlasıyla köşkü o gence teslim ettik."
BİR AYET
De ki: Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. (Zümer-53)
BİR HADİS
Dul ve fakirlere yardım eden kimse, Allah yolunda cihad eden veya gündüzleri (nafile) oruç tutup, gecelerini (nafile) ibadetle geçiren kimse gibidir. (Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesai)
DİN DERSİ
FETVA MAKAMI DİN BAĞI MI?
* Ancak mü'minler kardeştir. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah'a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin. (Hucurat-10)
* Allah ne ırkları, ne ülkeleri, ne de milletleri birbirine kardeş etmiyor. Ancak ve ancak mü'minleri kardeş sayıyor. Mü'min olmayan bir insan, mü'min babasına varis olamıyor.
* İman gidince maddi, organik ve etnik bağ kalmıyor. Kalanlar, işe yaramıyor. Özetle; Kuran'a göre bütün mü'minler kardeş, hepsi bir ailenin üyeleridir. BUNUN ZITTI OLARAK KÜFÜR DE TEK MİLLETTİR.
FETVA MAKAMI
Her gece oruca niyet edilir mi?
Namaz kılarken başımıza takke giymek şart mıdır?
Değildir. Ancak Peygamber Efendimiz, günlük kıyafetleriyle namaz kılarken iklim gereği başı hep kapalıydı. Bu konuda sünneti ihmal etmeyelim.
Çorapsız namaz kılınır mı?
Evet, kılınır. Erkeklerin başı açık ve çorapsız namaz kılmalarının önünde herhangi bir engel yoktur.
Kımız içmek caiz midir?
Sarhoş ederse değildir. O zaman içki hükmündedir. Haram olur.
Her gece oruç tutacağım diye sözle niyet etmek şart mı?
Şart! Ancak Ramazan'da oruç için sahura kalkmak da niyetten sayılır. Sözle ifade edilmesi ise faydalıdır.
Bu sayfadaki bilgiler Diyanet ve Ehl-i Sünnet kaynaklarından alınmıştır. Soru ve uyarılarınız için takvim@takvim.com.tr