ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 28 Ocak 2012

İşyerinde psikolojik baskı görenler dikkat!

01.04.1996 tarihinden itibaren aynı işyerinde 15 yıldır çalışıyorum. Hâlâ da çalışmaya devam ediyorum. Bu çalıştığım süre zarfında sigortam hep ödendi. Benim asıl sorunum emeklilik değil.
Benim sorunum tazminatım. Patronum bana psikolojik olarak baskı yapıyor; hem işi bırakmam için hem de tazminat ödememek için. Ben de tüm sıkıntılara rağmen, her şeye göğüs gerip çalışmaya devam ediyorum. Bir fiil 15 yıl aynı işyerinde çalışmış olmam nedeniyle kendim istifa edersem tazminat alma hakkım olur mu? Ben bunu öğrenmek istiyorum. Eğer bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
İş Kanunu'nda taciz olarak, sadece cinsel taciz işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih sebebi olarak sayılmıştır. Bunun dışında psikolojik baskı taciz olarak kanunda bulunmasa da, yargı kararlarında işçinin hali fesih sebebi olarak değerlendirilmekte ve tazminata hükmedilmektedir.
Bu nedenle iş sözleşmenizi feshedip yargıya başvurduğunuzda, delilleriniz de mevcut ise yargı lehinize karar verebilir. Ancak bunu ispatlamak o kadar kolay değildir. Eğer emeklilik şartlarını taşıyor iseniz yani SGK hizmet sürenizi ve prim ödeme gün sayınız dolmuşsa ve yaşı bekliyorsanız, bunu SGK'dan belgeleyerek, bir yazı alıp işverene vermeniz halinde işyerinden ayrılarak kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

Ayakkabı yapım dükkanında kalfa olarak çalışmaktayım. 2 yıldır çalışıyorum. Sigortalıyım.
Müşterilerden biri yaptırdığı ayakkabıyı beğenmedi ve ücret ödemeden gitti. İşveren de bana, "Sen beceriksizsin, yapamıyorsan git tamirhanede çalış" diye çıkıştı. İnanın bu bana dert oldu. İşverenden tazminat almak istiyorum; alabilir miyim? Tazminatımı almam için ne yapmam lazım?
5...844503 Nolu SMS
İşyeriniz esnaf odasına kayıtlı bir işyeri ise İş Kanunu'na göre 507 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'na tabi işyerlerinde 3 işçinin çalıştığı yerler istisnadır.
Sizin işyeriniz de bu kapsamda bir işyeri ise sizin hakkınızda İş Kanunu hükümleri uygulanmaz.
Bu durumda iseniz kıdem tazminatı alamazsınız. Eğer işyeri İş Kanunu'na tabi bir işyeri ise siz de işyerine resmi ortak değilseniz İş Kanunu'na göre işçi olarak çalışan iseniz, işveren işten çıkarttığı için tazminat hakkınız vardır. Tazminat hakkınız için Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne bu konuyla ilgili şikayet dilekçesi verebilirsiniz ya da doğrudan iş mahkemesine dava açabilirsiniz.