ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 26 Şubat 2012

Mesai parası yerine zorla izin olmaz!

* Çalıştığım şirket son 6 aydır mesai ücretlerini ödemiyor. Bunun yerine haftada 1 gün ekstra izin vereceklerini söylüyorlar. Mesaiye gelmek zorunlu ama para yerine haftada 1 gün izin... Yasal olarak böyle bir şey yapılabilir mi? Y.Y.
İş Kanunu'na göre; işveren işçiye zorla fazla mesai yaptıramaz. Her yıl işçilerden fazla çalışma yapmak isteyenlerden muvafakat almak zorundadır. Muvafakat vermeyen işçileri fazla çalıştıramaz. Fazla çalışmaya muvafakat veren işçiler fazla mesai yapmak zorundadır. Esas olarak yapılan fazla mesailerin ücretlerinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekir. Ancak, fazla çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi serbest zaman kullanmak istemez ise işveren işçiye ücret yerine zorla serbest zaman kullandıramaz.

* İşveren yıllık izinleri çalışanların Şubat ve Ekim ayında kullanmasını istiyor. Yazın izne çıkamıyoruz. Sadece bayanlara yaz aylarında izin veriyor. Bu şekilde yıllık izinlerini işverenin belirleme yetkisi var mı? Böyle bir dayatma yapılabilir mi? H.Ç.
Yıllık izin yönetmeliğine göre; işçi sayısı 100'ü aşan işyerlerinde işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan izin kurulunun oluşturulması gerekir. İzin kurulunun görevleri arasında; işçiler tarafından verilip işveren veya işveren vekili tarafından izin kuruluna iletilen izin isteklerine göre hazırlayacağı izin çizelgelerini işverenin onayına sunmak yer alır. Ayrıca kurul izin çizelgelerini; işçilerin kıdemlerini, izni belirli bir dönemde kullanmak bakımından içinde bulundukları zorunluluk veya engellerini, işin aksamadan yürütülmesini ve işçi sayısını göz önünde bulundurarak hazırlamak, işçilerin yıllık izin hakları ile ilgili dilek ve şikayetlerini inceleyerek sonucunu işverene ve ilgili işçiye bildirmek vardır. Ayrıca, işçi sayısı 100'den az olan işyerlerinde; izin kurulunun görevleri, işveren veya işveren vekili veya bunların görevlendireceği bir kişi ile işçilerin kendi aralarında seçecekleri bir temsilci tarafından yerine getirilir. İşyerlerinde çalışanların yıllık izinleri bu yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde kullandırılır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 01.06.1964 doğumluyum. Bağ-Kur girişim 20.07.1988 ve kesintisiz devam ediyorum. Ne zaman emekli olacağım? 5...910695 Nolu SMS
Vermiş olduğunuz bilgilere göre; Bağ- Kur'dan 9000 prim gün ve 51 yaşa tabisiniz. 2.5 aylık askerlik öderseniz 50 yaşa tabi olursunuz. Bu durumda 50 yaşınızın dolacağı 01.06.2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

* Doğum tarihim 10.10.1955. SSK girişim 24.02.1997. SSK'dan çıkışım 10.05.2008. Prim gün sayım 4109. 20 ay askerliğin kaç ayını ödersem, kaç yaşında emekli olurum? 5...904037 Nolu SMS
Sizin prim gün sayısını tamamlayarak normal emekli olabilmeniz çok zaman alır. Bu nedenle size en uygun emeklilik 3600 prim günden kısmi emekliliktir. Bu şartlarda yaş olarak 59 yaşa tabisiniz. 10 aylık askerlik borçlanması ile 58 yaşa tabi olabilir ve başka hiçbir prim ödemeden 58 yaşınızın dolacağı 10.10.2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.