ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 22 Ağustos 2012

İki işyerinden birden sigorta primi yatabilir

SSK girişim Mart 1993.
Ödenmiş prim gün sayım 3740. 08.03.1977 doğumluyum. 2009 Nisan'dan bu yana iki işte SSK'lı olarak çalışmaktayım. Bunun kanunen bir sakıncası veya faydası var mı?
Cengiz AKSU

İki işte çalışıp adınıza iki yerden de prim yatmasının kanunen bir sakıncası bulunmamakta. Hatta iki yerden prim yattığından emekli olduğunuzda daha yüksek emekli aylığı almanıza neden olur.
3600 prim gün sayınızı tamamladığınızdan SSK'dan alacağınız, yaşınızı bekleyeceğinize dair yazıyla, tazminatınızı alabilirsiniz. Kıdem tazminatı çalışılan her işyeri için ayrı ayrı ödenmesi gerekir. 2 farklı işyerinde ayrı ayrı sigorta girişiniz varsa ve ayrı ayrı çalışmalarınız varsa, bir işyerinden kıdem tazminatınızı alarak ayrılmış iseniz, öteki işyerinizde ödemiş olduğunuz prim gün sayınız da tutuyorsa tazminatınızı alabilirsiniz. Ancak aynı dönem için aynı işyerinden birden fazla tazminat alamazsınız.

Bir ilaç şirketinde çalışmaktayım. 1 Temmuz 2012'de istifa ettim. Başka yerden transfer teklifi aldım.
Şirket bu istifayı kabul etmeyebilir mi? Y. R.

İş Kanunu'na göre, işçi ve işverenlerin iş sözleşmesini fesh ederken karşı tarafa önceden bildirimde bulunma yükümlüğü bulunmaktadır. İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar 2 hafta, 6 ayla 1.5 yıl arasında olanlar 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta, 3 yıldan fazla olanlar 8 hafta önceden yazılı olarak sözleşmesini sona erdireceğini karşı tarafa bildirimde bulunmakla yükümlüdürler. Eğer bu sürelere uyulmadan taraflardan biri iş sözleşmesini sona erdirirse bu süreler kadarki ücretleri karşı taraftan talep edebilirler. Bu nedenle işvereninizin de sizden ihbar tazminatı talep etme hakkı vardır.

20.08.1972 doğumluyum. İlk sigorta girişim Ocak 1993. 2002 yılında eşim vefat etti, bir tane kızım var. Eşimin emekli maaşını alıyoruz.
Sigortalı çalışırsam bu maaş kesilir mi? Feriha YURTSEVER

İster çalışmaya başlayın, isterse emekli olun. Her durumda vefat etmiş olan eşinizden almış olduğunuz maaş kesilmez. Sadece almış olduğunuz sağlık hizmetini çalışmanız halinde kendi üzerinizden almanız gerekmekte.
Son çıkmış olan kanunların sizinle herhangi bir alakası bulunmamakta. Eşinizden almış olduğunuz maaş ancak evlenmeniz halinde kesilir. Ayrıca şunu da hatırlatmak isterim; prim gün sayısına ihtiyacınız varsa hizmetlerinizin hepsi SSK'lı olarak ise, çocuğunuzun doğum tarihinden itibaren 2 yıllık süre içerisinde adınıza herhangi bir prim yatmamışsa, bu 2 yıllık süreyi doğum borçlanması yaparak prim gün sayınıza ekletebilirsiniz.