Namaz kıldırmamak mobing olur mu?
* Ankara Ostim'de bir şirkette çalışıyorum. Patron işyerinde namaz kılmamıza izin vermiyor. Ne yapmam lazım? 5646876 Nolu SMS:
İş Kanununda ara dinlenmesi düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,
b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,
c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat, ara dinlenmesi verilir.
Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. İş sözleşmesi yapılırken namaz sürelerinde çalışmaya ara verileceği şeklinde bir düzenleme konulmuşsa işveren buna uymak zorundadır. Böyle bir hüküm konulmamışsa işveren bu sürelerin dışında izin vermek zorunda değildir ve mobbing olarak da değerlendirilemez.
* 2 yıldır bir işte çalışıyorum. Hastaneye kontrole gittiğimde menenjit hastalığına yakalandığımı öğrendim. 1 ay tedavi oldum. Hastalığı gerekçe göstererek işten çıkartılar. Tazminat alma hakkım var mı? T.A
İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda işçi işten çıkartılırsa işverenlikçe tazminatının ödenmesi gerekir.
* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 05.09.1969 doğum tarihim, işe girişim 01.05.1985, 4080 gün prim var. Ne zaman emekli olabilirim? Sadettin ŞİMŞEK
SSK girişinize göre 25 yıl, 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına tabisiniz. 1145 gün daha prim ödemeniz halinde prim gün sayınız, 2017 yılında da yaşınız dolacak. Buna göre prim gün sayınızı tamamlayarak 05.09.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. SSK işe girişinize göre, iki türlü emekli olabilirsiniz. Birincisi 7000 prim gün sayısını tamamlamak şartı ile 60 yaşınızın tamamlandığı tarihte tam emekli olabilirsiniz. İkincisi ise, 25 yıl, 4500 prim gün ve yine 60 yaşınızın dolacağı tarihte emekli olabilirsiniz.