İş Kanunu'na göre taraflar iş sözleşmelerini feshetmeden önce kanunda belirtilen süreler kadar karşı tarafa bildirimde bulunmakla yükümlüdürler. İş sözleşmesinin feshi bu sürenin bitiminde hüküm doğurur. Bu süre içerisinde günde 2 saat işveren işçisine iş arama izni vermek zorundadır. İşçi isterse bu süreyi birleştirerek kullanabilir. Bu süre içerisinde iş sözleşmeniz işverenlikçe sona ermiş ise işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ayrıca hak etmiş olduğunuz yemek parası ile son ücretinizi de işverenden talep etme hakkınız vardır. Ödenmez ise Çalışma ve İŞKUR il müdürlüğüne ve ya ALO 170'e şikayette bulunabilirsiniz ya da doğrudan işverenlik aleyhine İş Mahkemesi'ne dava açabilirsiniz.
* 3 yıldır bir mağazada çalışıyorum. Tazminat vermemek için işyeri çıkarmıyor. İstifa edip çıkmak istiyorum. İşsizlik maaşı almak için ne yapabilirim? 5...108914 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre, kanunda belirtilen haklı sebeplerden biri ile iş sözleşmesini fesh eden işçi veya işyerinden haksız olarak işverenlikçe çıkartılan işçi, tazminata hak kazanır. Bunun dışında işten ayrılan işçiye tazminat ödenmez. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için, işverenlikçe kendi istek ve kusurunuz olmadan, işverenlikçe haksız olarak işten çıkartılmış olmanız gerekir.
* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 1959 doğumluyum. 01.01.1980 sigorta başlangıcım. 80-81 yılında 653 gün sigortalı çalıştım. 2011 yılında sigortalı çalışırken iki doğum borçlanması yaptırdım. Halen sigortalı çalışıyorum. Toplam 2423 günüm oldu. Yaş haddinden ne zaman emekli olabilirim? Sema CAN
1980 tarihli girişinize göre 3600 prim günü tamamlar tamamlamaz yaş haddinden emekli olabilirsiniz. Bunun için de 3 yıl, 4 ay daha prim ödemeniz gerekmektedir.