1996 yılındaki çıraklık okulundan aldığınız girişin emekliliğinize faydası olmaz. Yine bu süreleri borçlanma gibi bir durum şu anda söz konusu değil. Ancak aynı sigorta sicil numarasını ömür boyu kullanabilirsiniz. Ayrıca bayanlarda doğum borçlanması yapacaklar için aranan ve birinci şart olan doğumdan önce kapsamında tescili yapılmış olmak şartının oluşmasında işe yaramaktadır. Yani stajyerlikten dolayı girişi yapılmış olan bayanlar bu girişten sonra doğum yapmışlarsa doğum borçlanması hakları bulunmaktadır.
Siz 2005 yılındaki girişinizden dolayı 60 yaş ve 7000 prim günden tam emeklilik, en az 4500 prim gün, 25 yıl ve 60 yaştan kısmi emeklilik şartlarına tabisiniz.
10 ay süre ile işsizlik maaşına hak kazandım; bu ay son olarak maaş alacağım. Maaş süresinin uzatılması mümkün mü ya da ikinci kez işsizlik maaşına girebilir miyim? 5...261898 Nolu SMS
Hak kazanmış olduğunuz işsizlik maaşı (ödeneği) süresinin uzatılması mümkün değildir. Ancak hak kazandığınız işsizlik ödeneği bittikten sonra tekrar işsizlik ödeneğine hak kazanabilirsiniz. Bunun için işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarını yeniden yerine getirmeniz gerekir.
Prim ödeme koşulları bakımından son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemeniz, işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek çalışmış olmanız ve kendi kasıt ve kusurunuz dışında işsiz kalmanız gerekir. Yeni işsizlik ödeneği hakkı belirlenirken son üç yılın başlangıcı bir önceki işsizlik ödeneğine hak kazanma tarihinden geriye gidemez.
Bir pazarlama şirketinde satış temsilcisi olarak 3 yıl, 3 aydır çalışıyordum. 1 ay önce işten çıkardılar. Aylık brüt 2 bin 700 TL alıyordum. Üç ayda bir performans primi olarak da brüt bin 500 TL alıyordum. Kıdem tazminatı hesaplanırken, performans prim ücreti alacağım paraya eklenir mi? Brüt tutar hangi rakam üzerinden hesaplanacak? Ne kadar kıdem tazminatı alacağım? M.Y.
İş Kanunu'nda kıdem tazminatının çalışılan son ücret üzerinden ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatının hesabında ikramiye ve ilave tediyeler (tevşik,başarı vb), temettüf, devamlı ödenen primler, devamlı ödenen bayram parası, kasa ve unvan tazminatı, imza tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, yemek, gıda, erzak yardımları, taşıt, aile, konut, giyim yardımları, havlu, sabun yardımı, ayakkabı veya bedeli (Sosyal yardım niteliğinde olmak şartı ile), her yıl verilen yıllık izin harçlığı, çocuk yardımı, düzenli ödenen eğitim yardımı, gece zammı, vardiya primi, kıdem zammı, yüzde usulünün uygulandığı işlerindeki bahşişler gibi süreklilik arz eden ödemeler dikkate alınır. Üç ayda brüt bin 500 TL'lik primi düzenli olarak alıyorsanız, bu ödemede de kıdem tazminatının hesabında dikkate alınır. Çalıştığınız her yıl için bir aylık brüt ücretiniz üzerinden kıdem tazminatı alırsınız.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1983 doğumluyum. Sigorta girişim 17.03.2005, ayrıca 1996'da çıraklık okulundan girişim var. Ne zaman emekli olurum? 5...538752 Nolu SMS
Çıraklık girişi emeklilikte sayılmaz bu nedenle emeklilikte işe başlama tarihiniz 2005 yılı olarak hesaplanmaktadır. En az 4500 prim gün ve 60 yaş ile kısmi, yine 60 yaş ve 7000 prim günle tam emeklilik şartlarına tabisiniz.
02.01.1970 doğumluyum, 01.07.1987'den beri SSK'lıyım. Ne zaman emekli olabilirim? 5...332173 Nolu SMS
SSK girişinize göre 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. 5375 prim günü tamamlayıp 50 yaşınızın dolacağı 02.01.2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.