ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 6 Ağustos 2016

Fazla mesai kıdem tazminatına yansır mı?

Bir gıda fabrikasında çalışıyorum. Yılın 5-6 ayı 12 saat görev yapıyoruz. Muhasebecilerimiz kıdem tazminatı hesaplamasında, yaptığımız fazla mesailerin bir öneminin olmadığını söylüyor. Oysa kazançlarımız bordrolarımızda tam görünüyor. Bu doğru mudur? 5...332245Nolu SMS
Kıdem tazminatının hesabında ikramiye ve ilave tediyeler (tevşik, başarı vb), temettüf, devamlı ödenen primler, devamlı ödenen bayram parası, kasa ve unvan tazminatı, imza tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, yemek, gıda, erzak yardımları, taşıt, aile, konut, giyim yardımları, havlu, sabun yardımı, ayakkabı veya bedeli (sosyal yardım niteliğinde olmak şartı ile), her yıl verilen yıllık izin harçlığı, çocuk yardımı, düzenli ödenen eğitim yardımı, gece zammı, vardiya primi, kıdem zammı, yüzde usulünün uygulandığı işlerindeki bahşişler gibi süreklilik arz eden ödemeler dikkate alınır. Fazla çalışma, kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.

İşçi emeklisi babamdan dolayı maaş alıyorum. Bekarım ve herhangi bir işte çalışmıyorum. Evlendiğimde maaşım kesilecek diye biliyorum. İşe girmem halinde de maaş kesilir mi? A.K.
Kız çocuklarına bağlanan yetim aylığının kesilmesi için iki neden vardır. Birincisi bekar kız çocuklarının evlenmesi, ikinci ise sosyal güvenlik kanunlarına tabi bir işyerinde çalışmaya başlaması ya da yine kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı almasıdır. Nasıl evlenince yetim aylığı kesiliyorsa, işe girişte de aylık kesilir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
09.12.1971 doğumluyum, sigorta girişim 1991, ne zaman emekli olabilirim? 5...045388 Nolu SMS
1991 yılındaki işe girişiniz 24 Mayıs'tan önce ise 25 yaş, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına, bu tarihten sonra ise 25 yıl, 53 yaş ve 5600 prim gün şartlarına tabisiniz. Emekli olabilmeniz için 3 şartın da oluşması gerekmektedir.