Enerji satrancı
Anahtar Kelimeler: Enerji üretimi, petrol ve gaz boru hatları, enerji açığı, nükleer enerji, Türkiye'nin bölgesel liderliği ve 2023'te dünyanın onuncu ekonomisi olması.
Ulusların geleceğini etkileyen tüm olaylarda enerji kavramı hep başrolde olmaktadır.
Türkiye'nin siyaset, ekonomi ve enerjide bölgesel güç haline gelmeye başladığı, Moskova'nın ise ABD'ye karşı yeni müttefikler bularak dengeleri değiştirmeye çalıştığı bir dönemde Rusya lideri Putin geldi.
Putin'in İstanbul'a gelmesiyle son yılların en önemli ziyareti gerçekleşiyor. Bu ziyaretin ABD ile çeşitli AB başkentlerinde ve Çin tarafından yakından izleneceği ise kesin.
Doğalgaz, nükleer santral, petrol ve boru hattı ile Suriye konularının Erdoğan-Putin görüşmesinin ana maddeleri arasında yer alacağı konuşuluyor.
Türkiye'nin hedefi 2023
2023'te, 100 milyona yaklaşacak nüfusumuzun kaderini belirleyecek kararların yol haritasının ortaya çıkacağını hemen belirtmeliyim.
Türkiye'nin, 2023 hedefi, dünya ekonomik güç haritasında 10'uncu olmak. Temel olarak, petrol ve gaz sağlayacağımız dört hat önümüzde bulunacak.
Bu hatlardan birincisi Türkmenistan-
Azerbaycan hattı, ikincisi İran hattı. Bu Putin'in kontrolünde. Üçüncü hat, Irak ve Kuzey Irak yollarında da Putin'in gölgesi muhakkak olacaktır.
Dördüncü hat, Suudi Arabistan ve Katar hattında ise Türkiye'nin sıkıntısı yok. Bu hattın bir özelliği de Türkiye'nin can simidi olmasıdır.
İlişkilerin geleceği
Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler her zamankinden daha iyi.
Bu öngörüden hareket edersek, Moskova ve Ankara arasındaki stratejik ortaklık Türkiye'nin 2023 vizyonunu etkileyecek gibi...
Enerji sektörü Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin temelini oluşturuyor.
Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği hammaddeler, enerji bilançosunun oldukça büyük bir bölümünü oluşturuyor. Rusya açısından ise Türkiye, doğalgazda ikinci en büyük, petrolde ise önemli bir pazar olma özelliğini koruyor.
Türkiye, Rusya için önemli bir ülke konumunda. Çünkü Rusya AB'nin başlıca petrol ve doğalgaz sağlayıcısı konumunda kalmak istiyor. Ayrıca Anadolu, Avrupa Birliği'ni, pek çok petrol ve doğalgaz yatağının bulunduğu Ortadoğu ve Orta Asya'ya bağlayan bir köprü olarak da ön plana çıkıyor.
Ankara'nın gayesi, Türkiye'yi bir enerji dağıtım merkezi haline getirmek. Stratejik işbirliğinin geleceği bu parametreler üzerinden yürüyecektir.
Son durum raporu
İki ülke arasındaki ticari ilişkiler: 2011'de iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 40 milyar dolara ulaştı ve Rusya, Türkiye'nin en büyük ticari ortaklarından biri haline geldi. Halbuki daha 2003'te bu rakam 6 milyar dolar seviyesindeydi. Rusya'nın Türkiye'ye yaptığı ihracatın yüzde 42'sini doğalgaz, yüzde 26'sını petrol ve petrol ürünleri teşkil ederken, Türkiye'nin Rusya'ya sattığı mallar arasında en önemli kalemi yüzde 20'lik payla tekstil, yüzde 16'lık payla demir-çelik ürünleri, yüzde 12'lik payla da sebze ve meyve oluşturmakta. Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı ise 3 milyonu aşmış ve Ruslar, Türkiye'yi ziyaret eden turistler arasında birinci sırada. 2015'te iki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 100 milyar dolara çıkacak.
Sonuç: Bölgesel ve küresel gelişmelere iki ülkenin bakış açıları, Türkiye ile "Büyük Kuzey Komşu" olarak nitelendirdiği Rusya'yı birbirine yakınlaştırdı. Ankara ile Moskova arasındaki ilişkiler, artık çok yönlü stratejik işbirliği çerçevesinde gelişmekte.