BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 16 Temmuz 2024

Daha adil bir dünya için

2'NCİ Dünya Savaşı sonrası güç dengelerinde kurulan sistem çökerken, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomasi tecrübesi genişletilmiş ORTADOĞU'ya (OrtaAsya-Ortadoğu-Kuzey Afrika) damga vuruyor.
Yaşadığımız günlerde, yeni dünya düzeni inşa ediliş süreci yaşanıyor. ABD, AB, Çin, Rusya gibi büyük güçler arasındaki rekabet giderek yoğunlaşıyor. Doğu Avrupa'dan Ortadoğu'ya, Asya Pasifik'ten Afrika'ya kadar birçok bölgede yeni çatışmalar getirmesinden korkuluyor. İşte böyle bir ortamda, "Daha adil bir dünya mümkün" çağrısının haklılığı daha fazla belirginleşen Cumhurbaşkanımız Erdoğan bir taraftan Asya'dan Amerika'ya ZİRVELERE katılıyor, diğer yandan 'YAKIN COĞRAFYAMIZ'da barış için diplomatik hamlelerini sürdürüyor.
IRAK ZİYARETİ
14 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra Başkan Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı'na Hakan Fidan, Savunma Bakanlığı'na Yaşar Güler ve MİT Başkanlığı'na İbrahim Kalın'ı atayarak, Türkiye'nin yeni DIŞ POLİTİKA ROTASINI çizdi.
Nitekim Başkan Erdoğan komşularımız ile daha yakın ilişki-sıcak temaslar sürecinde, Birleşik Arap Emirliği, Mısır, Yunanistan ve Irak'la normalleşmeyi sağladıktan sonra SURİYE ile yeni bir dönemin önünü açtı. Türkiye-Irak-Suriye arasında diplomatik hamleleri iyi okumak için, BAŞKAN ERDOĞAN'IN IRAK
ZİYARETİNE bakılmasında büyük fayda var.
KRİTİK DÖNEM
TARİH: 22 NİSAN
2023. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, çok kritik bir dönemde Irak'ı ziyaret etti, stratejik görüşmeler yaptı.
Yanında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak da vardı. Bağdat, ardından Erbil'e geçti. Özellikle, Irak'ta Bafel Talabani'nin hakım olduğu SÜLEYMANİYE ile SURİYE PKK-YPG'sinin ABD askerleriyle işgal ettiği DEYRİ ZOR bölgesi arasına KİLİT VURULMASI ve Türkiye tarafından çerçevesi oluşturulan Kalkınma Yolu Projesi iki ülkenin işbirliği açısından önem arz ediyordu.
Başkan Erdoğan ile Irak Başbakanı Sudanı arasında Irak'ın PKK'yı yasaklı bir örgüt olarak tanıması ve Türkiye ile ortak önlemler konusunda uzlaşması çok olumlu gelişmeler sağlandı Ardından gerçekleştirilen güvenlik zirveleri de bu bağlamda tamamlayıcı bir süreç oldu. Türkiye ve Irak, terör örgütü PKK'ya karşı daha somut adımlar atma noktasında stratejik çalışmalar yapıyor.
Türkiye, güvenli alanları daha genişleterek Türkiye sınır hattına paralel, 30 km derinlikte bir alan hâkimiyeti oluşturmada son girişimleri yaparken, IRAK İLE SURİYE arasına KİLİT VURULUYOR. Türkiye'nin Irak ile geliştirdiği yeni stratejik ortaklık ciddi bir şekilde Esad Suriye'si için de çok faydalı gelişmelere yol açıyordu. Başkan Tayyip Erdoğan, NATO zirvesinden dönüşünde yaptığı açıklamada, Suriye ile yakınlaşmaya yönelik açıklamalarını sürdürerek şunları söylemişti: "Görevi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a verdim. Dışişleri Bakanım da şu anda muhataplarıyla görüşmek suretiyle işin bütün yol haritasını belirleyecekler.
Ona göre de inşallah adımı atacağız. Biz Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünün bizim de çıkarımıza olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz.
Suriye'de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak.
Bu inşa sürecinin en önemli adımı da Suriye ile yeni bir dönem başlatmaktan geçtiğini söylüyoruz.
Temenni ediyorum ki yakın bir zamanda somut adımları da atarız." Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin "Türkiye-Suriye görüşmesine Bağdat ev sahipliği yapacak" dedi. Fuad Hüseyin , Türkiye ve Suriye ile iki ülke yetkilileri arasında Bağdat'ta bir toplantı yapılması konusunda ön anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Başkan Erdoğan, Hakan Fidan'ı görevlendirirken, Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin de Irak'ın 'Ankara ve Şam arasında arabuluculuk yapmak için inisiyatif aldığını' ve iki taraf arasındaki iletişimin devam ettiğini belirterek görüşmeyi ayarlamak için Çarşamba günü Washington'da Hakan Fidan ile bir araya geldiğini belirtti.
SONUÇ: Başkan Erdoğan- Türkiye'nin bir süredir dizayn ettiği yeni Irak siyasetini YENİ SURİYE siyaseti tamamlayacaktır.
GÖZLER BAĞDAT'TA
IRAK'TA KİLİT
KAPANACAK. TERÖR
ÖRGÜTÜ PKK'NIN
Irak'taki varlığı büyük bir darbe yiyecek. Aparat PKK ayrıca Sincar-Fiş Habur hattı üzerinden sağladıkları Suriye geçişkenliğini de kaybetmiş olacak. SURİYE'DE DE KİLİT KAPANACAK.
TÜRKİYE, Bağdat ve Erbil'in ortak çıkarlarını tahkim ederken, Suriye'yi bölmeye çalışan DERİN ABD'nin aparatı PKKYGG- SDG'nin kökünün kurutulmasına kadar uzayacaktır. TÜRKİYE'NİN saha gerçekliği üzerinden inşa ettiği YENİ IRAK VE YENİ SURİYE SİYASETİ hem Irak'ta hem de Suriye'de BÜTÜNSEL SONUÇLAR alınmasına vesile olmaktadır.
ERDOĞAN-ESAD görüşmesi Bağdat'ta olabilir. Soçi'de de Erdoğan- Putin-Esad- İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın da buluşması gündemde.
İŞTE bu gelişmeler, Türkiye'nin terörle mücadele bütünsel stratejisi bağlamında ERDOĞAN İLE ESAD'IN BAĞDAT
GÖRÜŞMESİ VEYA
SOÇİ DE GÖRÜŞMESİ
IRAK'TA VE SURİYE'DE
YENİ BİR DÖNEMİ
BAŞLATACAKTIR.
GÖZLER ÖNCE
BAĞDAT'TA...