Feride Hilal İmal

FERİDE HİLAL İMAL

hukuk@takvim.com.tr
Tarihi 14 Mart 2022

Senetler ödenmezse...

Bir alışveriş dolayısıyla karşımdaki kişiyle senet imzaladık. Taksitlendirmeye gittik. Fakat o kişi senetlere rağmen ödemesini yapmıyor. Uygulayacağım hukuki yol ne olabilir?
Senet, iki kişi arasında bir satış ya da hizmet sonucunda gerçekleşebilmektedir. Senet imzalamak, ödenecek olan borcun yazılı beyanıdır. Bu, ödemeyi kabul etmek ve söz vermek olarak da geçmektedir. Hukuki olarak sözleşmeler her zaman bizim için önemlidir, çünkü alacak temini demektir. Türk Ticaret Kanunu'nun kapsamında yer alan üç mevcut senet tipi vardır. Bunlar çek, bono ve poliçedir. Hepsi farklıdır ama benzerlikleri vardır. Kişilerin aralarında imzaladıkları senetlerde noter onayına gerek duyulmaz. Burada önemli olan durum, uygun şartlara ve kurallara göre hazırlanmış olan senet olmalarıdır. Bir senet anlaşması sonucunda vadesi gelmiş ancak halen ödenmemiş senet artık ödenmemiş senet kapsamına girmektedir. Bu açıdan senetlerin tahsilatı için iki yol takip edilebilir. Birincisi elden tahsil etme yöntemidir. Diğeri ise banka aracılığı ile tahsil edilen senettir. Vade tarihinden itibaren 2 gün içinde tahsil edilebilmektedir. Eğer kişi imzalanan senet karşısında ödememekte direniyor ve vadesi geçeli uzun zaman oluyorsa, icra takip işlemleri ile bir hukuk bilirkişisinden destek alınmalıdır. Böylelikle ödemesi için kendisine tanınan yasal süreç takip edilebilir.

Özel bir şirkette çalışıyorum.Primler tazminatı artırır mı?
Kıdem tazminatının hesabı, bilinenin aksine işçinin son maaşından ibaret değildir. İşçinin sürekli kazanımları da hesaba dahil edilecek ve işçinin brüt maaşı bu yolla hesaplanacaktır.
Basit bir anlatımla, kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin maaşı, primi, ikramiyeleri, giyecek, yakacak yardımı gibi düzenli bir şekilde yapılan her türlü ödeme dikkate alınacaktır.
Primler de düzenli bir şekilde işçiye ödenen bir kazanım olduğundan, kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınacaktır.