ANTİ KANSER ÖZELLİK
Bu mistik ve otantik bitkinin, son yıllarda kanser hastalığına karşı önleyici ve yardımcı etkileri dikkat çekmekte. Bu bitki hakkındaki son bilimsel çalışmaların sonuçları, bu baharatın içindeki bir aktif maddenin anti-kanser özelliğinin olduğu lehine, ancak bu etki kanser hastalığını tedavi edici boyutta değil, veriler daha çok önleyici olduğu yönünde. Bu çalışmalardan en dikkat çekici olanını özetlemeye çalışacağım sizlere bugün.
ETKİN TOHUM
Bu çalışmada, çemen tohumlarındaki ana etken maddelerden, bir saponin bileşiği olan diosgenin'in kanser üzerine etkileri araştırılmış. Deney hayvanlarında 'azoxymethane' ile kalın barsak kanseri oluşturulmuş ve hayvanların barsaklarından düzenli olarak alınan parçalarla kanser oluşumunun her aşaması tek tek incelenmiş. Barsak kanseri oluşumunun bir önceki aşaması olan 'pre-neoplastik lezyonlar' ın kansere dönüşümünde bu aktif maddenin etkisine bakılmış.
LEZYONLARI ÖNLÜYOR
Bu çok önemli... Çünkü insan vücudunda da aynı şekilde, önce kanser-öncesi-lezyon diye tanımladığımız lezyonlar oluşur ve bunlar belli bir süreç sonrasında kansere dönüşürler. Yani kanserin daha bu aşamadayken önlenmesi çok daha etkili ve kolaydır.
* * *
VÜCUDA KORUMA KALKANI OLUŞTURUYOR
Deney sonuçları göstermiş ki çemen otu tohumlarındaki 'diosgenin' doza bağımlı bir şekilde, bu lezyonların kanserleşmesini önlüyor. Ayrıca aynı çalışma bünyesinde, bu maddenin insan kalın barsak kanseri hücre kültürü üzerindeki etkilerine de bakılmış ve diosgeninin bu hücrelerde 'apopitoz' yani 'hücre intiharı' na sebep olduğu gözlemlenmiş. Bu veriler bu baharatın mutfağımızdaki 'korunma kalkanlarından' biri olmayı hak ettiği yönünde, siz ne dersiniz? Sağlıcakla kalın, doğaya güvenin.