Düşler Akademisi

Eklenme Tarihi 17 Eylül 2017
Toplumun önemli bir yüzdesini engelli bireyler oluşturuyor. Onlar için kalıcı kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor. Türkiye'de kamunun dışında birçok kuruluş bu konuda projelerini hayata geçiriyor. Bunlarda biri de Türkiye Vodafone Vakfı. Vakıf, Alternatif Yaşam Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri topluma kazandırmak üzere 2008 yılında hayata Düşler Akademisi'nin hayata geçirmiş. Düşler Akademisi'nde yılda 2 bini aşkın gönüllü aktif rol alıyor.
Akademi, 2008 yılından bu yana yaklaşık 19 bin gönüllü ile 6 bin öğrencinin engellerini aşmasına destek sağlamış. Düşler Akademisi projesi kapsamında yapılan gönüllülük çalışmalarını hakkında Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan, "Toplumun önemli bir yüzdesini oluşturan engelli bireyler için kalıcı çözümler üretmemiz gerektiğini düşündükleri açıkladı. Deegan, engelliler için değil, engellilerle birlikte yenilikçi projeler geliştirmek istekdiklerini ve 'Düşler Akademisi' gibi sosyal girişim projeleriyle, onlara hayatta bağımsız olabileceklerini hissettiren modeller sunmamız gerektiğini paylaştı. Bu işin esası gönüllülük. Bu sebeple Türkiye Vodafone Vakfı'nın tüm projelerinde gönüllülerin katkılarına son derece önem veriyor ve teşvik ediyor. Düşler Akademisi' bu anlamda çok güzel bir örnek olarak öne çıkıyor.
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ise projeye dair önemli rakamlar paylaştı. Bugüne kadar Vakfın yaptığı sosyal yatırımların toplamı 29 milyon TL'yi bulurken, gerçekleştirilen projelerle yaklaşık 4 milyon vatandaşımıza ulaşmayı başarmışlar.
Düşler Akademisi projesine ise başından bu yana aktardığımız hibe tutarı yaklaşık 5 milyon TL ulaşmış. Projeyle bugüne kadar 6 bin gence ulaşmayı başarmışlar.
Süel'in paylaştığı bilgiye göre Dünya Bağış Endeksi'nde, Türk halkının %10'u para bağışı yaparken, %4'ü gönüllü faaliyetlere katılıyor. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı verilerine göre ise halkımızın % 2,5 kadarı toplumsal kuruluşlar, % 4,2'si de siyasal örgütler için gönüllülük faaliyeti yürütüyor. Süel'in aktardığı bilgiye göre Y kuşağı arasında gönüllü faaliyetlerine katılım çok yüksek.
Gençlerin bir çoğu gönüllü olarak sosyal projelere destek veriyor.
Antalya'da 3 yıl önce kurulan Düşler Akademisi Kaş, tarihsel ve doğal dokusu korunarak restore edilen 70 yıllık Çukurbağ İlkokulu'nun binasında faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin engelli bireylere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı olan Düşler Akademisi Kaş, aynı zamanda Avrupa'nın en büyük outdoor engelli kampı olarak planlamış.
Türkiye'nin her yerinden gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programlarının uygulandığı merkezde, 3 yılda alınan 3 bin başvuru arasından seçilen 840 gönüllü ile 1.200 öğrencinin engellerini aşması sağlanmış.
Düşler Akademisi Kaş'ta, engelli bireylerin kendi yaşıtları ile sosyalleşmesi üzerine kurulu bir katılım politikası uygulanıyor ve herkese gerektiğinde bire bir destek olacak gönüllü asistan programı yürütülüyor. Düşler Akademisi Kaş'ta 18-25 yaş arası yoğunlukta olmak üzere gönüllülük için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmuyor.