Defile öncesinde Kartal'ın ev sahipliğinde düzenlenen sergide, 300 elmas taşla kaplı broşa ile birlikte, Birleşik Krallık'ın o dönemde Sultan Selim için tasarlanan ama verilemeyen yaklaşık 220 yıllık cami şeklindeki hediye saat de ilk kez görücüye çıktı.
Bir Türk kadın modacının, Londra Moda Haftası kapsamında hem de Goldsmiths's Hall'de İngiliz jet sosyetesi ve önde gelenlerinin de aralarında bulunduğu 350 kişilik bir defile düzenlemesi ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti ve İngiliz Hükümeti'nin özel arşivlerinden ilk kez çıkartılan tarihi belge ve vesikaların sunulduğu çok özel bir sergiye ev sahipliği yapması; hem Türkiye adına çok önemli bir kültür elçiliği hem de sanat ve moda gibi iki önemli konuda iki ülke ilişkileri arasında çok değerli bir köprü vazifesi görmesinin karşılığı çok büyük.
Bu önemli organizasyona katkı ve emek veren herkes çok büyük alkışı hakediyor. Teşekkürler Zeynep Kartal..
Dışarıdaki büyük tehlike
YURT DIŞI demişken, Türkiye'nin genel olarak dışarıdan nasıl göründüğüyle ilgili de biraz araştırma ve görüşmeler yapmayı ihmal etmedim. 4 yıldır sürdürdüğü Londra Büyükelçiliği görevini çok yakında bırakmaya hazırlanan büyükelçimiz Abdurrahman Bilgiç, zor bir dönemde başarıyla yürüttü görevini.
İkili ilişkilerde her tür gerginlikte bile diplomatik ilişkilerde en doğru adımları atarak, sadece Avrupa'nın değil, dünyanın da aslında merkezi konumundaki İngiltere ile Türkiye ilişkilerinde kırılma yaşanmadan bugünlere geldik.
Son 20 gün içinde önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ardından da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Londra temasları son derece faydalı geçmiş. Finans alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi hele ki şu dönemde çok kıymetli ki; bunun meyvelerini önümüzdeki günlerde somut olarak almaya başlayacağız.
Londra'da yatırımlarını büyüten bir Türk firması olarak Simit Sarayı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu ile sohbetimizde, İngiltere'deki Türkiye algısının son derece olumlu olduğunu öğrendik.
23 ülkede toplam 450 mağazası olan ve Londra'da 22 şube açan Kavukçu'nun hedefi Londra'da bu sayıyı 100'e, Türkiye'de de 500'e çıkarmak. Türk ekonomisine güvendiğini ve hem yurt içinde hem yurt dışında yatırım yapan bir girişimci olarak hiç çekinmeden büyüme odaklı bir yol izlediklerini anlattı.
20 yıldır Londra'da doktorluk yapan Ali Demirbağ da, sivil toplum örgütü aracılığıyla yürüttükleri lobi faaliyetinde; özellikle ABD'nin Türkiye'ye ve Avrupa ülkeleri ile dünyanın pek çok ülkesine karşı yürüttüğü ekonomik operasyonlara karşı; kuvvetli bir yakınlaşma olduğunun altını çiziyor.
Özetle; içerideki ve dışarıdaki felaket tellallarının tersine, Türkiye ile ilgili hem siyasi hem ekonomik anlamda ilişkiler ve Türk ekonomisine güven noktasında ne kadar olumlu bir algı ve adım olduğunu görmek için gerçek ve tarafsız muhataplarla görüşmek yeterli..
YALNIZCA kaybetmekten korkmadığınız zaman kazanırsınız... ÇİÇERO