Her fakülte mezunu öğretmen olamaz

Öğretmen olmak için mutlaka pedagojik formasyon eğitimi almak gerekiyor. Branşlarında eğitim alanların formasyonlarına bakılıyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Eylül 2010
Her fakülte mezunu öğretmen olamaz
Öğretmenlik mesleği ile ilgili bilgi almak isteyen okurlarımızdan yüzlerce soru yağmaya başladı. Gerek üniversitelerde okuyanlar, gerekse mezun olup atama bekleyen öğretmen adayları birçok konuda bilgi sahibi olmak istiyor. İşte öğretmen adaylarından gelen sorular ve cevapları....

Kamuda çalışan 4/B'liler istifa edip sözleşmeli öğretmenliğe başvurabilir mi? 1 yıl bekleme şartına tabi mi?
Kamu kurum ve kuruluşlarında 4/B kapsamında görev yapanlardan bu görevlerinden istifa edenler 1 yıl süreyle 4/B'li sözleşmeli personel olarak atanamazlar.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre sözleşmeli çalışanlar kadrolu öğretmenliğe başvuruda bulunabilir mi?
Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlik için gerekli şartları taşımaları kaydıyla kadrolu öğretmenliğe başvuruda bulunabilir ve ilk atama kapsamında KPSS 10 sınavından almış olduğu puana göre öğretmenliğe atanabilirler.

Kamu yönetimi bölümü mezunları öğretmen olabilir mi? Öğretmen olmak için ne yapması lazım?
Üniversitelerin kamu yönetimi bölümlerinden mezun olanlar, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlamaları ve MEB'in belirlemiş olduğu diğer genel ve özel şartları taşımaları halinde, adalet alanı öğretmenliğine atanabilirler.

Hukuk fakültesi mezunları öğretmen olabilir mi?
Hukuk fakültesi mezunu olanlar, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlamaları ve MEB'in belirlemiş olduğu diğer genel ve özel şartları taşımaları halinde, harita-tapu kadastro alanı öğretmenliğine atanabilirler.

l Ziraat fakültesi mezunları öğretmen olabilir mi?
Ziraat fakültesi mezunu olanlar, mezun oldukları bölümlere göre ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlamaları ve MEB'in belirlemiş olduğu diğer genel ve özel şartları taşımaları halinde, tarım teknolojisi alanı ile laboratuar hizmetleri alanı öğretmenliğine atanabilirler.

Hemşirelik bölümü mezunları öğretmen olabilir mi?
Hemşirelik bölümü mezunları, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlamaları ve MEB'in belirlemiş olduğu diğer genel ve özel şartları taşımaları halinde, acil sağlık hizmetleri, sağlık hizmetleri sekreterliği ve hemşirelik alanı öğretmenliğine atanabilirler.

Yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olanlar öğretmen olabilir mi? Pedogojik formasyon almak gerekiyor mu?
Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar, bu öğreniminin ve pedagojik formasyon belgelerinin Yükseköğretim Kurulu'nca yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarına veya programlarına denkliğinin yapılmış olması ve mezun olduğu programın öğretmenliğe atanmada kaynak gösterilmiş olması halinde öğretmen olarak atanabilirler.

Vakıf veya özel üniversitede görev yapanlar ile yapmış olanlar KPSS sınavına girmeden öğretmen olarak atanabilir mi? MEB'de nasıl öğretmen olabilirler?
Vakıf veya özel üniversitelerde görev yapmış olanlar ile yapmakta olanlardan devlet memurluğuna ilk defa atanacaklar, 'KPSS-Öğretmenlik' sınavına katılmaları ve bu sınavlarda MEB tarafından belirlenen taban puan ve üzerinde puan alanlar gerekli diğer şartları da taşımaları kaydıyla ilk atama biçiminde atanabilirler.

İşletme fakültesi mezunları öğretmen olabilir mi?
Öğretmenliğe kaynak gösterilmeyen İşletme fakültesi mezunları öğretmenliğe atanabilmeleri mümkün değildir.

İstatistik mezunları öğretmen olabilir mi?
İstatistik fakültesi öğretmenlik mesleğine kaynak gösterilmemektedir. Bu yüzden de öğretmenliğe atanması mümkün değildir.

Veterinerlik fakültesi mezunları öğretmen olabilir mi?
Veterinerlik fakültesi mezunu olanlar, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlamaları ve MEB'in belirlemiş olduğu diğer genel ve özel şartları taşımaları halinde, hayvan sağlığı ve hayvan sağlığı laboratuar alanı öğretmenliğine atanabilirler.