T
SK'nın mihenk taşı olan astsubaylar, sürekli ikinci plana itildi. Sorunlarına çare bulunmadığı gibi, eşitlik hakları da günden güne ortadan kalktı. Küçük bazı düzenlemeler olsa da
"ana sorunları" göz ardı edildi. 2008'de Genelkurmay Başkanı olan
Orgeneral İlker Başbuğ, bu sorunlara
"neşter vuracağını" belirterek astsubaylara müjde verdi. Yapılacak düzenlemeleri de
"astsubay devrimi" olarak nitelendirdi. Başbuğ'un söz verdiği düzenlemeler şunlardı:
Astsubaylıktan subaylığa geçiş oranlarının yüzde 5'ten, yüzde 15'e kadar çıkarılması.
Meslek Yüksek Okulu öğrencisinin notuna göre, Kara Harp Okulu'na yatay geçiş yapabilmesi.
OYAK yönetim kadrosunda astsubayların yer almaları.
Astsubaylara tahsis edilen sosyal tesis ve lojman oranının düzeltilmesi.
Komanda İhtisas Kursu gören astsubayların, Kara Kuvvetleri içerisinde özel ve nitelikli görevlere atanabilmesi ve ilave tazminat ödenmesi.
Lisansüstü eğitime kıdem verilmesi.
Görev tazminatının düzenlenmesi.
Emekli maaşında istenen iyileştirmenin sağlanması.
7'nci ve 9"uncu yıllar arasındaki subaylık müracaatının 5'inci ve 7'inci yıllara çekilmesi.
Lise mezunu astsubaylara, Anadolu Üniversitesi'nde ön lisans eğitimine devam etme şansının tanınması. Astsubay Meslek Yüksek Okulu'nda Yönetim Bölümü'nden mezun olanlara lisans eğitimi yapma imkânı verilmesi. Böylelikle astsubayların görev yaptığı süre içinde akademik eğitimine de devam edebilecek olmasının sağlanması.
Yurt dışında yabancı dil eğitimi görmelerinin önünün açılması.
Subay temel kurslarına katıldıkları andan itibaren teğmen rütbesi verilmesi.
Rütbe bekleme sürelerinin düzenlenmesi. Astsubayların 12 yılda başçavuşluğa terfi edip, 18 yıl aynı rütbede çalışabilecek olması.
Yaş haddinden emekli olan astsubayların, askeri hastanelerin B polikliniğinden faydalanabilmesi.
NEREDE KALDI VERİLEN SÖZLER?
Başbuğ'un söz verdiği bu düzenlemelerin hiçbiri yapılmadı. 4 yıldır bekleyen astsubaylar, beklentileri yerine gelmediği gibi, bazı haklarının da ellerinden alınmasına tepki gösterdi. Bu durumu
TEMAD Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Binici, şöyle anlatıyor: "Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Genel Kurmay Başkanı olduğunda
'astsubay devrimi'nden bahsetmişti. O dönem, üstçavuşlukta 3 yıl olan bekleme süresi 6 yıla çıkartıldı. Yani meslektaşlarımızın kıdemli başçavuşluğa 6 yıl geç ulaşmasıyla "devrim" gerçekleşti!.. Lojman, orduevi, sosyal tesis ve askeri hastane gibi konularda olumlu gelişme kaydedilemedi."
OLAN BiZiZ EN YAKIN MEHMETÇiĞE
TEMAD Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Binici, karada, havada ve denizde görev yaparken en yakınlarında olan Mehmetçik'i anlattı:
Ordumuzun kahraman Mehmetçiği, bizim her şeyimiz. Onlardan birine bir şey olduğunda, kendi evladımız gibi içimiz yanar.
Şehit düşen bir evladımızın cansız bedenini topraktan ilk biz kaldırırız. İçimizdeki öfkeyi, taşan sabrımızı kontrol etmek bize düşer. Mesleğimizin en zor yanı budur.
Yanınızda yaralanmış, umutla gözlerinize bakan bir Mehmetçiğin yaşaması için sadece dua etmekten başka çaremizin olmadığını ancak biz anlarız. Bu durum, uykularımızı böler, rüyalarımıza girer.
Görev için yola çıkacak bir tankın, denize açılan bir geminin her an göreve hazır olması gerektiğinin idraki içindeyiz. Ve bu görevi biz, yalnızca biz yaparız.
MESAJ VAR
Haksızlıkların başında 1'inci derece 4'üncü kademeye yükselemeyişimiz geliyor. 1. dereceye düşünce, 4'üncü kademeden temsil tazminatını da alabilmeliyiz. OYAK gibi bir kurumuna en çok üyeyi veren astsubayların kurum içerisinde dönen oyunlardan haberi bile yok. Yönetim ve kontrol gibi kademelerde hiçbir astsubay çalıştırılmadığı gibi, tüm kontrol kademeleri yüksek rütbeli subaylar ve yakınları tarafından dolduruluyor. Yapılan ve yapılacak olan görevlerde kadrolar subaylara ait. Bu nedenle astsubaylar makam tazminatı alamıyor. Bu da ayrı bir haksızlığa yolaçıyor.
MEVLÜT YÜKSEL
DiĞER ASTSUBAY HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
İNTİBAK İSTİYORUZ
12 EYLÜL EN ÇOK ASTSUBAYLARI VURDU
ASTSUBAYLAR DERT KÜPÜ
NE MESAİ VAR NE MAAŞ ADALETİ
TAKVİM YAZDI TSK SÖZ VERDİ
TSK'DAN ASTSUBAYLARA MÜJDE!
ASTSUBAY HAREKATI